Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/86052/dirbtinis-intelektas-pozityviems-pokyciams-es-ir-jav-bendradarbiaus-vystant-pazangias-technologijas/spausdinti/

Dirbtinis intelektas pozityviems pokyčiams: ES ir JAV bendradarbiaus vystant pažangias technologijas

Publikuota: 2023-02-09 11:43
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europos Sąjunga ir JAV sieks bendromis pastangomis vystyti dirbtinio intelekto sprendimus, kurie padėtų įveikti tokius globalius iššūkius kaip klimato kaita. Abi pusės šį siekį įtvirtino sausio pabaigoje pasirašydamos Administracinį susitarimą dėl dirbtinio intelekto viešajam gėriui.


Europos Sąjunga (ES) ir JAV sieks bendromis pastangomis vystyti dirbtinio intelekto sprendimus, kurie padėtų įveikti tokius globalius iššūkius kaip klimato kaita. Abi pusės šį siekį įtvirtino sausio pabaigoje pasirašydamos Administracinį susitarimą dėl dirbtinio intelekto viešajam gėriui. Šiuo susitarimu ES ir JAV sustiprins bendradarbiavimą plėtojant dirbtinio intelekto sprendimus tokiose srityse kaip stichinių nelaimių prognozavimas, sveikatos apsauga, energetika ir žemdirbystė.

Dirbtinis intelektas pozityviems pokyčiams: ES ir JAV bendradarbiaus vystant pažangias technologijas

Glaudesnis bendradarbiavimas leis lengviau identifikuoti ir plėtoti potencialo turinčias dirbtinio intelekto tyrimų sritis, galinčias turėti teigiamą poveikį visuomenėms, padės lengviau keistis žiniomis ir tyrimų rezultatais. Tikimasi, kad susitarimas suteiks naują postūmį atsakingam ir naudą žmonijai suteikti galinčiam dirbtinio intelekto sprendimų vystymui ir panaudojimui. ES ir JAV susitarimas taip pat numato siekį naujausiais pasiekimais ir resursais dirbtinio intelekto tyrimų srityje dalintis su bendromis vertybėmis besivadovaujančiais partneriais.

Didysis dirbtinio intelekto proveržis – dar ateityje

Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ vyriausiasis juriskonsultas, Lietuvos Dirbtinio intelekto asociacijos valdybos narys, Mykolo Romerio universiteto teisinių technologijų centro vadovas, profesorius dr. Paulius Pakutinskas sako, kad žinia apie susitarimą yra džiugi, nes dirbtinio intelekto potencialas sprendžiant globalias problemas yra išties didelis, tačiau siekiant jį pilnai išnaudoti reikia bendrų tarptautinių šioje srityje pirmaujančių akademinių ir verslo bendruomenių tyrėjų, kitų institucijų pastangų.

„Su dirbtiniu intelektu yra susiję nemažai baimių, o viešojoje erdvėje daug kalbama apie su tokiomis technologijomis susijusias rizikas, etikos ir reguliavimo klausimus. Tai, žinoma, yra svarbu, tačiau taip pat reikia nepamiršti dirbtinio intelekto galimybių padėti žmonėms išspręsti opias problemas ir kurti geresnį pasaulį. Išmaniosios programėlės, leidžiančios mums patogiau keliauti, dirbti ar bendrauti yra tik ledkalnio viršūnė. Didieji dirbtinio intelekto tyrimų proveržiai dar laukia ateityje, o susitarimas tarp ES ir JAV, tikiu, ją priartina“, – sako prof. dr. P. Pakutinskas.

Anot prof. dr. P. Pakutinsko, dirbtinis intelektas vaidins vis svarbesnį vaidmenį daugelyje sričių – pavyzdžiui, prognozuojant potencialiai katastrofiškus klimato reiškinius ir organizuojant atsaką į juos. Dirbtinio intelekto technologijos jau dabar pasitelkiamos vykdant medicininius tyrimus, vystant naujus gydymo ir diagnostikos metodus. Tokie sprendimai taip pat gali pasitarnauti tvaresnei ir efektyvesnei žemdirbystei – padėti tiksliai įvertinti atmosferos sąlygų, dirvos kokybės ir kenkėjų paplitimo įtaką derliui, kontroliuoti skirtingus įvairių kultūrų auginimui reikšmingus parametrus.

Šalys vienijasi dėl interneto ateities

Naujasis JAV ir ES susitarimas yra grindžiamais principais, išdėstytais pernai ES valstybių, JAV ir dar 34 šalių pasirašyta Deklaracija dėl interneto ateities, kuria įtvirtinamas panašus siekis – pažangias skaitmenines technologijas panaudoti įveikiant globalius iššūkius. Šalys palaiko interneto, kuris yra atviras, laisvas, globalus, sąveikus, patikimas ir globalus, ateitį, taip pat patvirtina savo įsipareigojimą ginti ir gerbti žmogaus teises internete ir visame skaitmeniniame pasaulyje.

„Deklaracijoje yra tvirtinama, kad internetas turi sustiprinti pagrindinius demokratijos principus ir žmogaus teises bei laisves. Šalys dalijasi supratimu, kad internetas turi veikti kaip vienas decentralizuotas tinklų tinklas, kuriame skaitmeninės technologijos naudojamos patikimai, vengiant nesąžiningos asmenų diskriminacijos ir leidžiant varžytis dėl internetinių platformų bei užtikrinti sąžiningą įmonių konkurenciją. Taip pat koncentruojamasi į tai, kaip skaitmeninėmis technologijomis skatinti taiką ir demokratiją bei bendradarbiaujant kovoti su kibernetinėmis atakomis, nelegaliu turiniu ir dezinformacija“, – pasakoja „Telia“ vyriausiasis juriskonsultas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!