Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/68388/atomu-branduoliuose-vykstanciu-procesu-pazinimas-veda-i-technologine-pazanga/spausdinti/

Atomų branduoliuose vykstančių procesų pažinimas veda į technologinę pažangą

Publikuota: 2019-06-05 12:17
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mokslininkams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Be kvantinės fizikos šiandien neturėtume kompiuterių, mobiliųjų telefonų, lazerių ir daugelio kitų elektronikos prietaisų. Suprasti šį paslaptingą mokslą nelengva, nes, kaip sakė fizikas Nilsas Boras, yra visiškai prieinamas klasikinis pasaulis ir išskirtinis kvantinis pasaulis.


Be kvantinės fizikos šiandien neturėtume kompiuterių, mobiliųjų telefonų, lazerių ir daugelio kitų elektronikos prietaisų. Suprasti šį paslaptingą mokslą nelengva, nes, kaip sakė fizikas Nilsas Boras, yra visiškai prieinamas klasikinis pasaulis ir išskirtinis kvantinis pasaulis.

Atomų branduoliuose vykstančių procesų pažinimas veda į technologinę pažangą
Dr. Arnoldas Deltuva

Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininkas dr. Arnoldas Deltuva siekia kuo labiau pažinti kvantinį pasaulį, t. y. prasiskverbti į daiktų prigimtį – mažytį atomo branduolį ir paaiškinti jame vykstančius itin sudėtingus procesus. Mokslininkas daugiausia dėmesio skiria reakcijoms kvantinėse trijų ir keturių dalelių sistemose. Beveik dešimtmetį dirbęs Lisabonos universiteto Branduolinės fizikos centre, gavęs prestižinę Humboldto fondo stipendiją ir stažavęsis Bochumo universitete Vokietijoje, šiuo metu kvantinės fizikos tyrėjas dirba Lietuvoje.

Fiziką įprasta dalyti į teoriją, eksperimentus ir skaitmeninį modeliavimą, pvz., fizikinius reiškinius aprašančių lygčių sprendimui skirtos programinės įrangos kūrimą. Kai eksperimentai labai sudėtingi, brangūs ar nesaugūs, reikalingi teoriniai ir kompiuteriniai skaičiavimai, kuriuos ir atlieka dr. A. Deltuva. Jie taip pat leidžia analizuoti branduolinės sąveikos modelius, paaiškinti kitų mokslininkų vykdomų eksperimentų rezultatus susiejant juos su teoriniais modeliais ir tokiu būdu įvertinti jų patikimumą.

„Branduoliai ijuos sudarantys protonai bei neutronai stipriai sąveikauja tik suartėję kelių femtometrų atstumu, apie šimtą milijonų kartų mažesniu už regimos šviesos bangos ilgį. Informaciją apie branduolinę sąveiką ir jos savybes mokslininkai gauna atlikdami eksperimentus ir stebėdami branduoliuose vykstančius procesus, reakcijas, tačiau būtina ir itin tiksli teorinė šių procesų analizė“, – pasakoja dr. A. Deltuva.

Dr. A. Deltuva sėkmingai išsprendė svarbias trijų ir keturių dalelių reakcijų teorinio modeliavimo problemas. Jo išvystyta metodika taikoma aprašant ir kitus tiek natūralioje aplinkoje, tiek laboratorijose vykstančius procesus: atomų ir molekulių susidūrimus iki tūkstantųjų laipsnio dalių virš absoliutaus nulio atšaldytose retose dujose, atomų branduolių suskaldymą galingais gama spindulių lazeriais, žvaigždėse vykstančius iki šimtų milijonų laipsnių įkaitintų lengvųjų branduolių susiliejimus, taip pat tūkstančius kartų didesnės energijos laboratorijose išgautų egzotiškų radioaktyvių ar stabilių branduolių susidūrimus.

Nors dr. A. Deltuvos vykdomi tyrimai pirmiausia itin svarbūs mikroskopinio pasaulio sąveikoms ir savybėms pažinti, jie susiję ir su makroskopiniu pasauliu bei reikšmingi siekiant technologinės pažangos, sprendžiant praktinius klausimus. Pavyzdžiui, ankstyvojoje Visatoje po Didžiojo sprogimo ir pirmosiose žvaigždėse vykusios reakcijos lėmė Visatos cheminių elementų susidarymą. Branduolinės reakcijos iki šiol yra pagrindinis energijos šaltinis Visatoje, įskaitant ir Saulės gelmėse vandeniliui jungiantis į helį generuojamą energiją.

Mokslininkas taip pat tyrė dviejų deuteronų (iš protono ir neutrono susidedančių branduolių) susiliejimo reakcijas, kurios svarbios termobranduolinei sintezei: tikslus teorinis tokių reakcijų modeliavimas yra reikšmingas planuojant ir optimizuojant būsimus termobranduolinius reaktorius, kurie galėtų aprūpinti žmoniją švarios energijos resursais. Energetiškai efektyviausia reakcija yra poliarizuotų deuteronų ir tritonų (iš protono ir dviejų neutronų susidedančių branduolių) susiliejimas, tačiau tritonai yra radioaktyvūs ir gaunami daug mažesniais kiekiais, todėl dviejų deuteronų

Nepaisant svarbių pasiekimų, dr. A. Deltuva mano, kad darbo šioje tyrimų srityje bus dar ilgai. Nauji eksperimentai įvairių tipų reakcijoms su egzotiškais nestabiliais branduoliais planuojami Vakarų Europos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Japonijos ir kitose laboratorijose, o jų rezultatams analizuoti ir paaiškinti tikrai reikės teorijos ir modeliavimų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!