Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/72865/ka-turetumet-zinoti-apie-tier-standarta-kad-apsaugotumete-savo-versla-nuo-kritiniu-klaidu/spausdinti/

Ką turėtumėt žinoti apie TIER standartą, kad apsaugotumėte savo verslą nuo kritinių klaidų

Publikuota: 2020-05-10 13:37
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Autorius: Austėja Matusaitė
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kiekvienas stambus ar didelės svarbos paslaugas teikiantis verslas, atsižvelgdamas į skaitmeninių duomenų svarbą jo verslui turėtų žinoti TIER standartą. Kaip šis gali garantuoti pastovų ir nenutrūkstamą serverių, kuriuose yra skaitmeniniai duomenys darbą bei taip apsaugoti savo verslą nuo kritinių klaidų.


Kiekvienas stambus ar didelės svarbos paslaugas teikiantis verslas, atsižvelgdamas į skaitmeninių duomenų svarbą jo verslui turėtų žinoti TIER standartą. Kaip šis gali garantuoti pastovų ir nenutrūkstamą serverių, kuriuose yra skaitmeniniai duomenys darbą bei taip apsaugoti savo verslą nuo kritinių klaidų.

Duomenų centras. Nuotraukos iš archyvo.
Duomenų centras. Nuotraukos iš archyvo.

Pasak Gyčio Šapokos duomenų centrų grupės vadovo, trečios pakopos TIER duomenų centrus renkasi tie verslai, kuriems labai svarbu turėti nenutrūkstamas paslaugas ir, ar tiekti nenutrūkstamai savo paslaugas klientams. Dažnu atveju tai finansinio sektoriaus įmonės, telekomunikacijų operatoriai, debesų kompiuterijos paslaugų teikėjai, stambusis verslas, valstybinės įstaigos ar didelės svarbos paslaugas teikiančios įmonės. „TIER galime pavadinti duomenų centro patikimumo ir kokybės savybių standartu, kuris atitinkamai turi savo kategorijas. Tier III kategorijos duomenų centrai priskiriami aukšto patikimumo kategorijai. Tai reiškia, kad tokio duomenų centro veikimo laikas yra net 99,982 proc. (leidžiamos ne didesnės kaip 1,6 valandos prastovos per metus). Kitaip tariant, ši kategorija garantuoja nenutrūkstamą serverių kuriuose yra skaitmeniniai duomenys darbą, kas šiuolaikiniam verslui tiesiog būtina“, – dėstė G. Šapoka.

Ekspertas teigia, jog tokia kategorija sertifikuoti duomenų centrai Lietuvoje vos keli. O šie turėjo įgyti nepriklausomos kompetentingos įstaigos išduotus „Tier III Design“ ir „Tier III Facility“ sertifikatus. Reikalavimų jiems gauti ir atitikti kategoriją daug: tokių kaip daugiau nei vienas energijos tiekimas, aušinimo, ryšio keliai, aktyvinė įranga ir t. t. „Lietuvoje turime tik keletą duomenų centrų, sertifikuotų „Tier III Facility“ sertifikatu. Dalis Lietuvos duomenų centrų yra nuėję tik puse kelio – turi tik „Tier III Design“ (projekto) sertifikatą. Tad verslo klientai neturėtų būti 100 proc. saugūs, jog jų paslaugos nenutruks dešimtims kartų ilgesniam laikui nei numato „Tier III Facility“ sertifikatas. Beje, tik vieną tokį duomenų centrą turi Latvija, Lenkija ir Vokietija. Estija be paliovos veikiančio duomenų centro dar neturi“, – vardijo G. Šapoka.

Duomenų centrų grupės vadovo nuomone, būtent toks sertifikatas leidžia pilnai pasitikėti paslaugomis ir užtikrinti aukštą skaitmeninių duomenų saugojimo ir apdorojimo patikimumą ir kokybę. „Jei serveris (kompiuteris) atlieka svarbius skaičiavimus ir dingus elektros maitinimui namų sąlygomis kompiuteris išsijungs, skaičiavimo procesas ir darbas bus nutrauktas, kurį vėl reikės atlikti iš naujo. Duomenų centre taip nenutiks. Dingus vienam iš maitinimų, turėsite dubliuotą elektros maitinimo šaką, kuri užtikrins tolimesnį serverio darbą. Be to, veikla nesutriks ir fiziniam vartotojui. Pavyzdžiui elektroninės bankininkystės paslaugos: duomenys bus pasiekiami, o klientas gaus paslaugą „čia ir dabar“. Lygiai taip pat su įmonės duomenimis naudojamais verslui organizuoti, dideliais duomenų apdorojamais kiekiais ir kitomis paslaugomis“, – pasakojo Gytis Šapoka.

Elektros generatoriai. Nuotraukos iš archyvo.
Elektros generatoriai. Nuotraukos iš archyvo.

Ekspertas pabrėžia, kad duomenų centro infrastruktūros kaštai ir veiklos sudėtingumas didėja pakopos lygiu (TIER I, TIER II, TIER III ar TIER IV), o veiklos įmonės turi nuspręsti, koks pakopos lygis atitinka jų ar jų (klientų) poreikius. „Duomenų centro lygis turi atitikti verslo poreikius, kitaip veiklos įmonės gali prisiimti per didelę finansinę naštą arba prisiimti per didelę riziką. Finansinis sektorius, el. parduotuvės ar kitos panašios veiklos įmonės netalpins savo įrangos duomenų centre, kuris tenkina I ar II kategorijos pakopą, nes rizika neveikti bus per didelė. Tarkime, sutrikus bankininkystei sustotų visos el. paslaugos, atsiskaitymai ir kita. Ir priešingai su įmonėmis, verslu, kurių tiesiogiai nepaveiktų įrangos sutrikimai arba paveiktų, tačiau ne taip skausmingai. Todėl pirmąją pakopą dažniausiai renkasi klientai, kurie gali toleruoti ilgesnį skaitmeninių duomenų saugojimo ir apdorojimo sistemų neveikimą. Paprastai tokie klientai paslaugų į išorę netiekia. Antrosios pakopos klientų didžiąją dalį užimą ryšių operatoriai, kurie savo paslaugas dubliuoja tarp dviejų tokio pačio lygio duomenų centrų. Ir trečiąją renkasi finansų sektoriai, valstybinės įstaigos, didelės svarbos paslaugas teikiančios įmonės. Būtent joms ir rekomenduojame pasidomėti „TIER III Facility“ sertifikatu – jis garantuos bene 100 proc. darbą per metus“, – dėstė „Duomenų logistikos centras“ (DLC) duomenų centrų grupės vadovas G. Šapoka.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!