Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/65109/tai-kiek-gi-is-tikruju-uzdirba-programuotojai-o-gal-ne-atlyginime-laime/spausdinti/

Tai kiek gi iš tikrųjų uždirba programuotojai? O gal ne atlyginime laimė?

Publikuota: 2018-09-14 11:10
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Konsultacijų įmonės „Bain & Company“ atliktas tyrimas parodė, kad technologijų bendrovių darbuotojų produktyvumas yra net 40 proc. didesnis nei lyginant su kitų sektorių kompanijomis. Tyrimo rezultatuose atskleidžiama, kad labiausiai produktyvūs yra „Apple“, „Netflix“, „Google“ ir „Dell“ bendrovių darbuotojai, rašoma pranešime spaudai.


Konsultacijų įmonės „Bain & Company“ atliktas tyrimas parodė, kad technologijų bendrovių darbuotojų produktyvumas yra net 40 proc. didesnis nei lyginant su kitų sektorių kompanijomis. Tyrimo rezultatuose atskleidžiama, kad labiausiai produktyvūs yra „Apple“, „Netflix“, „Google“ ir „Dell“ bendrovių darbuotojai, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvoje veikiančių informacinių technologijų (IT) įmonių vadovai teigia, kad tokia situacija susiklostė dėl įvairių priežasčių – IT bendrovės investuoja pakankamai daug į darbuotojus ir jų aplinką. 2017-ais metais mūsų šalyje biurą atidariusios Olandijos IT įmonės „Macaw“ padalinio Lietuvoje vadovė Goda Šniokaitė teigia, kad IT bendrovės daug lanksčiau ir paprasčiau žiūri į patį darbo procesą.

„Tiek mes, tiek kitos IT bendrovės daug paprasčiau žiūri į darbuotojus ir patį darbą. Nėra konkrečiai nustatyto darbo laiko, nėra privaloma dirbti sėdint ir būnant biure. Žinoma, kai vyksta susitikimai ir susirinkimai, visi žino, kas kada kur turi būti, bet griežtos kontrolės nėra. O taip yra dėl to, nes mes žinome, kad žmogus darbe turi jaustis gerai“, – sako G. Šniokaitė.

Tai kiek gi iš tikrųjų uždirba programuotojai? O gal ne atlyginime laimė?
Goda Šniokaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Patrauklumą kuria ne tik atlyginimai

Pašnekovė sako, kad IT sektorius patrauklus ne dėl didelių atlyginimų, bet įmonių požiūrio į darbuotoją. „Viešumoje yra labai daug neteisingos informacijos, kad vis daugiau žmonių renkasi programuotojų ar panašias profesijas, nes čia gali uždirbti dešimtis tūkstančių eurų. Taip nėra. Šių specialistų atlyginimai visuomet buvo didesni nei Lietuvos vidurkis, tačiau ne tokie, kokius daugelis įsivaizduoja. Taip, yra „senior“ specialistų ir vadovų, kurie uždirba daug, bet tokių žmonių nėra didelis skaičius“, – teigia G. Šniokaitė.

Remiantis 2017-ųjų metų Sodros duomenimis patyrę sistemų analitikai, programuotojai ir programinės įrangos kūrėjai Lietuvoje uždirba po maždaug 1400–1600 eurų atskaičius mokesčius.

Specialistai baigę studijas vidutiniškai uždirba nuo 800 iki 1100 eurų atskaičius mokesčius. „Nei viename sektoriuje karjeros pradžioje darbuotojai neuždirba labai daug. Visgi jaunas darbuotojas turi priprasti prie organizacijos, turi išmokti daug specifinių dalykų. Vėliau atlyginimas didėja po maždaug 5–10 proc. kasmet priklausomai nuo rezultatų ir pačio darbuotojo. Vidutinis patyrusio specialisto atlyginimas atskaičius mokesčius svyruoja nuo 1200 iki 1600 eurų priklausomai nuo jo kvalifikacijos ir darbo specifikos“, – sako G. Šniokaitė.

Ji priduria, kad IT sektoriuje dirbantys specialistai turi daug didesnes privilegijas negu kiti. „Kiekvienoje įmonėje skirtingai, tačiau per metus darbuotojas gauna apie 30–40 proc. nuo jo metinio atlyginimo papildomų naudų – mokymus, sveikatos draudimus, abonentai į sporto klubą ir kitus dalykus. Neseniai teko matyti statistiką, kad IT bendrovės Lietuvoje kiekvienais metais investuoja po kiek daugiau kaip 130 mln. eurų į turtą – biurų įrengimą ir pan. Joks kitas sektorius tiek neleidžia pinigų dėl darbuotojų. Akivaizdu, kad tai atsiperka ir tai rodo net ir Jūsų minėtas tyrimas“, – pasakoja G. Šniokaitė.

„Taip pat reikia nepamiršti ir gyvenimo patogumų Vilniuje. Sutinku ne vieną žmogų, kuris po studijų užsienyje grįžta dirbti į Lietuvą, nes čia gyvenimo kokybė yra daug geresnė negu kituose didmiesčiuose – miesto centras pasiekiamas vos per 30 minučių nuo bet kurio Vilniaus mikrorajono, yra išvystyta puiki infrastruktūra, gausu technologijų parkų. Todėl nereikia galvoti, kad specialistai renkasi programavimą ir darbą tik dėl pinigų“, – sako padalinio vadovė.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!