Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/87094/kaip-is-tikruju-veikia-as-nesu-robotas-zenklu-atpazinimo-testas-kitaip-nei-daugelis-galvoja/spausdinti/

Kaip iš tikrųjų veikia „Aš nesu robotas“ ženklų atpažinimo testas? Kitaip, nei daugelis galvoja

Publikuota: 2023-05-08 20:29
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: LRT.lt

„Visiškai automatizuotas viešasis Tiuringo testas kompiuteriams ir žmonėms atskirti“, arba CAPTCHA, pateikia vartotojams užduotį, kurią atlikus, jie atskiriami nuo robotų. Jų būna įvairių – nuo erzinančių iki visai pakenčiamų. Tačiau kaip veikia pastarieji testai? Ar robotai tokie neišmanėliai, kad negali paspausti mygtuko?


Jei lankotės internete ir nesate robotas, tikriausiai atlikote ir įveikėte klasikinį ženklų atpažinimo (angl. captcha) testą – atsakėte į klausimą, ar esate robotas, rašo „IFLScience“.

Kaip iš tikrųjų veikia „Aš nesu robotas“ ženklų atpažinimo testas? Kitaip, nei daugelis galvoja
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Visiškai automatizuotas viešasis Tiuringo testas kompiuteriams ir žmonėms atskirti“, arba CAPTCHA, pateikia vartotojams užduotį, kurią atlikus, jie atskiriami nuo robotų. Jų būna įvairių – nuo erzinančių („Prašome pažymėti šio paveikslėlio dalis, kuriose yra kalvelių“) iki visai pakenčiamų („Spustelėkite čia, kad patvirtintumėte, jog nesate robotas“). Tačiau kaip veikia pastarieji testai? Ar robotai tokie neišmanėliai, kad negali paspausti mygtuko?

Trumpai tariant, ne. Neseniai pasirodžiusioje britų televizijos laidoje „QI“ paaiškinama, kad testas iš tikrųjų stebi jūsų elgesį prieš paspaudžiant mygtuką. Buvo sukurti robotai, kurie gali paspausti mygtuką, tačiau jiems sunkiau suvaidinti įprastą žmogaus elgesį prieš tai.

Anot kibernetinio saugumo bendrovės „Cloudflare“, atliekant testą stebimas vartotojo pelės žymeklio judėjimas, kai jis juda link testo atsakymo langelio.

„Net ir patys tiksliausi žmogaus judesiai pasižymi tam tikru atsitiktinumu mikroskopiniame lygmenyje – tai mažyčiai nesąmoningi judesiai, kurių robotai negali lengvai atkartoti. Jei žymeklio judėjime yra šio nenuspėjamumo, testas nusprendžia, kad vartotojas tikriausiai yra žmogus, – rašoma „Cloudflare“ svetainėje. – ReCAPTCHA taip pat gali įvertinti vartotojo įrenginyje saugomus naršyklės slapukus ir įrenginio istoriją, ir tuo remiantis pasakyti, ar vartotojas nėra botas.

Pagal slapukus ir naršymo istoriją kompiuteris gali nustatyti, ar esate žmogus, ar Džonis 5.

„Tarkime, prieš pažymėdami langelį pažiūrėjote kelis vaizdo įrašus apie kates, paspaudėte patiktuką po „Twitter“ žinute apie Gretą Thunberg, pasitikrinote „Gmail“, o tada sėdote dirbti – visa tai leidžia manyti, kad esate žmogus, – vaizdo įraše sako „QI“ vedėja Sandi Toksvig. – Spausdami „Aš nesu robotas“ iš esmės leidžiate svetainei pažvelgti į jūsų duomenis ir pačiai nuspręsti, kaip jus vertinti.“

Paprastai šio testo pakanka, kad programa įsitikintų, jog esate žmogus, tačiau kartais ji pateikia alternatyvius ženklų atpažinimo testus, kuriuos reikia atlikti, jei jūsų pelės judesiai yra šiek tiek per tikslūs arba jei jūsų naršymo istorija primena roboto istoriją.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!