Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/84833/ekspertai-peikia-stringancias-valstybiniu-istaigu-sistemas-duomenu-centrai-pasene-truksta-atsarginiu-sistemu/spausdinti/

Ekspertai peikia stringančias valstybinių įstaigų sistemas – duomenų centrai pasenę, trūksta atsarginių sistemų

Publikuota: 2022-10-28 16:38
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Aistė Valiauskaitė, Giedrė Skridailaitė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

VMI sistemos veikia nestabiliai, prisijungti gali ir nepavykti, ligonių kasos atnaujina sistemas, bet negauna tam reikiamos įrangos, kartais stringa ir Sodros puslapis. Ekspertai sako, kad sistemas reikia stiprinti, atidžiau testuoti. Valstybės kontrolė ragina tobulinti kibernetinio saugumo užtikrinimo sistemą.


Mokesčių inspekcijos (VMI) sistemos veikia nestabiliai, prisijungti gali ir nepavykti, ligonių kasos atnaujina sistemas, bet negauna tam reikiamos įrangos, kartais stringa ir Sodros puslapis. Ekspertai sako, kad sistemas reikia stiprinti, atidžiau testuoti. Valstybės kontrolė ragina tobulinti kibernetinio saugumo užtikrinimo sistemą.

Ekspertai peikia stringančias valstybinių įstaigų sistemas – duomenų centrai pasenę, trūksta atsarginių sistemų
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Gyvos eilės prašant šildymo kompensacijų – ne naujiena. Tačiau virtualios eilės driekiasi ir internete.

„Sistema strigo, praeitą ir užpraeitą savaitę atsiprašinėjome gyventojų ir darbuotojų“, – konstatuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) kanclerė Ana Selčinskienė.

Socialinės paramos informacinė sistema strigo dėl didelio gyventojų srauto. Ją kitąmet planuojama modernizuoti už maždaug milijoną eurų. Tada, tikimasi, viskas jau veiks be trikdžių.

„Be elektroninių paslaugų ir išmokų centralizavimo, dar ir pačios duomenų bazės atnaujinamos, kad leis problemas išspręsti“, – žada A. Selčinskienė.

Nestabiliai veikia mokesčių inspekcijos sistema „Mano VMI“.

„Ribotos galimybės prisijungti prie sistemos, epizodiškai nepavyksta iš pirmo karto prisijungti prie „mano VMI“ sistemos. Šiuo metu sistemos priežiūros vykdytojas dirba, kad veikimas būtų atkurtas“, – tikina VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Už sutrikimus atsiprašinėja ir ligonių kasos – medikams sudėtinga suvesti pacientų duomenis. Jos aiškina, kad internetu reikalus sutvarkyti sudėtingiau, kol bando atnaujinti sistemą.

„Šiuo metu problemos su tiekimo grandinėmis pristatant įrangą, tai pristatymas užsitęsė. Planas – rangą gaunam lapkričio pabaigoje, gruodžio pabaigoje atliksime naujinimus duomenų centre“, – aiškina ligonių kasų IT departamento direktorius Aurimas Baliukevičius

Kai labiau apkraunamos sistemos, sunkiau veikia Sodros puslapis.

„Tada būna sunkiau prisijungti arba, taip kasdieniškai pasakysiu, – lėčiau pasikrauna puslapis, sunkiau klientai gali reikalus sutvarkyti internetu“, – problemą įvardija „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

Kibernetinio saugumo ekspertai sako, kad daugelis valstybinių institucijų naudojasi valstybiniais duomenų centrais, o jie senesni ir paprastesni – ne taip gerai atlaiko didelius srautus.

„Per mažai atsarginių sistemų, per mažai duomenų kopijų, esant paprastam sutrikimui, jei įvyksta kertinėse sistemose, jis gali daryti įtaką daugeliui kitų sistemų“, – dėsto kibernetinio saugumo ekspertas Andrius Ribinskas.

Be to, kad reikia stiprinti sistemas, gali būti, kad puslapiai nėra gerai ištestuojami.

„Normaliai sistemą paleidžiant reikia atlikti apkrovų testą, tai turi būti ne pseudo testas, o atkartoti vartotojų darbą. (...) Dabar nėra žinoma, kaip sistema reaguos ir tada, aišku, nulūš“, – aiškina „Telia“ techninio saugumo vadovas Darius Povilaitis.

Ir nors dabartiniai sutrikimai – ne programišių atakos, jų šalyje irgi daug. Valstybės kontrolė ragina tobulinti kibernetinio saugumo užtikrinimo sistemą.

Auditoriai atkreipia dėmesį, kad 2019-2021 metais Lietuvoje registruota kone 12 tūkst. kibernetinių incidentų.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!