Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/7512/kuriami-baltijos-saliu-elektronines-tapatybes-nustatymo-standartai/spausdinti/

Kuriami Baltijos šalių elektroninės tapatybės nustatymo standartai

Publikuota: 2007-03-29 16:44
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Inf. šaltinis: SEB bankas

Didžiausi Baltijos šalių bankai, telekomunikacijų ir sertifikavimo paslaugų teikėjai įsteigė Baltijos bevielės viešojo rakto infrastruktūros (Wireless Public Key Infrastructure – WPKI) forumą. Jo tikslas – sukurti vienodus Baltijos šalių elektroninės tapatybės standartus, kurie sudarytų sąlygas tarptautiniu mastu naudoti elektroniniu parašu pasirašytus dokumentus.


Didžiausi Baltijos šalių bankai, telekomunikacijų ir sertifikavimo paslaugų teikėjai įsteigė Baltijos bevielės viešojo rakto infrastruktūros (Wireless Public Key Infrastructure – WPKI) forumą. Jo tikslas – sukurti vienodus Baltijos šalių elektroninės tapatybės standartus, kurie sudarytų sąlygas tarptautiniu mastu naudoti elektroniniu parašu pasirašytus dokumentus.

Forume bus siekiama sukurti ir įgyvendinti vienodus techninius standartus ir elektroninių paslaugų naudotojams sudaryti sąlygas naudotis technologijomis, kurios ligi šiol buvo labai brangios ir dažniausiai naudojamos karinėje pramonėje ir kitose informacijos slaptumo reikalaujančiose srityse. Patvirtinus standartus, technologijos ir sąsajos būtų naudojamos vienodai, būtų užtikrintas reikiamas tokių paslaugų saugumas.

Baltic WPKI Forum

Vienodi standartai bus naudingi ir todėl, kad visose Baltijos šalyse bus užtikrintas elektroninio parašo operacinis suderinamumas. Tai reiškia, kad teisinę galią turinčiu elektroniniu parašu pasirašytus dokumentus Baltijos šalyse galės pateikti ir gauti privatūs asmenys, įmonės, valstybės valdymo ir savivaldos institucijos.

„Mes esame visose trijose Baltijos šalyse veikiančios institucijos, pirmaujančios elektroninių paslaugų kūrimo ir teikimo srityje, todėl gerai suprantame būtinybę iš esmės pagerinti prieigos prie elektroninių paslaugų ir jų naudojimo saugumą. Statistika rodo, kad išpuolių internete skaičius didėja, todėl, būdamos atsakingos institucijos, mes privalome nedelsdamos imtis priemonių. Forumo uždavinys – klientams teikti naujas, vertingesnes ir saugesnes elektronines paslaugas“, – sako Baltijos šalių WPKI forumo valdymo komiteto pirmininkas Tiitas Pekkas. Pasak jo, pagrindinis forumo tikslas – žymiai pagerinti Baltijos regiono verslo aplinką.

„Europoje esame vieni pirmųjų, telkiančių jėgas tokio plataus masto bendradarbiavimui. Tikimės, kad mūsų veikla bus sektinas pavyzdys kitiems. Narystė forume yra atvira – jame gali dalyvauti telekomunikacijų operatoriai, finansinių paslaugų teikėjai ir pan. Forume parengti dokumentai ir kita informacija bus skelbiama viešai, ja galės naudotis visi“, – sakė Baltijos šalių WPKI forumo valdymo pirmininko pavaduotojas SEB Vilniaus banko atstovas Paulius Kriščiūnas.

„Mobilioji tapatybės nustatymo sistema „Mobile-ID“, netrukus pradėsianti veikti Estijoje ir Lietuvoje, o ateityje – ir Latvijoje, bus pirmoji paslauga, leisianti keistis elektroniniu parašu pasirašytais dokumentais ir patvirtinti autentiškumą visose Baltijos šalyse“, – sakė Baltijos šalių WPKI forumo pirmininko pavaduotojas Latvijos pašto atstovas Erikas Eglitis. Pasak jo, elektroninio parašo ateitis – mobilieji sprendimai, nes jau po kelerių metų visos SIM kortelės turės reikiamas savybes patvirtinti autentiškumą ir atlikti pasirašymo procedūrą.

„ Mobile-ID“ yra labai saugi mobiliu telefonu teikiama elektroninio tapatybės nustatymo ir elektroninio parašo paslauga. Naudojantis šia paslauga, būtina turėti naujo tipo SIM kortelę. Šios paslaugos naudotojams mobiliojo telefono keisti nereikės.

Bevielė viešojo rakto infrastruktūra yra ypač saugi technologija, naudojama teikiant paslaugas. Forumo tinklalapyje www.wpki.eu skelbiami forumo steigimo dokumentai, diskusijų medžiaga, vėliau bus pateikta išsami informacija apie forumo veiklą, specifikacijos ir rekomendacijos.

Susitarimo memorandumą pasirašė Lietuvai atstovavusios bendrovės „Hansabankas“, SEB Vilniaus bankas ir „Omnitel“, Latvijai atstovavusios bendrovės „Hansabanka“, „SEB Unibanka“, LMT, Latvijos paštas ir Estijai atstovavusios bendrovės „Sertifitseerimiskeskus“, „Hansapank“, „SEB Eesti Ühispank“ ir EMT. Šių bendrovių paslaugomis kasdien naudojasi daugelis Baltijos šalių regiono gyventojų (daugiau kaip 7 mln.) ir įmonių. Iš viso Baltijos šalių regiono mastu veikia apie tūkstantį bendrovių.


SEB Vilniaus bankas
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!