Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/65500/kaip-pasirengti-karjerai-tarptautineje-rinkoje/spausdinti/

Kaip pasirengti karjerai tarptautinėje rinkoje?

Publikuota: 2018-10-12 19:31
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Aistė Veverskytė
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien galimybės startuoti gerai žinomose pasaulio kompanijose Lietuvos specialistams – pasiekiamos ranka. Įmonės pačios dairosi talentų, ypač informacinių technologijų, robotikos, elektronikos ir panašiose srityse.


Šiandien galimybės startuoti gerai žinomose pasaulio kompanijose Lietuvos specialistams – pasiekiamos ranka. Įmonės pačios dairosi talentų, ypač informacinių technologijų, robotikos, elektronikos ir panašiose srityse.

„Lietuva yra tiesiog per maža, kad išvengtumėte ryšių su užsieniu savo darbo aplinkoje“, – pastebi personalo ekspertas, įmonės „Alliance for Recruitment“ atstovas Andrius Francas. Pasak jo, dauguma įmonių yra arba tarptautinės, arba eina į užsienio rinkas. Eksperto žodžius patvirtina Lietuvos statistikos departamento duomenys – vien per 2012-2016 metų laikotarpį Lietuvos dirbančiųjų skaičius užsienio kapitalo įmonėse išaugo 27 tūkstančiais.

Kaip pasirengti karjerai tarptautinėje rinkoje?
KTU nuotr.

Vis dėlto, siekiant įsitvirtinti daugiatautėje aplinkoje reikalingi tam tinkami įgūdžiai. Tai patvirtina žmogiškųjų išteklių profesionalai ir talentų Lietuvoje besidairantys globalios kompanijos atstovai.

Pretendento bagažas – ne tik techninės žinios

Specialistų nuomone, vien tik techninės specialybės žinios dar nenutiesia tilto į tarptautines erdves, tam reikalingas platesnis gebėjimų bagažas.

„Manyčiau, viskas prasideda nuo gerų anglų kalbos įgūdžių, nors tikriausiai šiandienos studentams ar jauniems specialistams tai nebėra problema“, – teigia Andrius Skunčikas, JAV kompanijos „Oracle“ vadovas Baltijos šalims. Pastaroji tarptautinėje žiniasklaidoje tituluojama programinės įrangos ir debesų kompiuterijos milžine. Kompanijos duomenimis, šiuo metu „Oracle“ dirba 33 lietuviai, iš kurių 57 procentai baigę Kauno technologijos universitetą.

Daugiau nei 15 metų tarptautinėse IT kompanijose dirbantis ir solidžias pareigas einantis KTU absolventas A. Skunčikas net ir patyrusiems kalbėtojams pataria kuo daugiau lavintis. „Galiu pasakyti iš patirties – būtinai reikia praktikos, kad galėtumėte jaustis natūraliai ir užtikrintai bendraudami su įvairių tautybių kolegomis“, – pataria jis.

Personalo eksperto, KTU absolvento A. Franco manymu, anglų kalbos mokėjimas šiais laikais – nebe papildomas reikalavimas, o būtinybė. „Siekiant tarptautinės karjeros mokėti ją vidutiniškai nebepakanka. Būtinas aukštesnio lygmens gebėjimas. Didelis privalumas, jeigu šalia anglų kalbos kandidatas moka dar vieną Europos Sąjungos kalbą“, – sako jis.

Profesionalai akcentuoja, kad komunikacija užsienio kalba – tik pirmasis, labiau starto žingsnis tarptautinės karjeros link. Prestižinės JAV Hulto tarptautinės verslo mokyklos ekspertai išskyrė ištisą asmeninių savybių spektrą. Gebėjimas komunikuoti su skirtingos kultūros žmonėmis, puikūs kontaktų mezgimo įgūdžiai, gebėjimas bendradarbiauti, adaptyvus mąstymas, atsparumas nesėkmėms, emocinis intelektas ir gebėjimas daryti įtaką – tokie gebėjimai reikalingi siekiantiems tarptautinės karjeros.

Pasak A. Skunčiko, išvardinti gebėjimai yra ir universalūs, ir svarbūs. „Ypač išskirčiau gebėjimą megzti kontaktus ir bendradarbiavimą, atkaklumą“, – teigia JAV kompanijos „Oracle“ vadovas Baltijos šalims ir įvardija pagrindinį naujokų iššūkį – įpratimą dirbti didelėje globalioje įmonėje.

„Dirbant tarptautinėje įmonėje tam tikrais momentais kasdieninėje rutinoje pagalvoju – kaip šaunu lokalioje įmonėje, kai sprendimai priimami operatyviai, čia pat susitikus, pasitarus su kolegomis prie gretimo stalo ar gretimame kabinete. Tačiau vertinant ilgalaikę perspektyvą, ko gero ir daugelis lokalių įmonių ieško galimybių plėsti rinką, anksčiau ar vėliau tapti tarptautine įmone. Kuo didesnė organizacija – tuo mano įvardintos savybės svarbesnės ir padeda greičiau pasiekti norimų rezultatų“, – teigia jis.

„Visgi tiesa, jog 70 procentų žinių įgyjama praktikoje. Svajojantiems apie darbą tarptautinėje aplinkoje siūlyčiau ieškoti galimybių atlikti praktiką tinkamoje vietoje“, – sako A. Skunčikas. Jis pataria mėginti laimę arba vietinėje Lietuvos įmonėje, kuri atstovauja globalų technologijų gamintoją, arba kreiptis tiesiai į vieną iš tarptautinių įmonių. „Net ir keletą mėnesių padirbėję geriau suprasite, kokios kompetencijos darbuotojus vertina tarptautinės įmonės, suplanuosite, kaip jas įgyti“, – priduria pašnekovas.

Atviras kelias globaliems projektams

Svarstydami apie karjerą tarptautinėje erdvėje, pašnekovai pabrėžia ne tik siekiančiojo pastangas, tačiau ir gaunamą naudą.

A.Skunčikas sako, kad dirbant tarptautinėse kompanijose galima išskirti keletą momentų, kurie itin patrauklūs ir motyvuoja karjeros siekiančius žmones. Pasak jos, stambios tarptautinės kompanijos paprastai disponuoja nemažais ištekliais, todėl tikėtinas sistemingas dėmesys darbuotojų ugdymui.

Solidžios kompanijos atstovas vardija: pirma, tarptautinėje korporacijoje galima tikėtis sąlygų įgyti naujų žinių, kurių dar neturėjote, antra – čia paprastai vykdomas nuoseklus darbuotojų mokymo procesas. Trečia, darbuotojo laukia savita, neretai – grįsta įvairove – organizacinė kultūra.

Jeigu dirbsite gerą reputaciją turinčioje tarptautinėje kompanijoje, galite būti tikri, kad bus išlaikoma pusiausvyra tarp jūsų asmeninio gyvenimo ir darbo užduočių, tačiau nenustebkite, jei pajusite organizacijos pastangas jus įtraukti į bendruomeninį gyvenimą.

„Tarkime, dirbdami „Oracle“ jūs būsite kompanijos kultūros dalimi, nepaisant, kurioje geografinėje vietoje realiai dirbtumėte – Vilniuje, Ostine ar Kvala Lumpūre“, – akcentuoja pašnekovas

Anot A. Skunčiko, didžiulis pliusas, kurį tarptautinės kompanijos gali pasiūlyti savo darbuotojams, yra galimybė įgyvendinti globalius projektus. „Pavyzdžiui, mūsų priimamų sprendimų poveikis peržengia sienas tos valstybės, kurioje darbuotojai dirba fiziškai. Tokiu būdu sukuriama nauda klientams iš viso pasaulio“, – teigia jis.

Padalinio Baltijos šalims vadovo nuomone, teigiamą darbuotojo patirtį kompanijoje formuoja patiriamas emocinis ir intelektualinis pasitenkinimas, subalansuotas su sąžiningu atlygiu. Jis pabrėžia, kad būtent šie išvardinti veiksniai tiesiogiai lemia darbuotojų produktyvumą ir veiklą.

Pasiteiravus, kas paprastai atkreipia kandidatų dėmesį į „Oracle“ kompaniją ir darbą joje, A. Skunčikas vardija: „Daugybė mokymo programų, plačios mokymosi galimybės, konkurencinga atlygio sistema, lankstumas, įdomus darbas, išmintingi kolegos ir jaudinanti kultūra – tai yra požymiai, iš kurių kandidatai iš viso pasaulio atpažįsta „Oracle“ komandą ir pasirenka čia dirbti“.

„Oracle“ kompanijoje dirba daugiau kaip 138 tūkst. darbuotojų. Iš jų – 40 tūkst. technologijų vystymo specialistų ir inžinierių, 19 tūkst. – programinės įrangos priežiūros specialistų. „Oracle“ priklauso daugiau kaip 17 tūkst. išradimų, patentuotų visame pasaulyje. „Oracle“ aptarnauja 430 tūkst. klientų iš 175 pasaulio šalių, o metinės pajamos 2017 metais siekė daugiau kaip 37 mlrd. per metus.

„Oracle“ Lietuvoje atveria pirmąjį programuotojų centrą, kuris veiks Kaune, ir ieško naujų talentų, pasirengusių dirbti strateginėse kibernetinio saugumo ir debesijos infrastruktūros srityse. Apie tai įmonės atstovai plačiau papasakos didžiausioje karjeros kontaktų mugėje Baltijos šalyse – KTU „WANTed“ karjeros dienos 2018.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!