Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/66530/it-profesionalo-sekme-pradejo-dirbti-dar-studijuodamas-dabar-jau-uzima-svarbias-pareigas/spausdinti/

IT profesionalo sėkmė: pradėjo dirbti dar studijuodamas, dabar jau užima svarbias pareigas

Publikuota: 2019-01-09 08:33
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Siekdami įgyti kompetencijų, kilti karjeros laiptais, dažnai specialistai išbando kelias ar net keliolika darbo vietų. Tačiau yra ir kitokių istorijų, kai sėkmę lemia būtent nuoseklus darbas vienoje darbovietėje – Nerijus Eimanavičius šiandien yra aukščiausios kvalifikacijos IT sprendimų architektas, kuris savo karjerą jau aštuntus metus tęsia išmaniųjų ir inovatyvių IT paslaugų bendrovėje.


Siekdami įgyti kompetencijų, kilti karjeros laiptais, dažnai specialistai išbando kelias ar net keliolika darbo vietų. Tačiau yra ir kitokių istorijų, kai sėkmę lemia būtent nuoseklus darbas vienoje darbovietėje – Nerijus Eimanavičius šiandien yra aukščiausios kvalifikacijos IT sprendimų architektas (solution architect), kuris savo karjerą jau aštuntus metus tęsia išmaniųjų ir inovatyvių IT paslaugų bendrovėje.

Vienu žingsniu priekyje

Nerijaus karjera prasidėjo jam dar studijuojant Kauno technologijos universitete 4 kurse. Bendrovė „TeleSoftas“ tapo oficialiu startu, čia specialistas pradėjo nuo mobiliųjų aplikacijų programavimo, o dabar bendrovėje užima vienas aukščiausių pareigų – yra sprendimų architektas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

IT profesionalo sėkmė: pradėjo dirbti dar studijuodamas, dabar jau užima svarbias pareigas

„Suprantu, kad šiais laikais retas kuris vienoje įmonėje išdirba net ir penkerius metus. Tačiau mano karjeroje buvo tiek dinamikos, kad net nepastebėjau, kaip praskriejo aštuoneri metai. Per tą laiką keitėsi mano atsakomybės, pačios technologijos, o žinių bagažas ne tik platėjo, bet ir gilėjo, – pasakoja Nerijus. – Vis dėlto didžiausias iššūkis čia, nepaisant to, kiek laiko jau dirbi, yra nauji projektai. Galvojant apie paslaptis, kurias atskleis kodas ir infrastruktūra, visada užplūsta didelis jaudulys ir smalsumas“, – pasakoja Nerijus.

Kalbėdamas konkrečiai apie savo poziciją, specialistas pabrėžia, kad ji apima platų spektrą paruošiamųjų darbų. Pradedama nuo tinkamiausios technologijos parinkimo ir baigiama detaliomis architektūrinėmis diagramomis. Vėliau, pradėjus projekto vystymą, Nerijus dalyvauja adaptuojant sprendimą ir planus prie besikeičiančių produkto reikalavimų ar klientų poreikių.

„Vienos technologijos dažniau, kitos rečiau, tačiau jos naudojamos tikrai įvairios. Gali tekti dirbti su „Java“, „C#“, PHP ar „GoLang“ ar kitomis. Tai tikrai nėra baigtinis sąrašas, nes IT sritis nuolat vystosi. Daug dirbame su užsienio klientais, tad nė kiek neatsiliekame nuo pasaulinių naujienų. Vis dėlto galiausiai pasiliekame tai, kas geriausiai veikia mūsų specialistų bendruomenėje“, – sako Nerijus.

Tobulėjimas kiekvieną dieną

Pasak Nerijaus, kiekviena diena darbe – vis kitokia ir kupina iššūkių. Savaitės pradžia visada skiriama pagrindiniams projektams, o likusiomis dienomis jis susitinka su kolegomis aptarti kitų projektų, dalyvauja idėjų dirbtuvėse. „Neužtenka vien to, kad bendrovė suteiktų galimybes tobulėti, labai svarbu ir paties darbuotojo požiūris, gebėjimai ir žinojimas, kur jis nori būti ir ko siekia. Labai svarbu turėti galimybę rodyti iniciatyvą, imtis asmeniškai įkvepiančių, ambicingų projektų, dirbti su tomis technologijomis, su kuriomis nori dirbti ir pasiekti geriausių rezultatų. Visa tai tikrai galima rasti dirbant ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje“, – teigia Nerijus.

Kaip pasakoja specialistas, darbe svarbus ne tik pats darbas, bet ir atmosfera, vidinė kultūra, bendruomenė. „Į technologijų sritį dirbti ateina skirtingų žmonių, dirbame kartu, tad daug dėmesio skiriame įvairioms veikloms drauge. Dažnai prie bendruomenės tvarumo ir motyvacijos prisideda iniciatyvos, dažnai kylančios iš pačios bendruomenės: nuo „DevLunch“, komandos formavimo susitikimų ar programavimo guru Kevin Henley vizito iki protmūšių ar vasaros vaikų stovyklos. Visa tai labai lipdo komandą“, – dalijasi Nerijus.

Galimybė eksperimentuoti

„Turbūt svarbiausias dalykas dirbant yra dalijimasis žiniomis. Po aštuonerių metų darbo jau galiu ne tik iš kolegų gauti patarimų, bet ir pats pasidalinti tuo, ką moku, taip pat dalyvauju darbo pokalbiuose su kandidatais, – pasakoja Nerijus. – Ne mažiau svarbu mokytis ne tik iš sėkmių, bet ir nesėkmių. Tam netinka realios darbinės situacijos, tad organizuojame komandų valandinius pasisėdėjmus, kurių metu jaučiamės saugūs ir drąsiai eksperimentuojame.“

Nors N. Eimanavičius – projektų „Code Crafting Culture“, „Developers Knowledge Sharing“ autorius ir mentorius, taip pat bendruomenių KaunasPHP, Kaunas JUG, „Py Data“, „Agile Tour Kaunas“, „Kaunas WordPress“ narys, iniciatyvumo trūkumu jis nesiskundžia ir tikina, kad tam tereikia noro, o laikas ateina pats.

„Technologijos ir IT bendruomenė – mano gyvenimo dalis, būtent tai mane įkvepia toliau judėti pirmyn ir siekti daugiau“, – pabrėžia jis.


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!