Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/18057/mirties-spindulio-isradejas-nikola-tesla/spausdinti/

„Mirties spindulio“ išradėjas – Nikola Tesla

Publikuota: 2009-07-23 07:19
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Vienas 1934 m. pasirodęs laikraštis turėjo tokią antraštę: „78-rių Tesla atskleidžia naują „Mirties spindulį“, prietaisą, pasak jo, galintį sunaikinti 10000 lėktuvų už 250 mylių. Ginklas skirtas tik gynybai. Savo interviu mokslininkas pasakoja apie aparatą, žudantį be pėdsakų“. Paslaptingasis N. Teslos išradimas dabar yra žinomas kaip ultragarso patranka, kuri veikė naudodama kintamąsias radio bangas.


Serbų kilmės mokslininkas Nikola Tesla gimė 1856 m. Liepos 10 d. Nuo vaikystės N. Tesla pasižymėjo įvairiais gabumais, o ypač gebėjimu per stulbinamai trumpą laiką mintinai spręsti sudėtingus matematikos uždavinius. Įdomu, kad būtent dėl to, dar besimokantį mokykloje, jaunąjį mokslininką dažnai apkaltindavo nusirašinėjimu.

Nikola Tesla

Nors N. Teslos tėvas – griežtas ortodoksų kunigas – norėjo, kad sūnus pasektų jo pėdomis ir taptų dvasininku, bet šis, būdamas devyniolikos metų, įstojo Grazo universitetą. Studijų metais jaunasis mokslininkas dažnai pykosi su profesoriais ir prieštaraudavo jų dėstomoms teorijoms, tačiau, negalėdamas moksliškai įrodyti savo tiesos dažnai buvo išjuokiamas.

Viskas pasikeitė N. Teslai po studijų baigimo išvykus į Ameriką, kur gavo progą padirbėti su Tomu Edisonu, tačiau įdomiausias jo biografijos tarpsnis – gyvenimo saulėlydis.

Vienas 1934 m. pasirodęs laikraštis turėjo tokią antraštę: „78-rių Tesla atskleidžia naują „Mirties spindulį“, prietaisą, pasak jo, galintį sunaikinti 10000 lėktuvų už 250 mylių. Ginklas skirtas tik gynybai. Savo interviu mokslininkas pasakoja apie aparatą, žudantį be pėdsakų“.

Paslaptingasis N. Teslos išradimas dabar yra žinomas kaip ultragarso patranka, kuri veikė naudodama kintamąsias radijo bangas.

Netrukus ir kiti mokslininkai ėmė skelbti skandalingus pranešimus apie ginklą, kuris nematomais spinduliais sustabdys priešų lėktuvų atakas bei per nuotolį blokuoti magnetinius ir elektromagnetinius prietaisus.

Sklido gandai, kad rusų mokslininkai rado būdą kaip naikinti ore esančius lėktuvus, o sėkmingi bandymai oro uoste įkvėpė tiek drąsos vienam Sovietų aviacijos vadui, kad šis pareiškė, jog mažins karinių lėktuvų gamybą.

Pats mokslininkas daug pasakojo apie savo išradimą, tačiau vengė jį demonstruoti. Kaip vėliau paaiškėjo, „mirties spindulio“ aparatas buvo brėžiniuose pavaizduotas kaip 40 m. aukščio ir 5 skersmens bokštas, kuris turėjo būti pastatytas ant stogo ir savo viršūnėje turėti 10 m. skersmens rutulį.

„Mirties spindulio“ išradėjas – Nikola Tesla

Liudininkų teigimu, mokslininkas ant savo laboratorijos stogo turėjo mažesnį bokšto modelį su variniu rutuliu jo viršuje, o pats „prietaisas“ svaidė labai galingas elektros iškrovas.

Mokslininkas svajojo sukurti bevielį energijos perdavimą į bet kurią pasaulio vietą, o bandydamas šią svajonę įgyvendinti padarė daug vertingų atradimų.

N. Tesla beveik nefiksavo popieriuje savo tyrimų rezultatų, nes turėjo puikią atmintį ir sklandė gandai, kad po jo mirties specialiųjų tarnybų agentai konfiskavo visus išradėjo namuose rastus užrašus, kad išsiaiškintų, kokios idėjos apie visatos paslapčių atradimą slypėjo genealaus mokslininko galvoje.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!