Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/10463/kompiuteris-prastas-draugas/spausdinti/

Kompiuteris – prastas draugas

Publikuota: 2008-02-24 07:12
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: el. paštas Natalija Kondrotienė
Aut. teisės: ©Šiaulių kraštas
Inf. šaltinis: Šiaulių kraštas

Sveikatos specialistai tvirtina, kad daugelis prieš kompiuterio kenksmingumą užmerkia akis ir nenori matyti nematomos problemos – aktyvios kompiuterio spinduliuotės, kuri kenkia sveikatai. Anot jų, svarbiausia, jog visuomenė, ir ypač tėvai, suvoktų, kad kompiuteris nėra nekaltas laisvalaikio praleidimo būdas. Ilgalaikis ir neatsakingas darbas ar pramogavimas prie kompiuterio gali pakenkti sveikatai.


Benediktas MorkusSveikatos specialistai tvirtina, kad daugelis prieš kompiuterio kenksmingumą užmerkia akis ir nenori matyti nematomos problemos – aktyvios kompiuterio spinduliuotės, kuri kenkia sveikatai.

Laisvalaikis be kompiuterio

Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Benediktas Morkus tikina, kad svarbiausia, jog visuomenė suvoktų, ir ypač tėvai, kad kompiuteris nėra nekaltas laisvalaikio praleidimo būdas. Tikina, kad ilgalaikis ir neatsakingas darbas ar pramogavimas prie kompiuterio gali pakenkti sveikatai.

„Kompiuterio skleidžiama spinduliuotė, elektriniai, elektromagnetiniai, elektrostatiniai laukai kenkia centrinei nervų sistemai, akims, širdžiai. Neigiamus sveikatai laukus skleidžia ne tik kompiuterio ekranas, bet ir klaviatūra bei „pelė“. Pasitaiko, jog klaviatūra skleidžia didesnius neigiamus sveikatai laukus nei pats ekranas“, – perspėjo specialistas.

Pasak B. Morkaus, dabar gana populiarūs stalai su važinėjančia lentynėle klaviatūrai. Ji dažniausiai būna pilvo srities lygyje, tad tiesiogiai veikia lytines liaukas.

Patariama, kad kompiuterio negalima statyti patalpoje, kurioje žmogus miega. Tėvai turėtų suprasti, jog kiekvieną dieną įjungtas kompiuteris neigiamai veikia jauną organizmą. Nėra tinkama vieta kompiuteriui patalpos kampas. Kampe oras nejuda, užsistovi.

Gėlės surenka ir skleidžia

Pasak B. Morkaus, neretai biuruose ar namuose, šalia kompiuterių laikomos kambarinės gėlės. Jos tarsi akumuliatorius surenka kompiuterio spindulius ir pačios spinduliuoja neigiamą lauką. Specialistai fiksuoja, kad gėlių skleidžiama spinduliuotė – didesnė nei paties kompiuterio.

„Daug daroma klaidų dėl nežinojimo. Patalpą, kurioje dirbama kompiuteriu, būtina vėdinti, drėkinti. Dirbant su kompiuteriu reikia kas valandą daryti 15 minučių pertrauką: išeiti iš patalpos, pasivaikščioti, pasižiūrėti į tolį, atlikti akių mankštą“, – sakė specialistas.

Šaltuoju metu periodu patalpos temperatūra turėtų būti apie 23 laipsnius šilumos, o šiltuoju periodu – ne daugiau kaip 27 laipsniai šilumos. Patalpose, kur dirbama kompiuteriais, reikėtų pakabinti termometrą, kuris parodytų kabineto temperatūrą ir oro drėgnumą. Oro drėgmė patalpoje turėtų būti apie 40–60 procentų. Kompiuteris kaista, džiovina orą, todėl patalpą patartina papildomai drėkinti.

Jeigu patalpoje yra keli kompiuteriai, atstumas tarp šoninių kompiuterių paviršių turi būti mažesnis nei 1,2 metro. Jeigu kompiuterio neįmanoma pastatyti kitaip, kaip tik užpakalinį ekrano paviršių nukreipus į kolegą ar kitą kompiuterį, Saugus atstumas turi būti ne mažiau kaip 2 metrai. Spinduliavimas iš užpakalinės kompiuterio ekrano pusės žymiai didesnis nei iš priekinės.

Atstumas nuo dirbančiojo su kompiuteriu akių iki ekrano turi būti ne mažesnis nei 40 centimetrų. Panašus atstumas turi būti ir tarp kompiuterio ekrano ir klaviatūros. Klaviatūra ir „pelė“ turi būti viename aukštyje.


Šiaulių kraštas
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!