Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/69921/maisto-gamybos-proceso-automatizavimas-ir-robotizavimas/spausdinti/

Maisto gamybos proceso automatizavimas ir robotizavimas

Publikuota: 2019-09-30 21:03
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Startuoliai maisto gaminimą namuose paverčia automatiniu, lengvai koreguojamu, efektyviai pritaikomu ir kaip niekad sveiku bei pilnaverčiu. Dabartinėje rinkoje šiuolaikinės technologijos ir maisto pramonė efektyviai susilieja į vieną, sukuriant vartotojams daug efektyvesnę aplinką ir gerokai pranašesnes galimybes maisto gaminimui.


Startuoliai maisto gaminimą namuose paverčia automatiniu, lengvai koreguojamu, efektyviai pritaikomu ir kaip niekad sveiku bei pilnaverčiu. Dabartinėje rinkoje šiuolaikinės technologijos ir maisto pramonė efektyviai susilieja į vieną, sukuriant vartotojams daug efektyvesnę aplinką ir gerokai pranašesnes galimybes maisto gaminimui.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Kita vertus, fundamentalioji maisto gamybos pusė nepasikeitė per ištisus amžius – žmonės iki šiol naudoja „įprastinius“ ingredientus (dažniausiai gaunamus iš žemdirbystės, gyvulininkystės ir sodininkystės), kurių paruošimui pasitelkia tradicines orkaites, kaitlentes ar kitus buitinės technikos prietaisus. Ir nors kai kurie vartotojai yra skeptikai, visa tai neilgai trukus gali labai reikšmingai pasikeisti, kadangi moderniosios technologijos labai sparčiai ir nesustabdomai skverbiasi į mūsų virtuvę.

Naujos kartos maisto ingredientai, robotizuoti buitinės technikos prietaisai, novatoriški maisto gamybos metodai, moderniomis technologijomis paremti receptai ir kitos technologijos turi didžiulį potencialą pakeisti tai, ką mes valgome, ir tai, kaip mes valgome.

Naujos rūšies namų virtuvės „šefas“

Išmokti profesionaliai gaminti užtrunka daug laiko ir reikalauja daug pastangų – nebent jūs turite robotą. „Moley Robotics“ kompanija sukūrė visiškai automatiškai dirbtinio intelekto pagrindu veikiantį robotą, kuris geba preciziškai gaminti įvairius patiekalus. Robote veikianti sistema dirbtinio intelekto pagalba yra išmokyta „suprasti“ receptus ir pasitelkti juos naudojant tokius pačius judesius, kokius naudoja ir profesionalūs virtuvės šefai.

Namų vartotojams skirti robotų modeliai gali būti valdomi tiek išmaniojo telefono, tiek ir su sistema veikiančio liečiamojo ekrano pagalba. Kai yra pasirenkami vartotojo norimi receptai, „Moley“ roboto rankos pradeda ruošti ingredientus (pjaustant, kapojant ir tarkuojant), reikalingus pasirinkto patiekalo gamybai. Tokios robotizuotos virtuvės jau veikia ir kai kuriuose restoranuose, pvz., „Momentum Machines“, „CafeX“ ir „Eatsa“, automatizuojant maitinimo paslaugų procesą. Žinoma, pastarosios trys kompanijos (ir nemenka dalis kitų) automatizavo maisto gamybą komercinėje srityje. Tuo tarpu „Moley“ sistema imituoja žmogaus įgyvendinamą maisto ruošimo procesą. Taigi, ši kompanija yra viena iš pirmųjų, kuri pristatė humanoidus, skirtus namų naudojimui. Kita vertus, rinkoje yra ir kitų kompanijų, kurios taip pat yra sukūrusios įvairių tokio pobūdžio robotų prototipų, pvz., „Gammachef“ ar „Nymble“.

Novatoriški (ir ekologiški) ingredientai

Startuoliai ir kai kurios pasaulyje gerai žinomos kompanijos jau kurį laiką pasitelkia įvairius technologinius sprendimus, kurių pagalba kuria alternatyvų maistą. Tuo tarpu nauji ingredientai tampa vis populiaresni ir užima vis daugiau parduotuvių prekių lentynų – nemenka dalis iš jų yra gaminami pasitelkiant augalinės kilmės ingredientus. Be to, atsiranda vis daugiau naujų kvapiųjų medžiagų ir unikalių prieskonių. Tačiau tai nėra vienintelės pastangos kuriant alternatyvų maistą.

Kai kurie startuoliai siekia pakeisti baltyminį mums įprastą maistą pasitelkdami pigesnius baltymų šaltinius – vabzdžius. Iš vabzdžių gaunami baltymai yra sveikesni ir lengviau išlaikantys ekologinę pusiausvyrą (be to, vabzdžiai gali būti auginami energiją taupančiomis sąlygomis) – lyginant su gyvulinės kilmės baltymais. Jau dabar galima įsigyti įvairių tokio tipo užkandžių iš „Six Foods“ ar „Chapul“. Taip pat verta paminėti ir „Entomo Farms“ ar „Flying SpArk“. Ką jau kalbėti apie kompanijas, tokias kaip „Livin Farms“, kurios parduoda priemones, reikalingas didžiųjų milčių auginimui namuose.

Tačiau vabzdžiai nėra vieninteliai alternatyvūs baltymų šaltiniai. Mokslininkai ir technologijų kompanijos taip pat kuria ingredientus, kurie galėtų visiškai pakeisti gyvulinės kilmės baltymus. Viena iš tokių kompanijų yra Izraelyje įsikūrusi „Hinoman“, kuri kuria „Mankai“ – daug baltymų turinčias lapines daržoves, auginamas hidroponiniu būdu („Mankai“ sudėtyje yra 45% baltymų, taip pat daug vitaminų, mineralų, sočiųjų rūgščių ir kitų maistingų medžiagų, kurių yra randama „supermaiste“, pvz., spirulina).

Žinoma, negalima pamiršti ir šiuolaikinės „maisto inžinerijos“, mokymosi gaminti AR/VR technologijų pagalba, 3D maisto spausdintuvų ir daugybės kitų modernių sprendimų, kurie labai sparčiai skverbiasi į mūsų gyvenimą. Todėl nėra ko abejoti, kad po dešimties ar dvidešimties metų visa tai taip pat taps neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi, kurią mes vertinsime visiškai natūraliai.

Parengta pagal „Worldrecipes“ informaciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!