Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/86026/mes-esame-naivus-zmones-raginami-istrinti-tiktok-programeles-is-savo-telefonu/spausdinti/

„Mes esame naivūs“: žmonės raginami ištrinti „TikTok“ programėles iš savo telefonų

Publikuota: 2023-02-06 18:35
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Žmonės raginami ištrinti „TikTok“ iš savo telefonų, o Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų komiteto pirmininkė perspėjo, kad „mes naiviai“ vertiname šios programėlės keliamą grėsmę. Pekine įsikūrusiai „ByteDance“ priklausanti „TikTok“ neigė, kad tokia informacija kada nors bus perduota.


Žmonės raginami ištrinti „TikTok“ iš savo telefonų, o Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų komiteto pirmininkė perspėjo, kad „mes naiviai“ vertiname šios programėlės keliamą grėsmę, rašo „Sky News“.

„Mes esame naivūs“: žmonės raginami ištrinti „TikTok“ programėles iš savo telefonų
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

JK parlamento narė Alicia Kearns teigė, kad palikus įdiegtą dalijimosi vaizdo įrašais platformą, naudotojų asmeniniai duomenys gali susidurti su „priešiškomis“ grėsmėmis, ypač Kinijos vyriausybės.

Pekine įsikūrusiai „ByteDance“ priklausanti „TikTok“ neigė, kad tokia informacija kada nors bus perduota. Tačiau A. Kearns sekmadienį „Sky News“ laidai „Sophy Ridge“ sakė: „Neverta turėti tokią pažeidžiamą vietą savo telefone. Tai yra pagrindinis duomenų šaltinis bet kam, kas turi priešiškų ketinimų“.

Paklausta, ar žmonės, kurie naudojasi šia programėle, turėtų ją ištrinti, ji atsakė: „Be jokios abejonės.“

Kodėl „TikTok“ toks prieštaringas?

Nors „TikTok“ yra labai populiari, ypač tarp paauglių, ir turi daugiau nei milijardą naudotojų visame pasaulyje, ji vis dažniau tikrinama dėl informacijos, kurią renka iš žmonių telefonų, kiekio.

JK, Europoje, o dar labiau JAV, kur buvo svarstomas visiškas uždraudimas, susirūpinta, kad bendrovė gali gauti prieigą prie šių duomenų ir perduoti juos Kinijos pareigūnams.

Tai įvyko po to, kai paaiškėjo, kad „ByteDance“ darbuotojai naudojosi „TikTok“ duomenimis, siekdami susekti kelis Vakarų žurnalistus ir išsiaiškinti jų šaltinius. Atnaujintoje programėlės privatumo politikoje taip pat atskleista, kad kai kurie užsienio darbuotojai tam tikromis aplinkybėmis galėjo gauti prieigą prie naudotojų duomenų.

„Visiems tai turėtų kelti susirūpinimą“, – sakė A. Kearns.

„TikTok“ nuosekliai atmetė jai pareikštus kaltinimus.

Bendrovės atstovas spaudai sakė „Sky News“: „TikTok“ naudojasi milijonai žmonių visoje JK, todėl norime aiškiai pasakyti, kad jie gali mums patikėti savo duomenis.

Imamės tokių priemonių, kaip kad nuo šių metų JK naudotojų duomenis saugoti savo duomenų centre Airijoje, dar labiau sumažinti darbuotojų prieigą prie duomenų ir iki minimumo sumažinti duomenų srautus už Europos ribų.

Mes ne kartą rašėme poniai Kearns, kad įsitikintume, jog ji turi visus faktus ir informaciją, ir tikimės artimiausiu metu konstruktyviai su ja bendradarbiauti šiais svarbiais klausimais.“

JAV, kur „TikTok“ buvo iškelta byla dėl įtariamų privatumo pažeidimų, bendrovė tvirtino, kad jos veikla nepriklauso nuo „ByteDance“ ir kad naudotojai yra saugūs.

Tačiau A. Kearns „Sky News“ sakė, kad „esame naivūs“ ir „turime kur kas rimčiau pasirūpinti savo apsauga“.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!