Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/71507/kodel-microsoft-vel-isleido-nemokama-windows-7-atnaujinima/spausdinti/

Kodėl „Microsoft“ vėl išleido nemokamą „Windows 7“ atnaujinimą?

Publikuota: 2020-02-02 08:28
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

„Microsoft“ nutraukė operacinės sistemos „Windows 7“ palaikymą, tačiau šią savaitę netikėtai pasirodė dar vienas nemokamas „Windows 7“ atnaujinimas. Reaguodama į tai, užsienio žiniasklaida praminė jį „antruoju paskutiniu“ atnaujinimu, o „Windows 7“ naudotojai panoro sužinoti, ar šios operacinės sistemos palaikymas gali būti pratęstas.


„Microsoft“ nutraukė operacinės sistemos „Windows 7“ palaikymą, tačiau šią savaitę netikėtai pasirodė dar vienas nemokamas „Windows 7“ atnaujinimas. Reaguodama į tai, užsienio žiniasklaida praminė jį „antruoju paskutiniu“ atnaujinimu, o „Windows 7“ naudotojai panoro sužinoti, ar šios operacinės sistemos palaikymas gali būti pratęstas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kodėl „Microsoft“ vėl išleido nemokamą „Windows 7“ atnaujinimą?
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Ar iš tikrųjų galima to tikėtis, komentuoja „Blue Bridge“ infrastruktūros sprendimų vadybininkas Kipras Kretavičius.

Pataisė savo klaidą

Nors pasirodęs nemokamas atnaujinimas sulaukė daug dėmesio, vis dėlto, tai – ne saugumo atnaujinimas, pabrėžia Kipras Kretavičius: „Šis atnaujinimas tikrai nereiškia, kad „Microsoft“ toliau nemokamai prižiūrės ir rūpinsis „Windows 7“ saugumu.“

Kaip pasakoja ekspertas, šiuo atnaujinimu „Microsoft“ komanda ištaisė klaidą, kuri įsivėlė į paskutinį „Windows 7“ atnaujinimą. „Ši klaida sukėlė problemų kai kuriems naudotojams, nes keičiant darbastalio nuotrauką vietoj jos pasirodydavo juodas fonas, kurio buvo nebeįmanoma pakeisti. Kadangi ši problema gali paliesti didelį skaičių naudotojų, „Microsoft“ nusprendė išleisti nemokamą atnaujinimą“, – sako K. Kretavičius.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad saugumo atnaujinimai kai kuriems „Windows 7“ naudotojams vis dėlto bus teikiami: „Dar 3 metus saugumo atnaujinimai „Windows 7“ ir „Windows Server 2008“ naudotojams bus nemokami naudojant „Azure“ paslaugas arba įsigijus tęstinį saugumo palaikymą (angl. Extended Security Updates).“

Palaikymas senesnei programinei įrangai – tik išskirtiniais atvejais

Didelis susidomėjimas netikėtu „Windows 7“ atnaujinimu atsirado ir todėl, kad praeityje jau buvo keli atvejai, kai šis gamintojas pakeitė savo griežtą politiką dėl nebepalaikomų produktų.

„Pavyzdžiui, 2017 m. atsirado „Windows XP“ pažeidžiamumą išnaudojantis ir išpirkos reikalaujantis virusas „WannaCry“. Kadangi nuo jo nukentėjo ne tik eiliniai naudotojai, bet ir valstybinės įstaigos, pavyzdžiui, ligoninės, „Microsoft“ išleido nemokamą saugumo atnaujinimą, nors „Windows XP“ palaikymas jau buvo pasibaigęs“, – pasakoja Kipras Kretavičius.

Pernai pavasarį taip pat buvo nustatytas dar vienas „Windows 7“, „Windows XP“ ir „Windows Server 2003“ bei „Windows Server 2008“ pažeidžiamumas. Tam, kad nepasikartotų „WannaCry“ masto ataka, „Microsoft“ vėl išleido šių programų atnaujinimą.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!