Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/70739/per-programele-tiktok-sklinda-tiksline-kinijos-propaganda/spausdinti/

Per programėlę „TikTok“ sklinda tikslinė Kinijos propaganda

Publikuota: 2019-12-02 12:22
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Populiarios vaizdo įrašų platformos „TikTok“ pagrindinė įmonė dirba Kinijos Komunistų partijai ir skleidžia tikslinę propagandą, skirtą Ksiandziango regionui. Apie tai, jog „TikTok“ glaudžiai bendradarbiauja su Kinijos komunistiniu režimu, pranešė „Business Insider“.


Populiarios vaizdo įrašų platformos „TikTok“ pagrindinė įmonė dirba Kinijos Komunistų partijai ir skleidžia tikslinę propagandą, skirtą Ksiandziango regionui.

Apie tai, jog „TikTok“ glaudžiai bendradarbiauja su Kinijos komunistiniu režimu, pranešė „Business Insider“ su nuoroda į Australijos strateginės politikos institutą (ASPI).

„TikTok“ programėlė   © Youtube.com
„TikTok“ programėlė © Youtube.com

Instituto ataskaitoje buvo apžvelgta, kaip didžiosios Kinijos technologijų įmonės dalyvauja valstybės sankcionuotoje programoje, kurios metu yra naudojamas dirbtinis intelektas, o jo algoritmai įdiegti į populiarias kinų mobiliąsias programėles ir svetaines.

„ByteDance“, pagrindinė „TikTok“ įmonė, buvo paminėta kartu su kitomis didelėmis Kinijos technologijų bendrovėmis, įskaitant „Huawei“, „Tencent“, „Alibaba“, kurios, ASPI teigimu, „užsiima labai neetišku elgesiu Ksiandziange, kur jų darbas tiesiogiai palaiko ir įgalina masinius žmogaus teisių pažeidimus“.

Kinija buvo apkaltinta kalinimo centrų ir priverstinio darbo stovyklų vykdymu Ksiandziange. Pokalbiai su žmonėmis, kurie buvo įkalinti, atskleidė, jog asmenims buvo taikyta fizinė prievarta, maisto ribojimas, taip pat teigiama, kad su kaliniais buvo atliekami medicininiai eksperimentai.

Kinija patvirtino tam tikrų „perauklėjimo stovyklų“ egzistavimą, tačiau vis dar neigia informaciją apie prievartą.

Savo tyrime ASPI išskyrė „ByteDance“ įmonę ir teigė, kad ji padeda komunistiniam režimui įgyvendinti griežtus šalies cenzūros įstatymus.

Pranešime teigiama, kad „ByteDance“ bendradarbiauja su viešojo saugumo tarnybomis visoje Kinijoje, įskaitant Ksiandziange, kur ji aktyviai skleidžia partijos propagandą.

„ByteDance“ valdo dvi populiarias vaizdo įrašų programėles „Douyin“, skirtą Kinijai, ir pasaulyje gerai žinomą „TikTok“.

„TikTok“ yra viena dažniausių atsisiunčiamų telefonų programų pasaulyje ir jau pateko į daugiau nei 150 pasaulinių rinkų.

ASPI taip pat citavo naujausius pranešimus, kuriuose teigiama, kad Kinijos viešojo saugumo ministerija pasirašė sutartį su „ByteDance“, pagal kurią pareigūnams buvo leista turėti savo „Douyin“ paskyras, kad būtų vykdoma ministerijos propaganda.

„ByteDance“ atstovas spaudai „Business Insider“ sakė, kad nepritaria policijos turiniui „Douyin“.

„Turinį „Douyin“ platformoje kuria vartotojai Kinijoje. Programėlė leidžia asmenims, organizacijoms ir institucijoms, įskaitant pilietines ir teisėsaugos grupes, kurti vartotojo abonementus. Ši praktika yra panaši į tai, kaip kitų šalių socialinės žiniasklaidos platformos leidžia panašioms organizacijoms, įskaitant teisėsaugą, kurti paskyras tokiems tikslams kaip perspėjimai apie nusikaltimus. „Douyin“ išskirtinai nepalaiko ar neišskiria turinio, kurį sukūrė jo vartotojai, tačiau, kaip ir „Twitter“ ar „Facebook“, teikia platformą visiems savo vartotojams“, – teigė jis.

Ji pridūrė, kad „ByteDance“ „nekuria, neeksploatuoja ir neplatina jokių su stebėjimu susijusių produktų ar paslaugų“.

Paauglė užmaskavo žinutę

„Kinijos vyriausybė niekada mūsų neprašė pašalinti vieną ar kitą turinį, o jeigu paprašytų, niekada to nedarytume. Mums įtakos nedaro jokios užsienio vyriausybės, įskaitant Kinijos vyriausybę. „TikTok“ neveikia Kinijoje“, – teigė atstovas.

ASPI pridūrė, kad kiti technologijų gigantai, įskaitant „Alibaba“ ir „Huawei“, prisidėjo prie stebėjimo technologijų vystymo.

Bendrovė „ByteDance“ atsidūrė dėmesio centre, kai ji sustabdė JAV paauglės „TikTok“ paskyrą. Mergina įkėlė vaizdo įrašą, kuriame kritikuojamas Kinijos vyriausybės elgesys su uigūrais Ksiandziange. Vaizdo įrašas buvo užmaskuotas taip, kad atrodė, jog tai yra makiažo pamoka. Įmonė viešai atsiprašė merginos, tačiau pareiškė, jog nuo šiol jos paskyros valdymas „nebebus tobulas“.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!