Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/69530/pamirskime-netikras-naujienas-mokslininkai-i-smegenis-perkele-netikrus-prisiminimus/spausdinti/

Pamirškime netikras naujienas: mokslininkai į smegenis perkėlė netikrus prisiminimus

Publikuota: 2019-09-03 12:28
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: LRT.lt

Manipuliacija atmintimi yra stulbinamas ir kartu gąsdinantis metodas, kuris gali leisti implantuoti netikrus prisiminimus. Visgi mokslininkai ieško būdų, kaip netikrus prisiminimus perkelti į smegenis, o naujausi pasiekimai gali bent trumpam priversti suabejoti tuo, kas nutiko vakar.


Manipuliacija atmintimi yra stulbinamas ir kartu gąsdinantis metodas, kuris gali leisti implantuoti netikrus prisiminimus. Visgi mokslininkai ieško būdų, kaip netikrus prisiminimus perkelti į smegenis, o naujausi pasiekimai gali bent trumpam priversti suabejoti tuo, kas nutiko vakar.

Daugelis manė, kad netikros naujienos yra pakankamai didelis blogis, tačiau šiandien mokslininkams jau pavyko dirbtiniu būdų sukurtus prisiminimus perkelti iš vieno gyvūno kitam. Dar daugiau, planuojama pradėti bandymus su žmonėmis, skelbia „Interesting Engineering“.

Asociatyvi nuor.
Asociatyvi nuor.

Prisiminimams nereikia tikrų įvykių

Tyrimas, kuris buvo aprašytas „Nature Neuroscience“ publikuotame straipsnyje, rodo, kad prisiminimai gali būti dirbtinai sukurti nesant jokių tikrų išgyvenimų. Implantuotų prisiminimų bandomasis gyvūnas negalėjo atskirti nuo natūralių.

Tai ne tik kelia daugybę etinių klausimų, bet ir gali priversti abejoti mūsų pačių prisiminimais. Nors ir taip žinoma, kad mūsų prisiminimai yra nepatikimi, šis naujas tyrimas prideda visai naują dimensiją.

„Scientific American“ rašoma, kad naujas eksperimentas parodė, kad neuronų tinklai, kurie įprastai reaguoja į realias patirtis ir kuria prisiminimus, gali būti manipuliuojami norint sukurti netikrus prisiminimus.

Tokie tyrimai taip pat suteikia įžvalgų, kaip smegenyse formuojasi prisiminimai. Mokslininkus domina ne tik tai, kaip galima manipuliuoti atmintimi, tačiau ir, pavyzdžiui, ištrinti skaudžius prisiminimus.

Prisiminė tai, ko nepatyrė

Tyrimo metu pelėms buvo suformuoti natūralūs prisiminimai, mokant jas susieti specifinį kvapą (vyšnių žiedų) su patiriamu elektros šoku. Jos išmoko išvengti šio elektros šoko, eidamos į kitą vietą narve, kurioje buvo išpiltas kitokio kvapo skystis (kmynų).

Žinoma, buvo naudojamos tam tikros cheminės medžiagos, kurios aktyvuoja specifinio tipo receptorius uoslės jutimo nervų ląstelėse.

Tuomet mokslininkai naudojo optogenetikos technologijas, kad suaktyvintų pelių uoslės nervų ląsteles. Šis sudėtingas metodas leidžia stebėti, kaip chirurginiu būdu implantuotos optinės skaidulos stimuliuoja specifinius smegenų neuronus per šviesai jautrius baltymus.

Atlikę eksperimentus, mokslininkai pastebėjo, kad pelės pradėjo vengti tos vietos, kurioje užuodė vyšnių kvapą ir galėjo būti nutrenktos elektra, vien stimuliuojant jų smegenis šviesa. Pelėms nereikėjo užuosti kvapo, kad susietų tą vietą su pavojumi (elektros šoku). Užteko kitokios stimuliacijos, kuri iššaukė tą patį prisiminimą, jog toje vietoje laukia pavojus.

Tačiau mokslininkai žengė dar vieną žingsnį, norėdami sukurti visiškai dirbtinius prisiminimus. Jiems reikėjo pašalinti tikrąją pelių elektrošoko patirtį.

Naujausio eksperimento metu tyrėjai parodė, kaip jie panaudojo virusą transgeninėse pelėse, kad į jų nervų kanalus patektų šviesai jautrių baltymų. Tada jie stimuliavo uoslės nervus ir šviesai jautrią smegenų dalį, naudodamiesi atvirkštiniu inžinerijos būdu.

Gyvūnai prisiminė ir davė atsaką į kvapą, su kuriuo dar niekad nebuvo susidūrę, išvengdami elektros šoko, kurio niekada nebuvo gavę.

Žinoma, tai tik pirmieji bandymai, tačiau rezultatai rodo, kad ateityje gali tekti daug diskutuoti ne apie netikrų naujienų sklaidą, bet apie realią manipuliaciją mintimis ir prisiminimais. Galbūt jau greitai galėsime pasirinkti, ką norime prisiminti, o ko ne. Arba kažkas tai nuspręs už mus…


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!