Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/65313/ko-mus-ismoke-google-kompanija-per-savo-20-metu-egzistavima/spausdinti/

Ko mus išmokė „Google“ kompanija per savo 20 metų egzistavimą

Publikuota: 2018-10-01 13:11
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Sugedo.lt
Inf. šaltinis: Sugedo.lt

Šeši pagrindiniai dalykai, kuriuos mums teko įsisavinti. „Google“ suėjo 20 metų, ir tai yra solidus amžius kompanijai. Daugelis iš mūsų paieškos gigantą naudoja tiek, kiek gali save prisiminti. Tačiau bendrovės santykiai su vartotojais ne visada buvo sklandūs. Štai ko „Google“ išmokė.


Šeši pagrindiniai dalykai, kuriuos mums teko įsisavinti. „Google“ suėjo 20 metų, ir tai yra solidus amžius kompanijai.

Daugelis iš mūsų paieškos gigantą naudoja tiek, kiek gali save prisiminti. Tačiau bendrovės santykiai su vartotojais ne visada buvo sklandūs. Štai ko „Google“ išmokė.

1. Neprisirišti prie paslaugų

Kadangi „Google“ gali lengvai jas uždaryti. Pamenate puikųjį „Google Reader“, kuris leido jums komfortabiliai skaityti naujienas, jas filtruoti ir rūšiuoti pagal pageidavimą, ir dar turėjo gražią ir švarią sąsają? Bendrovė uždarė „Reader7“.

Galbūt naudojatės „Inbox“ paslauga, kuri teikia patogias mobiliąsias programas ir žiniatinklio sąsają „Gmail“ pašto pasiekimui. Daugybė lustų, perkeltų į „Gmail“ su naujausiais atnaujinimais, pirmiausia pasirodė „Inbox“. Dabar „Google“ ją uždaro.

Lyginant su darbalaukio programomis, trūksta žiniatinklio paslaugų. Jūsų įdiegtos programos veiks net jei jūs neatnaujinote jų dešimt metų, tačiau interneto paslaugos visiškai priklauso nuo kūrėjų valios. Jei esate pripratę prie tam tikros paslaugos – pamąstykite kas bus jei programos neliks: sukurkite atsargines kopijas ir iš anksto ieškokite alternatyvų.

Ko mus išmokė „Google“ kompanija per savo 20 metų egzistavimą

2. Naudokite tinkamą naršyklę

Žinoma, vienintelė teisinga naršyklė yra „Google Chrome“. Be abejo, ji turi ir trūkumų. Taip, ji labai iškrauna akumuliatorių. Jos sąsaja nėra lanksti. Be to, ji kaip tikras „Google“ vaikas, paieškos gigantui kruopščiai pateikia visą informaciją apie jus.

Bet dabar „Chrome“ – populiariausia naršyklė pasaulyje ir bet kuris žiniatinklio kūrėjas, kuriantis svetainę, visų pirma orientuojasi į ją.

Jūs tikriausiai pastebėjote, kad daugelis svetainių yra tinkamai rodomos būtent per „Google“ naršyklę. Ir „Google“ paslaugos iš tikrųjų yra sustiprintos per „Chrome“. Pavyzdžiui, jei atidarote „Google“ dokumentus per „Firefox“ ar „Safari“, jie neveiks tinkamai.

Taigi paprastiems vartotojams nelieka nieko, kaip ir toliau naudoti „Chrome“. Tačiau galite apriboti jos „apetitą“ sistemos resursams ir plėtinių pagalba išplėsti funkcionalumą.

3. Naudokite žiniatinklio paslaugas, o ne programas

Kažkada „Google“ sukūrė programinę įrangą asmeniniams kompiuteriams. Kompanija turėjo gana įdomų projektą „Google Desktop“ skirtą „Windows“, „macOS“ ir „Linux“. Tai leido informacijos ieškoti tarp failų, kurie buvo kietajame diske. Dar buvo „Picasa Desktop“ – patogus nuotraukų katalogų kūrėjas, o taip pat ir „Google Talk“ – skirtas pokalbiams ir susirašinėjimui.

Tačiau bendrovė atsisakė visų darbalaukio programų, išskyrus naršyklės. Ji daro prielaidą, kad visi vartotojai visa tai gali atlikti per žiniatinklio programas. Kam reikalingas pašto klientas, jei yra „Gmail“, kam reikalingas „Office Suite“, jei yra „Google Docs“, ar reikia „Skype“, jei yra „Hangout“? Visa tai tinkamai veikia naršyklėje (ir geriausiai „Chrome“).

Nereikia nieko diegti, nieko pirkti – tiesiog turėti „Google“ paskyrą.

Bendrovė mus išmokė, kad viską galima padaryti naršyklėje. Šiuolaikinės žiniatinklio paslaugos gali lengvai pakeisti darbalaukio programas. Neatsitiktinai „Chrome“ OS yra tik naršyklė.

4. Nekelkite informacijos, prieš tai gerai nepagalvoję

Visa tai, kas patenka į internetą, lieka ten amžinai (geriausiu atveju bent jau gana ilgą laiką), „Google“ talpyklos dėka.

Negalite atidaryti neseniai pasiekto puslapio? Paspauskite mažą rodyklę tiesiai po paieškos užklausa ir atidarykite jos išsaugotą kopiją. Žinoma, svetainė gali būt rodoma šiek tiek neteisingai, bet informacija joje bus išlikusi.

Prieš kažką publikuodami, nepamirškite, kad tai gali „išplaukti“ praėjus keleriems metams, net jei jūs jau būsite ištrynę visą kompromituojančią informaciją.

5. Naudokite švarią „Android“ versiją

Švarios „Android“ versijos privalumai prieš „TouchWiz“ ar „MIUI“, yra neginčytini. Ji yra greitesnė, stabilesnė, dažniau atnaujinama. Gryniausia ir švariausia „Android“ operacinė sistema įdiegta tik „Pixel“ išmaniuosiuose telefonuose. Kadangi jų atnaujinimus ir darbo stabilumą asmeniškai stebi „Google“, nėra instaliuota nieko nereikalingo, o jų savininkai yra pirmieji, kurie išbando mobiliosios operacinės sistemos naujienas.

6. Saugiai laikykite savo duomenis

Pasak „Google“, jūsų duomenys nepriklauso jums. Jei bendrovė nuspręs uždaryti vieną iš savo paslaugų ir jūs nespėsite iš ten ištraukti savo duomenų, jie išnyks.

Jei jūsų telefone yra programų, kurios nėra pageidautinos „Google“ sistemai, jas gali ištrinti ir be jūsų sutikimo. Pvz., atnaujinant išmaniuosius telefonus į „Android Lolipop“, vartotojai prarado programas, kurios buvo įdiegtos ne iš „Google Play“. „Google“ „geriau“ žino kas turėtų būti saugoma jūsų išmaniuosiuose telefonuose.

Tai reiškia vieną: reikia turėti atsargines kopijas. Sukurkite savo duomenų, saugomų debesies paslaugose kopijas ir įsitikinkite, kad galėsite atsisiųsti jums reikalingas programas iš trečiųjų šalių, net jei jos dings iš „Google Play“.


Sugedo.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!