Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/18775/top-10-didziausi-vikipedijos-nesusipratimai/spausdinti/

Top 10: didžiausi „Vikipedijos“ nesusipratimai

Publikuota: 2009-09-02 07:09
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Internetinės enciklopedijos „Vikipedija“ sėkmė priklauso nuo galybės savanorių, kurie dalydamiesi savo žiniomis ir redaguodami vienas kito straipsnius sukūrė vieną galingiausių ir aktualiausių informacijos šaltinių kibernetiniame pasaulyje. Tačiau tokia liberali „Vikipedijos“ struktūra turi ir neigiamą pusę: kartais į informacijos sūkurį įsisuka ir nepatvirtinti gandai bei pokštininkų išdaigos.


Internetinės enciklopedijos „Vikipedija“ sėkmė priklauso nuo galybės savanorių, kurie dalydamiesi savo žiniomis ir redaguodami vienas kito straipsnius sukūrė vieną galingiausių ir aktualiausių informacijos šaltinių kibernetiniame pasaulyje. Tačiau tokia liberali „Vikipedijos“ struktūra turi ir neigiamą pusę: kartais į informacijos sūkurį įsisuka ir nepatvirtinti gandai bei pokštininkų išdaigos. „TimesOnline“ pristato didžiausių „Vikipedijos“ nesusipratimų Top dešimtuką.

1. Ticiano afera

„Vikipedija“

Didžiosios Britanijos konservatorių partijos vadovas Davidas Cameronas kadaise sukritikavo dabartinį ministrą pirmininką Gordoną Browną už tai, kad šis nežinojo renesanso dailininko Ticiano mirties datos. Tačiau per parlamentarų susirinkimą vykusioje diskusijoje pats Davidas Cameronas pasiūlė neteisingą datą. Kai išaiškėjo Camerono klaida, jo partijos funkcionierius nusprendė jį pateisinti ir „Vikipedijoje“ pataisė Ticiano bylą. Šis planas, žinoma, nesuveikė jų naudai ir Camerono nereikšminga klaida atsidūrė spaudos dėmesio centre.

2. Senatoriaus Edwardo Kennedy mirtis

Kai gerbiamas senatorius patyrė širdies priepuolį per prezidento Obamos inauguraciją, vienas entuziastas pakeitė E. Kennedy statusą į „miręs“. Tačiau senatorius ir toliau dirbo JAV senate iki mirties šių metų rugpjūčio 25 dieną.

3. Vernonas Kay

Britų televizijos laidų vedėjo „Vikipedijos“ tinklalapyje vieną dieną atsirado informacija apie jo paskendimą. 35 metų vyrui ilgą laiką teko tikinti artimuosius ir draugus, jog jis vis dėlto gyvas.

4. Robbie Williamsas

Dainininko Robbie Williamso byloje trumpą laiką buvo parašyta, jog jis „pragyvenimui valgo žiurkėnus“. Tačiau įrašas buvo neilgai, nes „Vikipedijos“ entuziastai greitai ištrynė šio internetinio vandalizmo pėdsakus.

5. Miley Cyrus

Praėjusių metų rugsėjį spaudoje pradėjo siautėti gandai, jog jaunoji žvaigždė Miley Cyrus žuvo per autoavariją pakeliui į laidos „Hannah Montana“ filmavimą. Šias kalbas pakurstė paslaptingai atsiradęs „Vikipedijos“ įrašas.

6. Johnas Siegenthaleris

Top 10: didžiausi „Vikipedijos“ nesusipratimai

Amerikiečių žurnalistas Johnas Siegenthaleris vyresnysis sulaukė nepelnytos kritikos, kai 2005 metais jo „Vikipedijos“ byloje atsirado įrašas apie jo dalyvavimą nužudant Johną F. Kennedy. Šis vandalizmo pavyzdys „Vikipedijoje“ buvo vienas ilgiausiai išsilaikiusių – informacija nebuvo panaikinta net 132 dienas.

7. Alanas Titchmarshas

Britų televizijos žvaigždė Alanas Titchmarshas trumpam turėjo pakęsti žiaurias patyčias: jo „Vikipedijos“ įraše buvo paskelbta, jog jis parašė atnaujintą Kamasutros variantą.

8. Tony Blairas

2006 metų vasarį buvo rašoma, jog buvęs britų ministras pirmininkas Tony Blairas paauglystėje savo kambarį puošė Hitlerio plakatais.

9. Davidas Beckhamas

Labiausiai prajuokinęs „Vikipedijos“ vandalų pokštas – futbolininko Davido Beckhamo įraše atsiradęs teiginys, jog jis esą saugojo vartus XVIII amžiaus futbolo komandoje.

10. Denshaw kaimas

„Vikipedinio“ vandalizmo aukos – ne tik žmonės. Kerštingai nusiteikęs „vikipedininkas“ nusprendė Didžiojoje Britanijoje esantį Denshaw kaimą apibūdinti taip: „Čia gyvena persivalgę ir saulės ištroškę storuliai, kurie vietoje vietinės smuklės turi viešnamį, jie taip pat nesusitvarko su niekaip neišnykstančia kaspinuočių infekcija.“


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!