Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/9571/karas-del-atviro-dokumentu-formato/spausdinti/

Karas dėl atviro dokumentų formato

Publikuota: 2007-10-22 07:22
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Nežinau.lt

Šiemet labiau besidomintys programinės įrangos standartais galėjo stebėti įnirtingą „Microsoft“ ir atvirojo kodo bendruomenės kovą dėl dokumentų formato standarto. Šios kovos politika ganėtinai kebli, todėl nesileisiu į gilesnius jos svarstymus. Pažymėtina tik, kad karas dėl ateities dokumentų formato vyksta tarp atvirojo kodo bendruomenės sukurto ir tarptautinės standartų organizacijos ISO paskelbto ODF standarto ir „Microsoft“ sukurto OOXML standarto.


Šiemet labiau besidomintys programinės įrangos standartais galėjo stebėti įnirtingą „Microsoft“ ir atvirojo kodo bendruomenės kovą dėl dokumentų formato standarto. Šios kovos politika ganėtinai kebli, todėl nesileisiu į gilesnius jos svarstymus. Pažymėtina tik, kad karas dėl ateities dokumentų formato vyksta tarp atvirojo kodo bendruomenės sukurto (tiesa, su ženklia „Sun“ parama) ir tarptautinės standartų organizacijos ISO paskelbto ODF standarto ir „Microsoft“ sukurto OOXML standarto.

„Microsoft“ OOXML standartas taip pat yra atviras (kitaip jo niekas netvirtintų), tačiau natūralu, kad už firmos ir jos partnerių ribų nedaug kas jam pritaria, nors „Microsoft“ duobės kasimu atvirai kaltina tik IBM.

Abu standartai jau yra „gyvi“ ir įdiegti programinėje įrangoje, pirmiausiai „OpenOffice.org“ (ODF) ir „Microsoft Office 2007“ (OOXML). Tačiau norint pasiekti visišką dokumentų suderinamumą, tektų rinktis kurį vieną, nes du skirtingi – tai tas pats, kas 10 skirtingų. Dėl techninių vieno ar kito formato privalumų ar trūkumų galima būtų diskutuoti ilgai, bet panašu, kad „Microsoft“ OOXML laikomas kiek modernesniu. Kita vertus, ODF turi daugiau galimybių išlikti atviras ir remiamas visų pagrindinių rinkos dalyvių – jis, beje, skirtingai nuo OOXML, jau yra patvirtintas ISO standartu.

Karas dėl atviro dokumentų formato

„Microsoft“ remia „Ecma“ – buvusi Europos standartų ir rekomendacijų organizacija, dabar išplėtusi tinklą iki pasaulinės aprėpties. Pirmieji „Ecma“ teikimai standartizuoti OOXML nepavyko – „Microsoft“ projektas buvo grąžintas pataisymams ir paaiškinimams. Dabar „Microsoft“ ir „Ecma“ užsiima aktyvia lobistine veikla, siekdamos suderinti nesutarimus su ISO balsuojančiomis šalimis, kad OOXML būtų patvirtintas.

Nors, išskyrus garbę, neaišku, kokia iš to nauda – faktas, kad vieno standarto vistiek nebebus prieita. „Microsoft“ vistiek nenusileis ir naudos OOXML bei jo vedinius, o atvirojo kodo bendruomenė nenaudos OOXML. Kodėl nenaudos? Ogi todėl, kad iki šiol „Microsoft“ failų formatai nekėlė nė menkiausio programų kūrėjų pasitikėjimo. Galite pažiūrėti visą biuro programų failų formatų istoriją ir paskaityti komentarus. „Microsoft“ failų formatai yra strateginis kovos rinkoje įrankis, o ne bendras standartas, skirtas vartotojo patogumui. Bent jau taip buvo iki šiol. Nebent nuo OOXML viskas pasikeitė?

Potencialiai kova dėl dokumentų standarto gali turėti milžiniškų pasekmių – jei vienintelis ISO standartas būtų ODF, verslas ilgainiui pereitų prie visai kitų, gal net nemokamų ir atvirojo kodo programų. Nors tiek spėlioti dabar tikrai nėra prasmės – pamatysime.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!