Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/72945/vu-mokslininko-parengta-publikacija-uzsienio-mokslo-zurnale-tapo-pacia-populiariausia/spausdinti/

VU mokslininko parengta publikacija užsienio mokslo žurnale tapo pačia populiariausia

Publikuota: 2020-05-15 08:26
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Gediminas Dubonikas
Aut. teisės: ©VU Gyvybės mokslų centras
Inf. šaltinis: LRT.lt

VU GMC doktorantų ir mokslininkų kartu su užsienio kolegomis 2019 m. parengta publikacija „3D Printing Hybrid Organometallic Polymer‐based Biomaterials Via Laser Two‐photon Polymerization“, išspausdinta žurnale „Polymer International“, sulaukė šio žurnalo redakcijos ir skaitytojų įvertinimo.


Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) doktorantų ir mokslininkų kartu su užsienio kolegomis 2019 m. parengta publikacija „3D Printing Hybrid Organometallic Polymer‐based Biomaterials Via Laser Two‐photon Polymerization“, išspausdinta žurnale „Polymer International“, sulaukė šio žurnalo redakcijos ir skaitytojų įvertinimo.

Gyvybės mokslų centras / Pranešimo autorių nuotr.
Gyvybės mokslų centras / Pranešimo autorių nuotr.

„Polymer International“ vyriausiasis redaktorius paskelbė, kad ši publikacija išrinkta populiariausiu pastarojo meto moksliniu straipsniu tarp leidinio skaitytojų. Iš visų žurnale 2018–2019 m. paskelbtų mokslinių straipsnių būtent šią publikaciją parsisiuntė daugiausia žmonių.

Pasak pirmojo šio straipsnio autoriaus, 2019 m. GMC dirbusio ir šį tyrimą rengusio Evaldo Balčiūno, toks įvertinimas – džiugus ir kiek netikėtas. „Sukūrėme ir aprašėme naują polimerą, iš kurio lazeriu galima pagaminti mažus, mikronų dydžio darinius. Palyginę su panašiomis anksčiau žinotomis medžiagomis nustatėme, kad polimeras suderinamas su ląstelėmis, todėl gali būti naudojamas audinių inžinerijoje ar kitur, kur reikalingos preciziškai suformuotos mikronų dydžio struktūros“, – apie tyrimą pasakoja jis.

Pasak mokslininko, toks skaitytojų susidomėjimas jį maloniai nustebino. „Publikacijos populiarumas parodė, kad mūsų mokslininkų darbai matomi pasaulyje. Tikiuosi, kad mano su kolegomis atliktas tyrimas padės greičiau sukurti naujas technologijas medicinai, o straipsnio populiarumas prie to prisidės“, – sako E. Balčiūnas.

VU GMC Biochemijos institute plėtojamos ir kitos dirbtinių audinių konstravimo strategijos. Bendradarbiaudami su odontologais ir privataus verslo atstovais, instituto mokslininkai spausdina trimačius polimerinius karkasus, kurie ateityje galės būti naudojami kaip dirbtinių kaulų pagrindas.

Prie šios publikacijos rengimo 2019 m., be E. Balčiūno, prisidėjo VU GMC mokslininkai Nadežda Dreižė, Monika Grubliauskaitė, dr. Mindaugas Valius, dr. Daiva Baltriukienė, taip pat tyrėjai iš Lankasterio universiteto ir Mančesteryje įsikūrusios įmonės „Kratos Analytical“.

Viena šios publikacijos autorių, VU GMC vyresnioji mokslo darbuotoja dr. D. Baltriukienė neslėpė džiaugsmo, kad skaitytojų taip aukštai įvertinto tyrimo pirmasis autorius yra šiuo metu daktaro disertaciją ginti besirengiantis E. Balčiūnas.

„Jauniems talentingiems mokslininkams suteiktos galimybės, mano nuomone, tapo reikšmingu veiksniu šioje sėkmės istorijoje. Svarbu padėti gabiam jaunimui augti, parodyti, kad tikime juo. Neabejoju, kad dar ne vienas jaunas GMC tyrėjas ateityje garsins Lietuvos vardą mokslo pasaulyje“, – sako dr. D. Baltriukienė.

Pasak VU GMC direktoriaus prof. Gintaro Valinčiaus, žurnalo „Polymer International“ skaitytojų susidomėjimas mūsų šalyje vykdomais tyrimais – signalas ne tik mokslo, bet ir verslo pasauliui.

„Skaitytojų dėmesys yra dar vienas įrodymas, kad pasaulis domisi darbais, vykdomais GMC. Kartu tai paskatinimas ne tik mokslininkams, bet ir Lietuvos verslui aktyviai naudotis mūsų teikiamomis atvirosios prieigos galimybėmis, turimais unikaliais instrumentais“, – sakė prof. G. Valinčius.

Jis pasakojo, kad šiuo metu GMC vykdomas bendro naudojimo eksperimentinės įrangos atnaujinimo projektas „CossyBIO“ (Computational and Structural Biology), finansuojamas ES struktūrinių fondų lėšomis.

„Projekto metu numatoma už 4,5 mln. eurų įsigyti ir pradėti eksploatuoti seriją naujų, iki šiol Lietuvoje neprieinamų instrumentų moksliniams tyrimams. Pirmasis toks instrumentas – 2019 m. įsigytas biologiniams objektams realiu laiku stebėti skirtas unikalus STED mikroskopas – jau naudojamas“, – pažymėjo GMC vadovas.

Prof. G. Valinčius skatina verslo atstovus aktyviai naudotis GMC teikiamomis galimybėmis.

„Atviros prieigos centro instrumentai bus prieinami visiems Lietuvos mokslininkams pagal vienodas atviros prieigos taisykles. Verslo atstovai taip pat kviečiami naudotis mūsų infrastruktūra. Neabejojame, kad GMC turimi instrumentai bus naudingi mūsų šalies verslo sričiai, kuriai šiuo iššūkių nestokojančiu metu turbūt dar labiau reikia inovatyvių sprendimų“, – ateities galimybes įžvelgia VU GMC vadovas.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!