Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/58068/sukurta-programele-issprendzianti-namu-darbus-ir-parodanti-kaip/spausdinti/

Sukurta programėlė, išsprendžianti namų darbus (ir parodanti, kaip!)

Publikuota: 2017-01-25 09:15
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Nusirašinėti mokantis negražu – juk sprendžiant matematikos uždavinį svarbu ne gauti teisingą atsakymą, o suprasti, kokiu būdu tas atsakymas turi būti gaunamas ir įgytą suvokimą pritaikyti kitiems uždaviniams spręsti. Tačiau kas būtų, jeigu būtų programėlė, vienu metu ir leidžianti nusirašinėti, ir pamokanti sprendimo būdų?


Nusirašinėti mokantis negražu – juk sprendžiant matematikos uždavinį svarbu ne gauti teisingą atsakymą, o suprasti, kokiu būdu tas atsakymas turi būti gaunamas ir įgytą suvokimą pritaikyti kitiems uždaviniams spręsti. Tačiau kas būtų, jeigu būtų programėlė, vienu metu ir leidžianti nusirašinėti, ir pamokanti sprendimo būdų? Būtent tai ir siūlo „Socratic“ programėlė.

Bent jau turėtų. Ji siūlo nufotografuoti gražiai užrašytą matematinę užduotį (galite ją ir į telefoną suvedinėti, tačiau tada bus kur kas daugiau vargo) ir programėlė ne tik pateiks teisingą atsakymą, bet ir pažingsniui parodys visus veiksmus, per kuriuos prieinama iki atsakymo. Ir netgi kiekvieno veiksmo paaiškinimą pateiks. Tad, jeigu savos galvos namų darbams įveikti nepakanka – medžiagos mokytis turėsite į valias, rašo theverge.com.

Sukurta programėlė, išsprendžianti namų darbus (ir parodanti, kaip!)

Ir matematika – ne vienintelis (nors pats įspūdingiausias) „Socratic“ sugebėjimas. Ji, naudodamasi interneto paieškos varikliais, gali atsakinėti ir į istorijos, fizikos ar biologijos klausimus. Panašu, kad tai daroma ieškant panašiais žodžiais suformuluotų klausimų internete arba ištraukiamas atsakymas iš programėlės duomenų bazės.

Tenka pripažinti, kad ne visais atvejais „Socratic“ naudingesnė už įprastinį „guglinimą“. Visgi matematikoje „Socratic“ tikrai gerai pakaustyta. Net ir nesudėtingą pirmo laipsnio vieno kintamojo lygtį ji išsprendžia per kelis veiksmus (pvz., lygties 2x + 2 = 7x – 5 atsakymas pateiktas po 9 tarpinių veiksmų). Su žodiniais matematikos uždaviniais programėlei sekasi prasčiau, tačiau jeigu pagal užduotį suformuoluotumėte reikiamas lygtis, „Socratic“ galėtų imtis darbo.

Programėlių, sprendžiančių matematikos užduotis, parduotuvėlėse apstu, tačiau „Socratic“, panašu, yra vienas iš nedaugelio (jeigu ne vienintelis) pasiūlymas, pateikiantis tarpinius žingsnius. Na, lygintis galėtų nebent mokama programėlės „Photomath+“ versija. O programuotojams gali pasirodyti įdomu tai, kad atskleistas programėlės kodas.

O koks didžiausias „Socratic“ trūkumas? Ji veikia tik „iOS“ operacinėje sistemoje. Tad mokiniams su „Android“ telefonais kol kas teks dirbti naudojantis savo galva. Na, bet ir pastarieji gali pabandyti kažką panašaus. Pavyzdžiui, „MalMath“ programėlę.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!