Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/68055/kibernetinio-saugumo-ekspertas-jusu-nuosavus-daiktus-namie-gali-valdyti-kiti/spausdinti/

Kibernetinio saugumo ekspertas: jūsų nuosavus daiktus namie gali valdyti kiti

Publikuota: 2019-05-13 08:08
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Tautvydas Lukaševičius
Inf. šaltinis: LRT.lt

5G ryšys, milijonai į bendrą tinklą sujungtų daiktų, jokios delsos ir inovatyvūs debesijos technologijomis grįsti sprendimai jau keičia mus supantį pasaulį. Žinoma, netyla diskusijos dėl saugumo. Vieni sako, kad žmonės taps valdomomis marionetėmis, kiti tiki, kad tai tiesiog neišvengiama technologinė pažanga.


5G ryšys, milijonai į bendrą tinklą sujungtų daiktų, jokios delsos ir inovatyvūs debesijos technologijomis grįsti sprendimai jau keičia mus supantį pasaulį. Žinoma, netyla diskusijos dėl saugumo. Vieni sako, kad žmonės taps valdomomis marionetėmis, kiti tiki, kad tai tiesiog neišvengiama technologinė pažanga.

Birželio 6-7 dienomis Vilniuje vyks konferencija LOGIN. Joje pranešimą skaitysiantis kibernetinio saugumo ir debesijos technologijų ekspertas Santeri Kangas LRT.lt papasakojo apie Kinijos bandymus tapti inovacijų lydere bei grėsmes, kurios gali kilti nesiimant reikiamų saugumo priemonių.

Santeri Kangas / Organizatorių nuotr.
Santeri Kangas / Organizatorių nuotr.

– Kokios, jūsų nuomone, yra 5G ryšio saugumo problemos? Ar Europoje gali išmokti pasitikėti „Huawei“?

– Atsižvelgiant į naujausius įvykius, „Huawei“ reputacija ryškiai nukentėjo. Jie nori tapti pagrindiniu Europos mobiliojo ryšio įrenginių tiekėjų. „Huawei“ kovoja su „Nokia“ ir „Ericsson“, kurie jau yra užsitarnavę didelį pasitikėjimą ir, daugelio nuomone, yra sąžiningi.

„Huawei“ privalo tapti visiškai „permatoma“ ir skaidria kompanija, kad tai pasiektų. Viena galimybė būtų atidaryti laisvai pasiekiamų duomenų tinklą Europoje visų telekomunikacijų paslaugų tiekėjams. Tinkamos veiklos kryptys ir teisingi sprendimai vis dar galėtų leisti jiems įsitvirtinti Europoje.

– Daiktų internetas (DI). Kaip jis gali pakeisti verslą?

– Prietaisų, prijungtų prie interneto kiekvieną minutę daugėja. Taip pat auga ir klientų, įsigyjančių juos, ir inžinierių, nuolat kuriančių naujus įrenginius, skaičius. Šie prietaisai keičia tradicines uždarąsias laidines sistemas ir perima bei perduoda pigių bet išmanių įrenginių informaciją iki pat ryšio tinklo pabaigos.

Tokie išmanūs jutikliai, prijungti prie interneto, suteiks galimybę inovacijoms plėtoti, bet tokios sistemos taps labiau pažeidžiamos, gali kilti kibernetinių grėsmių.

– Kokios yra pagrindinės grėsmės?

– Signalizacijos sistemos, durų ar garažų užraktai, automobiliai, termostatai, robotai ir bet koks kitas įrenginys gali būti užpultas, o vartotojo saugumo ir sprendimų ar nuotolinio prisijungimo kelias gali būti nutrauktas ar užkirstas. Jūs galite įsivaizduoti visas pasekmes, kas galėtų nutikti, jei kibernetinis įrenginys įvykdytų nusikaltimą ir išjungtų jūsų apsaugos kameras, namų užraktus, atidaryti garažą ar viešbučio kambarį. Jaustumėtės patogiai savo namuose, bet niekada nebūtumėte visiškai saugūs.

Deja, ši tendencija taip pat atveria ir sukuria naujus pavojus namų vartotojams ir visai sujungtai ekosistemai, nes įrenginiams trūksta stiprių apsaugos priemonių. Tai tik padidina nusikaltėlių ir įsilaužėlių skaičių. Jie gali rasti daug daugiau prieigos taškų prie namų vartotojų vidaus tinklo sistemų, taip pat pasinaudoti silpnai apsaugotais prietaisais, skirtais kovoti prieš kitų paslaugų teikėjų atakas.

Namų vartotojai atsiduria keistoje situacijoje. Nors visi daiktų interneto (DI) prietaisai esantys namuose priklauso jiems, įrenginių veikla iš dalies nuo vartotojo nepriklauso.

– Kaip jūs vertinate 5G ryšio galimybes? Tai revoliucija ar evoliucija? Kodėl?

– Šiandien nežinome tik tikslios datos, kada šios galimybės atsivers. Pirmieji diegimo darbai jau vyksta, ir už 5 metų nuo dabar 5G jau bus dažnai naudojamas. Taip pat bus naudojami ir įrenginiai palaikantys jį. 5G žada naują ryšio erą dėl gero pralaidumo ir labai mažo vėlavimo, delsos.

Kinija daug investuoja diegdama 5G tinklą, o Kinijos valdžia mato 5G ryšį kaip konkurencinį pranašumą, siekdama atimti inovacijų ir technologijų lyderės vėliavėlę iš JAV ir Europos šalių. Ši konkurencija paspartins 5G diegimą ir JAV bei Europoje.

Manau, kad tai yra ir evoliucija ir revoliucija. Kiekviena karta nuo pirmosios mobiliosios telefonijos – NMT (Nordic Mobile Telephony) kartos iki ketvirtosios tinklų kartos, papildė ir paskatino naujus vartojimo būdus.

Evoliucija – visi būdai, kuriais prietaisai gali prisijungti prie tinklo ir pasikliauti jo greičiu ir latentumu, bus lyg patikimi WIFI ir ryšių identifikavimo būdai. Jiems nereikės jokių papildomų pastangų ar priežiūros.

Revoliucija – 5G tinkle radijo ryšys turi tiesioginę prieigą prie debesų sistemos. 5G paslaugos kuriamos taip kaip ir debesijos paslaugos arba kaip tinklai, apibrėžti programinės įrangos. O 4G paslaugos buvo grindžiamos metalinių serverių su kietojo disko laidų jungtimis. 5G pagrindinio tinklo paslaugos gai būti plėtojamos (grandinėmis) kaip ir debesų sistemos. Tai yra didžiulis šuolis nuo santykinai uždaro 4G.

– Ką jūs galėtumėte pasakyti tiems kritikams, kurie teigia, jog visiškas internetinis daiktų ir įrenginių valdymas yra labai pavojingas visai visuomenei?

– Beveik visuose tinkamai apibrėžtuose sistemose yra keli valdymo lygiai. Standartizacija, sertifikavimas ir saugos valdymas privalo būti aukščiausio saugumo lygio. Daugelis vyriausybių jau pradėjo teisėkūros darbą norint nustatyti daiktų interneto įrenginių gamybos teisinį reguliavimą.

– Didieji duomenys. Ką šis terminas reiškia jums?

– Mes gyvename didelių duomenų pasaulyje. Tiesa, šie duomenys nėra tokie naudingi be apdorojimo priemonių. Visgi manau, kad modernioms kompanijoms dirbtinis intelektas tampa neišvengiamas ir privalomas. Aš nepradėčiau nieko daryti su duomenimis be tinkamo dirbtinio intelekto algoritmo.

– Kokie yra pagrindiniai debesijos kompiuterijos privalumai?

– Per pastarąjį dešimtmetį debesų technologijos padėjo sukurti daugybę inovacijų. Programinės įrangos kūrėjams svarbi debesų platformų kokybė ir kaina. Kūrimo kaina ir sprendimų pritaikymas pasaulinėje rinkoje nukrito ir inovacijų kraštai sumažėjo.

Iš esmės bet kas su labai gera idėja ir tinkamais programavimo įgūdžiais gali kurti programas išmaniesiems telefonams debesų pagrįstomis paslaugomis. Tokie sprendimai gali būti prieinami dideliam vartotojų skaičiui. Jie yra patikimesni ir daugeliu atvejų saugesni nei kitos „antžeminės“ paslaugos.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!