Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/65837/olandu-mokslininke-dirbtinis-intelektas-yra-zmonijos-ateitis-o-ne-tragedija/spausdinti/

Olandų mokslininkė: dirbtinis intelektas yra žmonijos ateitis, o ne tragedija

Publikuota: 2018-11-10 09:07
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Dirbtinio intelekto technologija nėra naujiena pasaulyje, tačiau visuotinė kompiuterizacija ir interneto atsiradimas paspartino šios technologijos naudojimą ir plėtrą kasdienėje veikloje. Skaičiuojama, kad per ateinančius dešimt metų šis technologinis šuolis sukurs beveik 100 milijonų naudų darbo vietų, atsiras profesijos, apie kurias šiandien net nesame girdėję.


Dirbtinio intelekto technologija nėra naujiena pasaulyje, tačiau visuotinė kompiuterizacija ir interneto atsiradimas paspartino šios technologijos naudojimą ir plėtrą kasdienėje veikloje.

Skaičiuojama, kad per ateinančius dešimt metų šis technologinis šuolis sukurs beveik 100 milijonų naudų darbo vietų, atsiras profesijos, apie kurias šiandien net nesame girdėję.

Į Lietuvą pranešimo apie dirbtinio intelekto ateitį atvykstanti skaityti Olandijos IT bendrovės „Macaw“ mokslininkė Sanne Menning teigia, kad dirbtinio intelekto panaudojimas kiekvienais metais tik didės, o visuomenės skepticizmas šiuo klausimu – nepagrįstas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Olandų mokslininkė: dirbtinis intelektas yra žmonijos ateitis, o ne tragedija

„Aš suprantu, kad tai žmonėms kelia didelį susirūpinmią, bet taip yra dėl to, nes fantastiniai filmai ir konspiracijos šią technologiją pateikia kaip „būsimą tragediją“. Viskas yra kitaip – jau šiandien mes esame priklausomi nuo dirbtinio intelekto – jis mums padeda keliaujant, dažnas namuose naudoja balsu valdomą „asistentą“, kuris gali užsakyti maistą, atsakyti į užduodamus klausimus apie orą kieme ar žmogaus darbotvarkę. Ir su kiekvienais metais mūsų priklausomybė nuo dirbtinio intelekto tik didės, bet tai nereiškia, kad tai bus taip blogai, kaip bandoma pateikti“, – teigia S. Menning.

Sanne teigia, kad baimė, neva dirbtinis intelektas atims iš mūsų darbus – nepagrįsta. Anot jos, dirbtinis intelektas automatizuos monotoniškus darbus, o tai palengvins žmonių kasdienę veiklą.

„Bus automatizuoti lengviausi darbai, kurie yra pasikartojančių veiksmų seka ir kuriuos bus galima aprašyti algoritmu. Jau dabar oro uostose mes patys galime nuskanuoti bilietus, o nuėję į biblioteką pasiimti ir grąžinti knygą jau nebesutinkame bibliotekininkės, kadangi visi šie procesai yra automatizuoti. Tačiau tai nereiškia, kad vaikus mokins kompiuteriai. Taip nebus, galbūt kompiuterių pagalba vaikai daug paprasčiau ras informaciją, tačiau didžiąją dalį darbų dirbs žmonės“, – sako S. Menning.

Irklavimas padėjo atrasti mėgstamą mokslą

Olandė Sanne Menning – viena talentingiausių savo kartos specialisčių neuromokslo ir dirbtinio intelekto srityje. Moteris yra baigusi ne vieną pasaulinio lygio universitetą, žinias tobulinusi Harvardo ir Oksfordo medicinos ir informacinių technologijų institutuose. S. Menning sako, kad baigusi mokyklą niekada nesvajojusi dirbti IT sferoje.

„Po mokyklos įstojau į universitetą, kur studijavau pramonės vadybą, bet jau nuo pat pradžių man nepatiko nei šis dalykas, nei pačios studijos. Tuo pat metu pradėjau profesionaliai sportuoti ir dalyvauti irklavimo varžybose bei daug labiau pradėjau domėtis žmogaus kūnu, jo galimybėmis. Natūraliai gavosi, kad pradėjau viską iš naujo – pradėjau studijuoti neuromokslus, o studijų metu teko daug dirbti su statistika ir duomenimis. Taip po truputį ir pamilau šį mokslą“.

Studijų metu Sanne daug dirbo analizuodama žmogaus smegenis ir jų veiklą. Taip pat olandė ne vienerius metus dirbo analizuodama vėžinius susirgimus: „Dirbtinis intelektas medicinoje yra plačiai pažengęs – programos ir turimi duomenys gali nustatyti, ar žmogus turi didesnę riziką susirgti įvairiomis ligomis. Dideli duomenų kiekiai tapo mano darbo kasdienybe – pradėjau daug labiau gilintis į „machine learning“ ir „big data“ technologijas“.

Sanne šiuo metu yra viena pagrindinių bendrovės „Macaw“ mokslininkių, kuri dirba su dirbtinio intelekto pritaikymu įvairiuose projektuose. Moteris sako, kad jos kasdienis darbas nėra toks romantiškas, kaip daugeliui gali atrodyti.

„80 proc. mano darbo laiko sudaro tiesiog duomenų stebėjimas ir tinkamų duomenų atskyrimas nuo nereikalingų. Tuomet turėdami duomenis stengiamės įžvelgti, kur juos galima panaudoti, kokią iš to naudą gali turėti jų turėtojas. Tai yra pakankamai sunkus darbas, tačiau džiaugiuosi, kad kasdien susiduriu su naujais iššūkiais ir naujovėmis bei dirbu sau mėgstamoje srityje“, – teigia S. Menning.

Be darbo „Macaw“, Sanne dirba Olandijos dviratininkų akademijoje, kur padeda ruoštis varžyboms sportininkams.

„Dviračių sportą atradau seniai – tai yra puiki pramoga – gali grožėtis gamta ir kartu sportuoti. Dabar važinėju rečiau, tačiau prisidedu prie sportininkų ugydmo – mokau juos apie psichologiją, fizinį pasiruošimą. Tai yra labai geras atsipalaidavimo būdas“, – sako S. Menning.


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!