Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/69802/savaitgalis-kosmose-koki-viesbuti-pasirinkti-ir-kiek-tai-kainuos/spausdinti/

Savaitgalis kosmose: kokį viešbutį pasirinkti ir kiek tai kainuos

Publikuota: 2019-09-21 19:11
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Ne vienas keliautojas mėgsta save palepinti apsistodamas prabangiame viešbutyje. Tiesa, jeigu „Kempinski“, „Hilton“ ar „Marriot“ jau atsibodo, greitai bus galima pasirinkti unikalią alternatyvą. Bendrovė „The Gateway Foundation“ bandys konkuruoti su kitais kosminio turizmo ekspertais pastatydama „Von Braun“ kosminę stotį, kurioje veiks viešbutis.


Ne vienas keliautojas mėgsta save palepinti apsistodamas prabangiame viešbutyje. Tiesa, jeigu „Kempinski“, „Hilton“ ar „Marriot“ jau atsibodo, greitai bus galima pasirinkti unikalią alternatyvą. Bendrovė „The Gateway Foundation“ bandys konkuruoti su kitais kosminio turizmo ekspertais pastatydama „Von Braun“ kosminę stotį, kurioje veiks viešbutis.

Viešbutis kosmose / „The Gateway Foundation“ nuotr.
Viešbutis kosmose / „The Gateway Foundation“ nuotr.

Bendrovės atstovai tikina, kad viešbutis duris atvers 2027 metais. Visgi, rodos, konkurencija, siekiant pavergti kosminio turizmo entuziastų širdis, bus itin didelė ir arši. Richardo Bransono „Virgin Galactic“, Elono Musko „SpaceX“ ir Jeffo Bezoso „Blue Origin“ – visos šios kompanijos paskelbė planus statyti kosminius viešbučius. Be to, nereikia pamiršti ir senutėlės Tarptautinės kosminės stoties (TKS), kuri, ją dosniai parėmus, taip pat gali tapti jūsų namais.

Šiais metais dar viena amerikiečių bendrovė, „Orion Span“, paskelbė, kad jų prabangus viešbutis „Aurora Station“ bus pastatytas jau 2022 metais.

Besisukantis ratas

Kaip matyti iš paviešintų vizualizacijų „Gateway Foundation“ stoties besisukantį ratą sudarys 24 moduliai. Timas Alatorre, kompanijos vyriausiasis architektas CNN teigė, kad besisukantis ratas kurs dirbtinę gravitaciją.

„Juk iš greitai besisukančio kibiro vanduo taip pat neišbėga. Panašiu principu veiks ir stotis“, – paaiškino jis.

Architekto teigimu, tokio kosminio viešbučio centre dirbtinės gravitacijos nebus, tačiau išorinėse stoties dalyse ji atsiras.

Stotis taip pavadinta pagerbiant Wernherį von Brauną. Šis garsus, kosmoso architektu vadinamas mokslininkas sukūrė ne vieną įspūdingą raketą. Tiesa, jis vertinamas gana prieštaringai, nes raketas kūrė ir naciams.

Stoties dizainas taip pat remiasi šio garsaus vokiečių mokslininko brėžiniais, kurie buvo nubraižyti prieš 60 metų. Fizikiniai principai iš esmės nepasikeitė, o sukimasis, norint sukurti dirbtinę gravitaciją, yra būtinas. Skirtumas tas, kad šiandien idėjoms įgyvendinti jau galima panaudoti modernias medžiagas, pavyzdžiui, anglies pluoštą, kuris yra lengvas ir tvirtas. Be to, pagelbėja ir 3D spausdinimo technologijos.

352 lovos ir kosminis krepšinis

Richardas Bransonas paskelbė, kad kelionė į kosmosą kainuos 250 tūkst. dolerių. Apsilankymas „Aurora Station“ gali sąskaitą patuštinti net 9 milijonais.

„Von Braun“ kūrėjai nori būti daug labiau konkurencingi kaina. Jų tikslas toks, kad atstogos kosmose kainuotų tiek, kiek kelionė prabangiu kruiziniu laivu, o bėgant laikui kaina susilygintų su apsilankymo „Disneilende“ kaina.

„Aurora Station“ nakvoti galėtų tik 12 žmonių, o „Von Braun“ sutalpintų 352 kosmoso entuziastus.

„Von Braun“ architektas pasakoja, kad kuriant stoties dizainą jį įkvėpė Stanley Kubricko filmai. Tiesa, visai ne taip, kaip daugelis iš karto pagalvoja.

„Žiūrėdamas jo filmus, supranti, ko negalima daryti kuriant kosmoso viešbutį. Norėdamas pabrėžti technologinio ir žmogiškojo pasaulių skirtumus, kosmines erdves jis pavaizdavo tuščias ir sterilias. Mes renkamės kitą kelią, norime, kad ir kosmose būtų dalelė Žemės, dalelė namų“, – aiškino jis.

Dėl šios priežasties kosminėje stotyje bus galima rasti kilimų, gėlių. Lankytojus džiugins ir unikalios sporto aikštelės, nes nesvarumo būsena leis sužaisti tikrą „kosminį“ krepšinį.

Jis pripažįsta, kad kuriant kosmoso turizmo kultūrą dar reikia daug nuveikti, bet kompanijos tikslas yra toks, kad žmonės kosmose išmoktų ilsėtis, dirbti ir gyventi, o ne tik pasipuikuoti prieš kitus, kad matė Žemė iš aukštai. Be to, stotyje bus atliekami ir moksliniai ekspertai, iš jos galės būti vykdomos kasybos asteroidose misijos.

Rūpestis dėl personalo sveikatos

Atlikti astronautų fizinės būklės tyrimai parodė, kad ilgesnis buvimas kosmose gali daryti neigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Žinoma, turistai tokiame viešbutyje greičiausiai ilgai neužsibus, tačiau personalas čia praleis mėnesius ar net metus.

Dar daugiau klausimų kelia ir galingų raketų nešėjų išskiriamos kenksmingos dujos. Visgi stoties architektas pabrėžia, kad ateityje bus naudojamos metanu varomos raketos, kurios mažiau terš aplinką.

Pasak jo, visos atliekos bus perdirbamos pačioje storyje, todėl, kosminio turismo sezonui įsibėgėjus, kosminė erdvė dideliu šiukšlynu nevirs.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!