Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/60583/sata-ir-ata-pata-koks-skirtumas-ir-kuris-geresnis/spausdinti/

SATA ir ATA (PATA) – koks skirtumas ir kuris geresnis?

Publikuota: 2017-08-23 07:14
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Vienas svarbiausių komponentų bet kuriame kompiuteryje yra kietasis diskas ir šiuo metu geriausiai žinomi yra du kietųjų diskų tipai – SATA ir ATA (kuris dar vadinamas PATA). Tai yra du skirtingi tipai, kurie atstovauja skirtingoms technologijų kartoms. Nors jų pavadinimai yra labai panašūs, jie yra tarpusavyje tiesiog nesuderinami ir jie turi labai daug skirtumų.


SATA ir ATA (PATA) – koks skirtumas ir kuris geresnis?Vienas svarbiausių komponentų bet kuriame kompiuteryje yra kietasis diskas ir šiuo metu geriausiai žinomi yra du kietųjų diskų tipai – SATA ir ATA (kuris dar vadinamas PATA). Tai yra du skirtingi tipai, kurie atstovauja skirtingoms technologijų kartoms. Nors jų pavadinimai yra labai panašūs, jie yra tarpusavyje tiesiog nesuderinami ir jie turi labai daug skirtumų.

Trumpai apie viską

ATA standartas buvo sukurtas dar 1986 metais metais. Jį sugalvojo „Western Digital“, „Imprimis“ ir „Compaq“ ir tuo metu tai buvo populiariausias kietojo disko tipas, nors tuo metų kietųjų diskų kaina buvo milžiniška. Taigi, ATA yra gan žymiai senesnė technologija ir ji kompiuteriuose naudojama jau beprotiškai ilgai. Tuo tarpu SATA standartas yra naujesnis, greitesnis, jis leidžia sunaudoti mažiau energijos ir SATA naudoja net ir mažesnius laidus – taigi, kompiuterinės technikos bei SATA kietojo disko išlaikymas kainuoja pigiau.

Išsamiau apie ATA (PATA)

ATA standartas gali būti kelių skirtingų greičių – ultra ATA, ATA/33, ATA/66, ATA/100 ir ATA/133 – būtent pastarasis standartas yra sparčiausias ir gali pasiekti 133 Mbps duomenų perdavimo greitį. Nors kažkada tai buvo milžiniški greičiai, šiais laikais tai tikrai nebėra daug. Primename, jog „Windows 7“ operacinei sistemai reikia apie 16 GB vietos. Tai reiškia, kad norint perkelti visą „Windows 7“ programinės įrangos kopiją iš vieno aplanko į kitą naudojant sparčiausią ATA kietąjį diską jums užtruktų mažiausiai 16 minučių.

ATA laidas turi ir daugiau kaiščių – net 40. Taip pat šis standartas naudoja daugiau elektros energijos, o tai reiškia, kad tokie kietieji diskai ir labiau kaista, o tuo pačiu ir greičiau gęsta. Atsiliepimai šio standarto kietųjų diskų gedimais skųsdavosi gana dažnai.

Išsamiau apie SATA

SATA standartas yra žymiai greitesnis ir jis gali leisti išvystyti net 600 MB/s greitį. Tai reiškia, jog minėtą „Windows 7“ kopiją galima perkelti vos per 3 su puse minutės. SATA kietieji diskai yra ne tik spartesni, bet ir naudoja kitokį laidą, susidarantį vos iš dviejų nedidelių laidelių. Taip pat SATA naudoja 20 kartų mažiau energijos negu ATA, ilgiau tarnauja ir mažiau kaista. Tai yra ypatingai svarbu nešiojamiems kompiuteriams.

Šiuo metu dominuoja SATA

Šiais laikais jau egzistuoja ir dar spartesni SATA II, SATA III standartai, kurių greičius gali išnaudoti ir SSD diskai, o ATA standartas yra praktiškai miręs. Geriausius kietuosius diskus ir SSD atmintines galite užsisakyti internetu iš Pigu.lt parduotuvės, kurioje visa ši įranga jums kainuos pigiau dėl čia nuolat vykstančių akcijų ir išpardavimų.

Nors ATA standartas jau praktiškai nebenaudojamas, kartais žmonėms reikia prijungti ATA kietąjį diską prie naujo kompiuterio, o tam reikia įsigyti adapterį iš ATA į SATA, kurį taip pat galite rasti Pigu.lt.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!