Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/86750/internete-plinta-netikri-dirbtinio-intelekto-sukurti-atvaizdai/spausdinti/

Internete plinta netikri dirbtinio intelekto sukurti atvaizdai

Publikuota: 2023-04-09 13:18
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Popiežius Pranciškus vilki baltą pūkinį paltą, Elonas Muskas eina susikibęs už rankų su konkuruojančios įmonės „General Motors“ vadove Mary Barra, o buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą dramatiškai sulaiko policija. Iš tikrųjų, neįvyko nė vienas iš šių įvykių, tačiau juos vaizduojantys dirbtinio intelekto sukurti vaizdai praėjusią savaitę paplito internete.


Popiežius Pranciškus vilki baltą pūkinį paltą, Elonas Muskas eina susikibęs už rankų su konkuruojančios įmonės „General Motors“ vadove Mary Barra, o buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą dramatiškai sulaiko policija. Iš tikrųjų, neįvyko nė vienas iš šių įvykių, tačiau juos vaizduojantys dirbtinio intelekto sukurti vaizdai praėjusią savaitę paplito internete, rašo CNN.

Dirbtinio intelekto sugeneruoti Popiežiaus Pranciškaus ir Elono Musko atvaizdai / „Twitter“ nuotr.
Dirbtinio intelekto sugeneruoti Popiežiaus Pranciškaus ir Elono Musko atvaizdai / „Twitter“ nuotr.

Dirbtinio intelekto sukurti internete paplitę vaizdai kai kuriais atvejais atrodė įtikinamai, kai kuriais – akivaizdžiai netikri, tačiau praėjusią savaitę sulaukė daug dėmesio.

Nuotraukos taip pat atsidūrė tarptautinės žiniasklaidos antraštėse, nes žurnalistai suskubo paneigti netikrus dirbtinio intelekto sukurtus atvaizdus – ypač D.Trumpo, kuriam Niujorko teisme antradienį jam bus pateikti kaltinimai dėl 2016-aisiais sumokėtų pinigų už tylą suaugusiųjų filmų žvaigždei, tačiau jis nebuvo suimtas.

Dar viena dirbtinio intelekto sukurta nuotrauka – E.Muskas, einantis susikibęs už rankų su konkurente, įmonės „General Motors“ vadove Mary Barra.

Kaip rašo CNN, tai rodo naują internetinę realybę: atsiradus naujoms dirbtinio intelekto galimybėms, sukurti tikroviškus vaizdus, garso ir vaizdo įrašus tapo pigiau ir paprasčiau nei bet kada anksčiau. Tikėtina, kad šie vaizdai vis dažniau pasirodys socialinėje žiniasklaidoje.

Nors šios dirbtinio intelekto priemonės gali suteikti naujų kūrybiškumo išraiškos priemonių, kompiuteriu sukurtų atvaizdų plitimas taip pat grasina dar labiau užteršti informacinę erdvę. Tai gali padidinti tiek vartotojų, tiek žiniasklaidos ir socialinių platformų vargus, susijusius su tuo, kaip patikrinti, kas yra tikra, ypač turint omenyje, kad jau daugelį metų susiduriama su internetine dezinformacija, kurioje naudojama daug mažiau įtikinama vaizdinė medžiaga.

„Nerimauju, kad internete bus tiek daug netikro, bet labai tikroviško turinio, kad dauguma žmonių tiesiog vadovausis savo instinktais, o ne nuomonėmis, pagrįstomis patikrintais įrodymais“, – sakė Henry Ajderis, sintetinės žiniasklaidos ekspertas, dirbantis bendrovių ir vyriausybinių agentūrų, įskaitant „Meta Reality Labs“ Europos patariamąją tarybą, patarėju.

Vaizdai, palyginti su dirbtinio intelekto generuojamu tekstu, kuris pastaruoju metu taip pat plinta dėl tokių įrankių kaip ChatGPT, gali būti ypač galingi, nes sukelia emocijas, kai žmonės juos mato, sakė Claire Leibowicz, dirbtinio intelekto ir žiniasklaidos vientisumo vadovė ne pelno siekiančioje pramonės grupėje „Partnership on AI“.

Daugelis pastaruoju metu itin išpopuliarėjusių dirbtinio intelekto sukurtų vaizdų buvo sugeneruoti naudojant „Midjourney“ – mažiau nei metus veikiančią platformą.

Naujausia „Midjourney“ versija prieinama tik prenumeratoriams, penktadienį CNN elektroniniu paštu pranešė „Midjourney“ generalinis direktorius Davidas Holzas. Šią savaitę „Midjourney“ sustabdė prieigą prie ankstesnių versijų nemokamos bandomosios versijos dėl „ypatingos paklausos ir piktnaudžiavimo bandomąja versija“, teigiama D. Holzo „Discord“ žinutėje, tačiau jis sakė CNN, kad tai nesusiję su išplitusiais netikrais vaizdais.

Praėjusią savaitę grupė technologijų lyderių, tarp kurių buvo E. Muskas ir vienas iš „Apple“ įkūrėjų Steve'as Wozniakas, parašė atvirą laišką, kuriame ragino dirbtinio intelekto kūrėjus bent šešiems mėnesiams sustabdyti galingiausių dirbtinio intelekto sistemų mokymą, argumentuodami „didele rizika visuomenei ir žmonijai“.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!