Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/11669/qr-kodas/spausdinti/

QR kodas

Publikuota: 2008-05-26 07:07
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Karolis Parfeniukas
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija

Brūkšninis kodas – tai fiksuoto duomenų kiekio laikmena, skirta objektui identifikuoti. Perduodant daugiau duomenų, būtinas pranašesnis informacijos kodavimo būdas. Tam ir buvo 1994 metais „Denso Wave“ kompanijos sukurtas QR kodas. Iš pradžių QR etiketės naudotos automobilių dalių identifikacijai gamybos procese. Vėliau QR standartas paplito ir buvo pradėtas naudoti įvairioms prekėms ženklinti.


1994 metais kompanija „Denso Wave“ sugalvojo brūkšninio kodo pakaitalą – QR kodą. Tai nedidelis baltų ir juodų taškų tinklelis, kuriame gali būti užkoduota net iki 3 KB duomenų. Palyginti su įprastu brūkšniniu kodu, QR kodai dešimt kartų talpesni, universalesni, atsparesni pažeidimams. Juos vis dažniau aptinkame kasdienybėje.

Pritaikymas

QR kodas

Brūkšninis kodas – tai fiksuoto duomenų kiekio laikmena, skirta objektui identifikuoti. Perduodant daugiau duomenų, būtinas pranašesnis informacijos kodavimo būdas. Tam ir buvo sukurtas QR kodas. Iš pradžių QR etiketės naudotos automobilių dalių identifikacijai gamybos procese. Vėliau QR standartas paplito ir buvo pradėtas naudoti įvairioms prekėms ženklinti.

Dabar naujojo tipo žymos taikomos ne tik produktams atpažinti, bet gali saugoti informaciją apie dominančią prekę, nuolaidas, nuorodas į gamintojo svetainę.

Kadangi šiais laikais mobilusis telefonas dažniausiai yra fototelefonas, QR kodas taikomas tiesiogiai bendrauti su pirkėjais. Nedidelė telefone veikianti programa gali išanalizuoti nuotrauką ir informaciją pateikti telefono ekrane. Mobiliuoju telefonu perskaitytas QR kodas gali nukreipti pirkėją į tinklalapį, kuriame aprašoma prekė. Reklamose rodomas QR kodas gali būti panaudotas automatiškai parengti SMS žinutę ar pradėti pokalbį.

Galimybė inicijuoti trumposios žinutės, elektroninio laiško siuntimą ar telefono skambutį gali patikti verslininkams – tokią informaciją QR kodo pavidalu paprasta išspausdinti ant vizitinės kortelės.

Viena iš ateities vizijų: nufotografavęs ant stulpo esantį QR kodą, mobiliajame telefone gauni miesto žemėlapį su tiksliai nurodyta tavo buvimo vieta. Šaunu, ar ne?

Kaip veikia QR kodas?

Tam, kad būtų galima sėkmingai iškoduoti informaciją, trijuose kodo matricos kampuose yra orientaciniai kvadratiniai ornamentai, sujungti punktyrais. Standartinio dydžio etiketėje yra ir mažesnis ketvirtasis kvadratėlis, padedantis nustatyti kodo poziciją nuotraukoje. Mažesnėje QR kodo versijoje QR Micro pozicionuoti skirtas tik vienas kvadratas. Baltais ir juodais taškais etiketėje koduojamos bitų sekos.

Kaip veikia QR kodas?

QR kodo etiketės atsparios pažeidimams ir purvui, tačiau tai nereiškia, kad jos nepažeidžiamos. Kai kurie taškai QR etiketėje skirti klaidoms taisyti (naudojamas „Reed–Solomon“ algoritmas), tad pažeidus ar uždengus dalį kodo jis vis vien gali būti sėkmingai atkurtas. Standartinio dydžio etiketėje esančią informaciją galima perskaityti net pažeidus iki 30 proc. taškų. Tiesa, šia QR kodo savybe geba pasinaudoti ne visa kodams skaityti skirta programinė įranga.

QR Lietuvoje

QR kodas

Bilietų platinimo įmonė „Tiketa“ yra pasirašiusi sutartį su „iMatrix“, teikiančia paslaugą „iPhone“ vartotojams: nufotografavus ant renginio bilieto esantį kodą, programa jį išsaugo ir vėliau gali parodyti ekrane. Vartotojams nebūtina spausdinti ar pirkti popierinio bilieto – jis saugomas telefone. Atvykus į renginį, nuskaitomas telefono ekrane rodomas QR kodas. QR žymas galima rasti ir ant Geradovana.lt dovanų čekių, ir ant Siemens arenoje vykstančių renginių bilietų.

Išbandyk

Mobilųjį telefoną papildyti QR skaitytuvo funkcijomis visiškai nesudėtinga. Tam pakanka atsisiųsti vieną iš šių programų:


Kompiuterija
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!