Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/1192/kauno-technologijos-universitetas/spausdinti/

Kauno technologijos universitetas

Publikuota: 2005-05-16 06:58
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Kauno technologijos universitetas
Inf. šaltinis: Kauno technologijos universitetas

KTU kviečia abiturientus studijuoti ir pristato universitetą, o taip pat – Elektros ir valdymo inžinerijos, Informatikos, Fundamentaliųjų mokslų, Telekomunikacijų ir elektronikos fakultetus. Verslo įmonėms siūlo bendradarbiauti ir supažindina su „Technologijų partnerystės“ projektu, „Karjeros centru“ bei jo teikiamomis paslaugomis.


Apie KTU universitetą

Kauno technologijos universitetas – didžiausias techniškasis Baltijos šalyse universitetas, kurio istorija prasideda 1922 m. vasario 16 d., kai Kaune buvo įkurtas Lietuvos universitetas.

KTU sudaro: 13 fakultetų (2 iš jų – Panevėžio institute), Tarptautinių studijų centras, biblioteka, 10 institutų, 2 mokslo centrai.

Universitete mokosi daugiau kaip 20 tūkst. studentų, paskaitas jiems skaito daugiau kaip 1 tūkst. dėstytojų. Universitete galima įgyti bakalauro, magistro ar daktaro laipsnį. Pagrindinės studijų sritys: technologijos, fiziniai, socialiniai, humanitariniai, biomedicinos mokslai, menas. Siūlomos 36 bakalauro, 10 specialiųjų profesinių, 61 magistro studijų programos, 17 mokslo krypčių doktorantūra.

KTU yra Europos universitetų asociacijos (EUA), Tarptautinės universitetų asociacijos (IAU), kitų tarptautinių organizacijų narys, dalyvauja Europos Sąjungos tarptautinėse programose FRAMEWORK, EUREKA, COST, SOCRATES.

Nuo 1991 m. įkurtame Tarptautinių studijų centre organizuojamos studijos anglų, prancūzų, vokiečių ir rusų kalbomis, užsienio kalba kai kurie dalykai dėstomi ir kituose fakultetuose.

Universitete studentams atstovauja ir gina jų akademines, socialines, kultūrines ir pilietines teises visais įmanomais lygiais Studentų atstovybė. Vienas įdomiausių jos ir kitų studentų organizacijų darbų – studentiškų renginių ir švenčių organizavimas. KTU kasmet vyksta pirmakursių krikštynos, fakultetų dienos, RAFES festivalis, KTU Ledi, KTU Misterio rinkimai, Karjeros dienos, Mokslo metų atidarymas, „Plieninė ranka“ ir kiti renginiai, kas penkeri metai organizuojamas KTU Festivalis.

Universitetas būtų negyvas be savitų tradicijų, kultūrinio gyvenimo, studentų meno bei sporto kolektyvų. Mėgstančius turiningą laisvalaikį kviečia KTU meno kolektyvai: tautinio meno ansamblis „Nemunas“, akademinis choras „Jaunystė“, mišrus choras „Absolventas“, folkloro ansamblis „Goštauta“, šokių klubas „Viesulas“, KTU diksilendas „Old Cellar Dixi Band“, KTU–FOTO studija, dailės ir dizaino, tapybos, teatro studijos, KTU pučiamųjų instrumentų orkestras ir šokėjų grupė.

KTU Elektros ir valdymo inžinerijos fakultetas

Fakultetas bendradarbiauja su pasaulyje žinomomis firmomis FESTO, „Siemens“, ABB, AEG, ENSTD, „Shnaider electric“, JUNG, „Keila Cabels“. Studijuojant supažindinama su šių firmų produkcija ir darbais. Fakulteto partneriai yra AB „Lietuvos energija“, AB „Rytų skirstomieji tinklai“, AB „Vakarų skirstomieji tinklai“, AB „Lietuvos geležinkeliai“, AB „Ekranas“ ir kitos įmonės. Procesų valdymo katedros mokslininkai kaip procesų valdymo ekspertai reguliariai įsitraukia į Halės ir Hanoverio universitetų mokslininkų vykdomus projektus su stambiomis farmacijos kompanijomis „Safoni Aventis“, „Boehringer Ingelheim“ (Vokietija) ir kt. Fakultete skiriama daug dėmesio, kad studentai turėtų galimybes išvykti trumpalaikėms studijoms ir praktikai į užsienį. Studentai pagal „Socrates“ programą vyksta į Vokietijos, Švedijos, Danijos, Suomijos, Airijos, Prancūzijos, Belgijos universitetus.

Bakalauro studijų programos

Automatika ir valdymas (elektros inžinerijos bakalauras):

  • Valdymo sistemos – techninių ir ekonominių sistemų valdymas. Modernios valdymo technologijos, naudojančios intelektikos metodus, internetą, mobilųjį ryšį.
  • Mechatroninės sistemos – mechaninių sistemų kompiuterinis valdymas.
  • Procesų valdymas – maisto, chemijos, mašinų gamybos, aplinkosaugos procesų valdymas.
  • Transporto automatika – kompiuterinės eismo valdymo, ryšių ir informacinės sistemos. Nuo 2000 m. Lietuva pradėjo modernizuoti transporto sistemas, naudojant pažangias užsienio firmų technologijas.

Elektros energetikos technologijos (elektros inžinerijos bakalauras):

  • Elektros sistemos ir jų valdymas – elektros gamybos, paskirstymo ir vartojimo perspektyvios technologijos. Skaitmeninės energetinių sistemų ir pramonės įmonių elektros ūkio valdymo, kontrolės bei saugos sistemos. Energijos eksporto ir importo planavimas.
  • Energetikos vadyba – finansinė apskaita, investicijų valdymas, energetinio ūkio planavimas, racionali energetinių išteklių gamybos ir vartojimo strategija.
  • Energetikos vadyba – viso ūkio ekonomikos pagrindas.

Elektros inžinerija (elektros inžinerijos bakalauras):

  • Elektroninė įranga – mikroprocesoriniai bei kompiuteriniai automatikos ir kontrolės įtaisai, optinė elektronika, techninės regos ir kt. intelektualios sistemos, medicininė elektronika – šiuolaikinė elektroninė diagnostikos ir terapijos įranga, ultragarsiniai echoskopai, kraujo analizatoriai, širdies stimuliatoriai.
  • Energijos keitikliai ir jų valdymas – didelės elektros mašinos vandens, vėjo šilumos elektrinėms, vidutinės – buičiai bei pramonei, mikromašinos – robotams.

Informatikos fakultetas

Nors kompiuteriai atsirado tik prieš gerą pusę amžiaus, jie spėjo tapti neatskiriama modernios kultūros dalimi ir svarbiausiu pasaulio ekonomikos augimo varikliu.

Šiuolaikinės informatikos studijų programos apima kompiuterių programavimo, operacinių sistemų, programų inžinerijos, diskrečiosios matematikos, algoritmavimo, kompiuterių architektūros, informacijos valdymo bei intelektualiųjų sistemų žinių sritis. Studijų programos rengiamos pagal tarptautinius reikalavimus ir nuolat tobulinamos, įvertinant naujausius pasiekimus objektinio ir tinklinio programavimo, programų ir duomenų apsaugos, pasaulinio kompiuterių tinklo plėtros, grafikos ir vaizdų apdorojimo srityse, todėl fakulteto absolventai gali sėkmingai dirbti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Fakulteto studentai ir magistrantai vyksta stažuotis į Danijos, Italijos, Suomijos, Švedijos, Vokietijos universitetus, dalyvauja tarptautiniuose konkursuose. Mūsų fakulteto absolventai dirba net „Microsoft“ korporacijos centre Sietle (JAV).

Šiais metais išleista 45-oji informatikos specialistų laida.

Bakalauro studijų programos

Informatika. Informacinės technologijos (dieninės ir vakarinės studijos).

Specializacijos:

  • Informacinių sistemų projektavimas.
  • Vadybos informatika.
  • Multimedijos sistemos.
  • Programavimo technologijos.
  • Kompiuteriniai tinklai.
  • Organizacijų kompiuterinės sistemos.
  • Kompiuterinių sistemų inžinerija.
  • Medicinos informatika.

KTU Fundamentaliųjų mokslų fakultetas

Fakultetas rengia aukštos kvalifikacijos specialistus, gerai išmanančius matematiką, fiziką bei informatiką ir turinčius jų taikymo įvairiose srityse įgūdžių. Tokių specialistų pageidauja daugelis Lietuvos bei užsienio firmų, įmonių ir organizacijų.

Bakalauro studijų programos

Taikomoji fizika (fizikos bakalauras). Taikomoji matematika (matematikos bakalauras).

Specializacijos:

  • Stochastinės sistemos ir kompiuterinė analizė.
  • Verslo sistemų matematinis modeliavimas.
  • Medžiagų mokslas (medžiagų mokslo bakalauras).
  • Taikomoji matematika.

Matematiniai metodai plačiai taikomi įvairiose srityse: inžinerijoje, ekonomikoje, vadyboje, medicinoje, sociologijoje, bankininkystėje, draudime ir kitur. Sudėtingų matematikos metodų neįmanoma taikyti neturint kompiuterių ir gerų informatikos žinių. Taikomosios matematikos bakalauro studijų programoje harmoningai suderintos matematikos, informatikos ir ekonomikos mokslų studijos. Studentai susipažįsta su techninių ir verslo sistemų matematinio modeliavimo pagrindais, taikomųjų matematinių algoritmų kūrimu ir jų programiniu realizavimu. Studijose daug dėmesio skiriama rinkos ekonomikos optimizavimo ir prognozavimo teorijai, finansų matematikai, rizikos teorijai, matematinių metodų taikymui draudime (aktuarijų matematikai).

Medžiagų mokslas – tai fundamentaliuosius tyrimus (taikomąją fiziką, chemiją, metalotyrą) ir praktinę inžineriją apimantis mokslas. Medžiagų mokslo bakalauro studijų programa skirta naujoms technologijoms taikyti ir diegti, medžiagoms (puslaidininkinių, magnetinių, polimerinių, optinių, dielektrinių, keraminių, biologinių) pažinti, vertinti, jų savybėms keisti bei naudojimo galimybėms tirti.

Taikomosios fizikos programa Fundamentaliųjų mokslų fakultete skirta ne tik fizikos, matematikos žinioms gilinti, bet ir informatikos, fizikinių technologijų ir matavimų, elektronikos pagrindų, medžiagų bei radiacinės fizikos studijoms. Taikomosios fizikos bakalauras ne tik gerai žino fiziką, bet sugeba taikyti praktikoje fizikinius tyrimo metodus ir fizikines technologijas, yra įgijęs elektronikos, informatikos, vadybos ir ekonomikos pagrindus. Tai suteikia galimybę tęsti studijas Lietuvos ir Europos Sąjungos universitetuose arba užsiimti praktine veikla.

KTU Telekomunikacijų ir elektronikos fakultetas

Fakultete puikiai įrengtos telekomunikacinių ir informacinių technologijų bei elektronikos laboratorijos, konsultaciniai centrai, renovuotos ir aprūpintos audiovizualine įranga auditorijos.

Fakulteto studentai derina studijas su išmoninga veikla įvairiose organizacijose, techninės kūrybos konkursuose, pasaulinio garso Radijo klube. Studentų rengiamos Karjeros dienos, RAFES šventė garsėja visoje šalyje.

Mūsų absolventai – daugelio telekomunikacijų ir elektronikos įmonių vadovai bei vedantieji specialistai, kuriantys šiuolaikinę informacinių technologijų visuomenę.

Bakalauro studijų programos

Elektronikos inžinerija (elektronikos inžinerijos bakalauras). Elektronikos inžinerija ir vadyba (elektronikos inžinerijos bakalauras). Telekomunikacijos (elektronikos inžinerijos bakalauras).

Specializacijos:

  • Telekomunikacijų informacinės technologijos.
  • telekomunikacijų technologijos.

Absolventai įgyja dalykinių elektros grandinių, signalų ir sistemų, elektronikos ir elektroninio ryšio, gamybos bei verslo ekonomikos ir vadybos, finansų pagrindų žinių. Telekomunikacinių informacinių technologijų specializacijoje įgyjama dalykinių informatikos taikymo telekomunikacijose žinių. Telekomunikacijų technologijų specializacijoje daugiausia dėmesio skiriama informacijos apdorojimo ir radijo ryšio technologijoms.

Biomedicininės inžinerijos magistrantūros programa yra tokia pirmoji Lietuvoje. Magistras yra pasirengęs inžinerinei veiklai elektronikos ir medicinos mokslinių tyrimų laboratorijose, gydymo įstaigose.

KTU kviečia abiturientus studijuoti, o verslo įmones – bendradarbiauti

Į universiteto pagrindinių studijų pirmąjį kursą turi teisę būti priimti asmenys, turintys vidurinį išsilavinimą. Konkurso tvarka priimama atskirai į studijų programos ar studijų programų grupės valstybės visiškai ar iš dalies finansuojamas vietas, taip pat Aukštojo mokslo įstatymo nustatytais atvejais studijuoti savo lėšomis.

Bendroji priėmimo komisija
K.Donelaičio g. 73–107, LT–44029 Kaunas
Tel.: (8–37) 324111, 300045, 8–687 53790
El. p.: komisija@cr.ktu.lt
Internete: http://www.ktu.lt/priemimas/

Globalinė konkurencija tarp įvairių kategorijų ir veiklos profilių įmonių bei sparčiai augantis žinių poreikis, siekiant išgyventi pasaulinėje rinkoje, suformavo verslo ir žinias kuriančių institucijų bendradarbiavimo poreikį. Esant tokioms ekonominėms sąlygoms, bendradarbiavimas su tyrimo institucijomis tampa gyvybiškai svarbus įmonių veiklos sėkmės faktorius. Didelės tarptautinės kompanijos dažniausiai turi atskirus tyrimo padalinius, tuo tarpu SVV įmonėms tenka dirbti ir konkuruoti neturint pageidaujamos tyrimų kompetencijos. Tačiau kuomet SVV įmonės siekia bendradarbiavimo su tyrimų institucijomis, iškyla visa eilė problemų, kurios sumažina tiek įmonės, tiek ir mokslininkų entuziazmą. Siekiant palengvinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą, KTU pradėjo teikti paslaugą „Technologijų partnerystė“ („Technology partnership“). Technologijų partnerystės biuras padeda ne tik identifikuoti įmonės problemas, susijusias su technologiniais tyrimais ir produkto vystymu, bet ir operatyviai surasti instituciją ar ekspertus, galinčius šią problemą išspręsti.

KTU Technologijų partnerystės biuras
K.Donelaičio g. 73–115, LT–44029 Kaunas
Tel.: (8–37)300692, 321330
El. p.: tp@ktu.lt
Internete: www.tp.ktu.lt

Kauno technologijos universitete įkurtas „Karjeros centras“ (KC). Jo tikslai: padėti studentams tinkamai planuoti profesinę karjerą, pasirengti atvirai darbo rinkai; padėti spręsti KTU studentų praktikos ir absolventų įdarbinimo klausimus; padėti KTU studentams lengviau susirasti darbą pagal specialybę, konsultuoti karjeros klausimais, organizuoti seminarus ir mokymus.

KTU Karjeros centras
Donelaičio g. 73-117, Kaunas
Tel. (8–37) 321330
El. p.: karjera@ktu.lt

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!