Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/65825/sidabro-panaudojimas-elektronikoje/spausdinti/

Sidabro panaudojimas elektronikoje

Publikuota: 2018-11-08 14:23
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Sidabras – tai 47 cheminis periodinės lentelės elementas, kuris iš visų metalų pasižymi geriausiu elektros srovės pralaidumu, tad nieko keisto, kad būtent jis gana dažnai pasirenkamas įvairių elektroninių prietaisų gamybai.


Sidabras – tai 47 cheminis periodinės lentelės elementas, kuris iš visų metalų pasižymi geriausiu elektros srovės pralaidumu, tad nieko keisto, kad būtent jis gana dažnai pasirenkamas įvairių elektroninių prietaisų gamybai. Įprastai sidabras yra išgaunamas kaip šalutinis produktas švino ir cinko kasyklose pašalinant sidabrą iš rūdos. Elektronikos prietaisų gamyboje yra naudojamas kuo grynesnis sidabras, dažniausiai – net 99,99 % prabos.

Sidabro panaudojimas elektronikoje

Kokiuose elektronikos prietaisuose naudojamas sidabras?

  • Elektros jungikliuose;
  • Buitinėje technikoje (šaldytuvuose, skalbyklėse, ir t.t.);
  • Automobilių kontaktuose;
  • Įvairios fototechnikos gamyboje;
  • Baterijose;
  • Laikrodžiuose;
  • Teleskopuose;
  • Mobiliuosiuose telefonuose;
  • Kompiuteriuose;
  • Elektros prietaisų laidų gamyboje ir t. t.

Įdomus faktas: perdirbus milijoną mobiliųjų telefonų, galima atgauti apie 250 kg sidabro. JAV kiekvienais metais išmetamas labai didelis skaičius mobiliųjų telefonų – paskaičiuota, kad vien todėl yra prarandama aukso ir sidabro už maždaug 650 mln. JAV dolerių.

Daugiau nei 50 proc. sidabro panaudojama elektronikoje

Šiuo metu didžiausi sidabro kiekiai yra išgaunami Meksikoje, Kanadoje, Peru, Rusijoje, Australijoje ir JAV. Meksika yra neabejotinai pirmaujanti valstybė – joje išgaunama net apie 20 procentų viso pasaulio sidabro. Gali atrodyti, kad sidabro ištekliai yra didesni nei aukso, tačiau tuomet, jei nebus sumažinti sidabro išgavimo tempai, jo atsargos gali pasibaigti vos po 25 metų. Kasdieniniame gyvenime išsiversti be šio tauriojo metalo būtų be galo sunku – beveik visi namuose naudojami elektriniai prietaisai turi bent nedidelį kiekį sidabro. Nors išsekus sidabro atsargoms būtų nuspręsta šį taurųjį metalą pakeisti kitu, tačiau labiausiai nukentėtų fotografijos sritis – net trečdalis viso išgaunamo sidabro yra sunaudojama fotografijoms: sidabras naudojamas gaminant ne tik fotografavimo įrenginius, bet taip spausdinant nuotraukas.

Svarbiausi sidabro privalumai

  • Gana nedidelė kaina: sidabras pasižymi puikiomis elektros laidumo savybėmis, tačiau šio metalo kaina yra ganėtinai nedidelė, kad jį būtų galima nedideliais kiekiais naudoti įvairios elektronikos gamyboje;
  • Puikus pralaidumas: sidabras yra laikomas vienu geriausiu laidininku, todėl nieko keisto, kad šis metalas yra naudojamas elektros prietaisų laidų bei kontaktų gamyboje;
  • Nesudėtingas metalo apdirbimas: sidabras yra gana lengvai apdirbama medžiaga, todėl įvairių elektronikos prietaisų gamyba nereikalauja pernelyg didelių pastangų;
  • Ilgaamžiškumas: sidabras yra ilgaamžis, todėl galima būti užtikrintiems, kad įvairūs elektros prietaisai tarnaus tikrai ilgą laiką.

Nors elektronika yra ta šaka, kurioje sidabras yra tiesiog nepakeičiamas, tačiau šis metalas taip pat yra naudojamas ir kitose srityse – pavyzdžiui, chemijoje ir medicinoje. Chemijoje sidabras naudojamas kaip katalizatorius išgauti kitas medžiagas, iš kurių gaminamas poliesteris, plastikas, ar pan. Medicinoje sidabras yra vertinamas dėl puikių antibakterinių savybių – iki tol, kol nebuvo išrasti antibiotikai, buvo naudojama sidabro folija ar vaistai su sidabro jonais, kurie padėdavo ligoniams greičiau pasveikti. Taigi, sričių, kuriose gali būti naudojamas sidabras, yra ne taip ir mažai.

Parengta pagal: http://www.gspinvestment.lt.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!