Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/59666/renkames-vps-vds-kvm-ar-openvz/spausdinti/

Renkamės VPS (VDS). KVM ar „OpenVZ“?

Publikuota: 2017-06-06 07:11
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Vitoldas Martka
Aut. teisės: ©VIPhost tinklaraštis
Inf. šaltinis: VIPhost tinklaraštis

„Kokia virtualizacija yra geresnė renkantis Virtualaus privataus serverio (VDS) nuomos paslaugą, KVM ar „OpenVZ“?“ Toks klausimas dažnas, kai siekiama iš VPS stabilesnio, spartesnio veikimo ir lankstesnio bei paprastesnio valdymo. Taigi, į ką reikalinga atkreipti dėmesį, jei jau išsirinkome reikalingų resursų (CPU, RAM, HDD) serverį?


Renkamės VPS (VDS). KVM ar „OpenVZ“?„Kokia virtualizacija yra geresnė renkantis Virtualaus privataus serverio (VDS) nuomos paslaugą, KVM ar „OpenVZ“?“ Toks klausimas dažnas, kai siekiama iš VPS stabilesnio, spartesnio veikimo ir lankstesnio bei paprastesnio valdymo. Taigi, į ką reikalinga atkreipti dėmesį, jei jau išsirinkome reikalingų resursų (CPU, RAM, HDD) serverį?

Atsakymas – kokioje virtualizacinėje platformoje (sistemoje) veiks Jūsų VPS. Yra įvairių virtualizacinių platformų: „Hyper-V“, „VMware“, …, šiame straipsnelyje pakalbėsime apie Lietuvos serverių tiekėjų labiausiai pamėgtas: KVM (Kernel Virtual Machine) ir „OpenVZ“ (Open Virtuozzo).

Skirtumai tarp KVM ir „OpenVZ“

Pirmiausia, pagrindinis skirtumas yra tas, kad „OpenVZ“ virtualizacija palaiko TIK „Linux“ operacines sistemas. Tai reiškia, kad tokioje virtualizacinėje platformoje, apart „Linux“ operacinių sistemų, nėra galimybių naudoti kitas operacines sistemas – „Windows“ ir kt. KVM virtualizacija palaiko visas operacines sistemas. Joje sėkmingai galima diegti ir naudoti „Linux“, „Windows“, „iOS“, …

Privalumu ir trūkumu „OpenVZ“ galima įvardinti visišką bendrą resursų naudojimą. „OpenVZ“ bendrai naudoja operacinės sistemos branduolį (kernel). Todėl nėra jokių galimybių operacinės sistemos branduolį modifikuoti ar keisti, kadangi jis vienas visoms serveryje virtualizuotoms „Linux“ operacinėms sistemoms. Iš čia išplaukia aukščiau minėtas ribojimas dėl naudojamų operacinių sistemų. Praktikoje tai labiausiai atsiliepia RAM panaudojime. Jei naudojate mažai resursų naudojančias aplikacijas – viskas OK, bet jei naudojamos programos intensyviau naudoja RAM, tai galimas aplikacijų veikimo sulėtėjimas dėl nepakankamo kiekio RAM.

Tuo tarpu KVM virtualizacijoje yra galimybė nurodyti maksimalų ir minimalų kiekį serverio skaičiuojamųjų resursų (tame tarpe ir RAM) skiriamų konkrečiam VPS. Tai tikra aparatinė virtualizacija, kurios pagalba garantuojami, bet kokiu atveju, numatyti minimalūs resursai. Tai reiškia, kad jei Jūsų VPS numatyta pvz: 4 GB RAM, tai bet kokiu atveju Jūs juos ir gausite (nepriklausomai nuo bendros serverio apkrovos). Tokiu būdu KVM geriau izoliuoja bendrai naudojamus resursus ir garantuoja stabilesnį serverio darbą esant didelėms serverio apkrovoms.

Ribinių apkrovų rizika: siekiant maksimalių pelnų, nesąžiningi VPS paslaugų tiekėjai dažnai naudoja pernelyg daug „OpenVZ“ VPS viename serveryje. Dėl to lėtėja VPS ir mažėja jo stabilumas. KVM naudojantis serveris taip pat gali būti perkrautas, bet dėl geresnės resursų izoliacijos (atskyrimo nuo kitų VPS) tokio serverio veikimas yra stabilesnis. „OpenVZ“ suteikia didesnį lankstumą didinant ar mažinant resursus VPS (nėra poreikio perkrauti serverį). KVM šiuo atžvilgiu ne toks lankstus, bet suteikia garantuotus skirtuosius resursus įskaitant individualią virtualią tinklo plokštę, disko valdiklį ir video adapterį. KVM idealiai tinka tiems VPS, kuriems reikia stabilių ir garantuotų resursų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!