Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/25589/apsestiems-facebook-gresme-netekti-draugu/spausdinti/

Apsėstiems „Facebook“ – grėsmė netekti draugų

Publikuota: 2010-11-01 07:17
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Jei esate ištikimas „Facebook“ vartotojas, turėtumėte sunerimti, perspėja mokslininkai. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad ypač aktyviems socialinio tinklalapio „Facebook“ vartotojams gresia „draugystės praradimas“, nes jų draugams nusibosta jų nuolatiniai įrašai ir nereikšmingos žinutės.


Jei esate ištikimas „Facebook“ vartotojas, turėtumėte sunerimti, perspėja mokslininkai. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad ypač aktyviems socialinio tinklalapio „Facebook“ vartotojams gresia „draugystės praradimas“, nes jų draugams nusibosta jų nuolatiniai įrašai ir nereikšmingos žinutės, praneša dailymail.co.uk. Buvimas nuobodžiu yra didžiausias nusikaltimas 500 mln. vartotojų visame pasaulyje, įskaitant 27 mln. vartotojų Didžiojoje Britanijoje, turinčiame tinklalapyje, teigia mokslininkai.

„Draugystės praradimas“ yra kai kas nors nusprendžia nebedraugauti su kitu „Facebook“ vartotoju, ištrindamas jį iš savo tinklalapyje esančio draugų sąrašo. Kolorado universiteto Denverio verslo mokyklos mokslininkai išanalizavo 1,5 tūkst. „Facebook“ vartotojų sąskaitų ir nustatė pagrindines priežastis, dėl kurių yra netenkama draugų.

Asmeninės nuotraukos „Facebook“ gali kainuoti darbo vietą Pirmoje sąrašo vietoje yra nuobodulys, atsirandantis skaitant žinutes apie tai, ką kažkas suvalgė pusryčiams, kiek laiko užtruko važiuodamas į darbą ar koks yra jo mėgstamiausias pop muzikos atlikėjas.

Per dažnas žinučių rašymas tinklalapyje, kalbos apie politiką ar religiją, atkaklus savo nuomonės gynimas, rasistiniai bei šiurkštūs komentarai taip pat atstumia internetinius draugus.

Remiantis tyrimo rezultatais, draugystė taip pat yra prarandama, kai vaikams įgrįsta tėvų smalsumas ir jie panaikina jų prieigą prie savo vartotojų sąskaitų, kai tėvai, kurie realiame gyvenime išsiskyrė, nusprendžia nutraukti savo santykius ir internete.

Iš visų vartotojų, kurie išbraukė „Facebook“ draugą iš draugų sąrašo, 57 proc. jų taip padarė dėl to, kas nutiko tinklalapyje, o 27 proc. – dėl to, kas nutiko realiame gyvenime.

Dr. Christopheris Sibonas iš Kolorado universiteto pateikė keletą patarimų tiems, kurie tikisi išvengti būti išbraukti iš draugų sąrašų.

„Šimtasis įrašas apie jūsų mėgstamą grupę jau yra nebeįdomus. Kita priežastis buvo žinutės ginčytinomis temomis, tokiomis kaip religija ir politika. Sakoma, kad per darbuotojų vakarėlius nereikia šnekėti apie religiją ir politiką, tas pats galioja ir internete“, – teigia mokslininkas.

Anot dr. C Sibono, draugystės praradimas nesukelia daug kančių ir skausmo. Pasak jo, daugumai tų, kurie buvo išbraukti iš draugų sąrašų, buvo linksma ir nei vienam šį patirtis nebuvo traumuojanti.

„Reakcijos yra įvairios, priklausomai nuo to, kas atsisakė draugystės ir kodėl“, – teigia mokslininkas.

Pasak mokslininko, buvimas agresyviu, šiurkščiu, nuobodžiu ar užsispyrusiu dogmatiku ne tik lemia draugų praradimą, bet ir yra susijęs su kitokio pobūdžio grėsmėmis.

Būsimi darbdaviai vis dažniau perskaito įsidarbinti norinčiųjų „Facebook“ įrašus, norėdami sužinoti, ar jie gali suteikti daugiau informacijos apie asmenį nei jo gyvenimo aprašymas.

„Tuos pačius įrašus, dėl kurių galite netekti draugų, gali neigiamai įvertinti ir į darbą priimantys asmenys“, – teigė dr. C.Sibonas.

„Mokslininkai daug laiko analizavo, kaip žmonės užmezga draugystes internete, bet mažai kas yra žinoma apie tai, kaip tos draugystės nutrūksta, – aiškino mokslininkas. – Galbūt tai padės mums sukurti ištisą draugystės užmezgimo ir draugystės nutraukimo ciklo teoriją.“


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!