Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/6968/dazniausiai-aptiktu-sausio-menesio-virusu-desimtukas/spausdinti/

Dažniausiai aptiktų sausio mėnesio virusų dešimtukas

Publikuota: 2007-02-08 07:15
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: el. paštas ©Panda Security Lietuva
Inf. šaltinis: Panda Security Lietuva

Kaip ir kiekvieną mėnesį, „PandaLabs“ sudarė su „Panda ActiveScan“ – nemokamu tiesioginiu antivirusiniu „Panda Software“ sprendimu – dažniausiai aptiktų virusų dešimtuką. Atrodo, kaip visus 2006 metus, taip ir sausio mėnesį, „Sdbot.ftp“ neapleidžia sąrašo viršūnės. Tai yra skriptas, naudojamas kai kurių kitų kenksmingų kodų tam tikrų pažeidžiamumų išnaudojimui ir pan.


Kaip ir kiekvieną mėnesį, PandaLabs sudarė su Panda ActiveScan – nemokamu tiesioginiu antivirusiniu Panda Software sprendimu – dažniausiai aptiktų virusų dešimtuką.

Atrodo, kaip visus 2006 metus, taip ir sausio mėnesį, Sdbot.ftp neapleidžia sąrašo viršūnės. Tai yra skriptas, naudojamas kai kurių kitų kenksmingų kodų tam tikrų pažeidžiamumų išnaudojimui ir Sdbot šeimos kirminų pavyzdžių parsisiuntimui į užkrėstus kompiuterius. Torpig.A – trojanas, sukurtas konfidencialios informacijos iš kompiuterių, tame tarpe tam tikrų „Windows“ paslaugų išsaugotų slaptažodžių, vogimui, laiko užėmęs antrą vietą jau nuo spalio mėnesio.

Yra ir keletas pasikeitimų dešimtuke, tačiau nelabai žymių. Ryškiausias – PcClient.DU „backdoor“ trojano, leidžiančio valdyti aukos kompiuterį nuotoliniu būdu, patekimas į šio mėnesio dešimtuką ir iškart į penktą vietą.

Virusai Infekcijų dalis % Ankstesnė pozicija

W32/Sdbot.ftp.worm

1,96

1 (nepakito)

Trj/Torpig.A

1,46

2 (nepakito)

W32/Puce.E.worm

1,17

4 (pakilo)

Trj/Abwiz.A

1,16

5 (pakilo)

Bck/PcClient.DU

0,99

Naujas

W32/Brontok.H.worm

0,94

9 (pakilo)

Tr j/QQPass.JZ

0,94

3 (nukrito)

W32/Netsky.P.worm

0,87

8 (nepakito)

W32/Nuwar.B.worm

0,68

Naujas

W32/Bagle.HX.worm

0,63

Naujas

 

Pažymėtina, kad senasis Netsky.P, išnaudojantis „Internet Explorer“ pažeidžiamumus savo plitimui, taip pat neapleidžia dešimtuko – jis aštuntoje vietoje. Paskutines dvi vietas užėmė du nauji kenksmingi kodais: Nuwar.B – kirminas, kiek daugiau rodęsis mėnesio pradžioje, kai el. paštu bandė paplisti kartu su kalėdiniais sveikinimais, – ir Bagle.HX – kirminas, parsiunčiantis failus su kenksmingais kodais taip užkrėsdamas kompiuterius ir turintis „rootkit“ galimybės savo procesų paslėpimui.

Palyginimui duomenys iš Lietuvos:

Virusai Infekcijų dalis % Ankstesnė pozicija

W32/Sdbot.ftp.worm

2,51

2 (pakilo)

W32/Rex.A

2,26

7 (pakilo)

Trj/Torpig.A

1,76

9 (pakilo)

W32/Bagle.pwdzip

1,51

Naujas

W32/Jeefo.A

1,51

6 (pakilo)

Trj/Spamer.C

1,26

Naujas

Trj/Downloader.MDW

1,01

Naujas

W32/Bagle.KT.worm

1,01

Naujas

W32/Jeefo.A.drp

1,01

Naujas

Trj/Abwiz.A

0,75

3 (Nukrito)

Visi vartotojai, norintys sužinoti, ar jų kompiuteriai buvo užpulti šių ar kitų kenksmingų kodų, gali pasinaudoti ActiveScan (http://www.pandasoftware.com/activescan), kuris atliks pilną kompiuterio patikrinimą bet kokių infekcijų žymių.

Daugiau informacijos apie šias bei kitas internetines grėsmes galite rasti Pandos Software Enciklopedijoje: http://www.pandasoftware.com/virus_info/encyclopedia/


‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!