Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/59312/pasto-serveris-kas-tai-pasto-serverio-pasirinkimas/spausdinti/

Pašto serveris – kas tai? Pašto serverio pasirinkimas

Publikuota: 2017-05-03 19:19
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vitoldas Martka
Aut. teisės: ©VIPhost tinklaraštis
Inf. šaltinis: VIPhost tinklaraštis

Iki šiol, visas elektroninio pašto platformas galima suskirstyti į dvi kategorijas: įvairias programas, kurias pasitelkus siunčiami ir gaunami laiškai asmeniniuose įrenginiuose – asmeniniuose kompiuteriuose, planšetėse ir mobiliuose telefonuose ir „Webmail“ pašto klientus.


Pašto serveris – kas tai? Pašto serverio pasirinkimasIki šiol, visas elektroninio pašto platformas galima suskirstyti į dvi kategorijas:

– Įvairias programas, kurias pasitelkus siunčiami ir gaunami laiškai asmeniniuose įrenginiuose – asmeniniuose kompiuteriuose, planšetėse ir mobiliuose telefonuose. Tarp labiausiai žinomų asmeninių kompiuterių klientinių programų galima paminėti „Mozilla Thunderbird“, „Microsoft Outlook“, „The Bat“.

– „Webmail“ pašto klientai. Tokios programos, kurios diegiamos pašto serveriuose r veikia per interneto naršyklę. Dažniausiai šios platformos yra asocijuojamos su „Gmail“ ir „Hotmail“.

Tačiau verta paminėti, kad „Hotmail“ ir „Gmail“ – tai dar ne viskas, ką šiuo metu galima naudoti. Dauguma paslaugų teikėjų šiandien siūlo savo bendro naudojimo serverių klientams sąlyginai nemokamas (už naudojamą pašto serverį ar programą nėra papildomo mokesčio) elektroninių pašto dėžučių sistemas. Pagrindinis privalumas šių sprendimų yra tai, kad elektroninio pašto vartotojas gauna el. paštą su savu domenu.

Kitas variantas – naudoti asmeninį pašto serverį. Toks sprendimas leidžia ne tik, kad apeiti laiškų siuntimo, dydžio, plėtinių ir kitus ribojimus, taikomus bendro naudojimo serveriuose, bet ir suteikia laisvę pasirinkti bet kokį serverinį elektroninio pašto klientą bei serverį.

Privalumai ir trūkumai

Pagrindinis privalumas „Webmail“ pašto klientams yra jų mobilumas. Atsižvelgiant į tai, kad visas paštas saugomas ne jūsų kompiuteryje, o serveryje, ir prieiga prie elektroninio pašto gali būti pasiekiama iš bet kurios vietos ir bet kada, akivaizdu, kad tai vienas iš esminių privalumų, kuriais naudojamės šiandieniniame mobilių įrenginių pasaulyje. Kitas neabejotinas privalumas yra nuolatiniai automatiniai pašto serverio atnaujinimai.

Vartotojams nereikia papildomo laiko skirti ar jaudintis dėl programų naujinimo ar keitimo senų naujomis ar saugumo priemonių diegimu. Šios problemos sprendžiamos centralizuotai pašto serveryje, o ne atskirai kiekviena, paštą naudojančiame įrenginyje.

Deja, šie klientai turi savo trūkumų. Svarbiausias iš jų yra privalomas interneto buvimas elektroninio pašto patikrai ir naudojimui.

„Webmail“ kliento pasirinkimas

Šiuo metu didžiausią populiarumą įgijo trys elektroninio pašto klientai: „Zimbra“, „Squirrel“, „RoundCube“ ir „Horde“. Kaip pasirinkti?

„Zimbra“. Neabejotinas „Webmail“ lyderis. Ne be reikalo jis yra tituluojamas, kaip Nr.1 atvirojo kodo pakaitalas „Microsoft Exchange“ serveriui. Tuo viskas ir pasakyta. Daugiau nelabai yra ką ir pridėti, apart to, kad yra galimybė įdiegti į asmeninį kompiuterį „Zimbra“ pašto klientą ir naudotis visu įmanomu funkcionalumu, jei yra prisirišimas prie standartinių klientinių pašto programų asmeniniuose kompiuteriuose ir vengiama jungtis prie pašto per interneto naršyklę.

„Horde“. Su šiuo klientu vartotojas gali siųsti ir gauti elektroninius laiškus ir valdyti asmenines nuostatas. Ši platforma išsiskiria gera adresų knyga, su kuria jūs galite lengvai ir greitai struktūrizuoti kontaktą. Tai beveik toks pat funkcionalumas kaip ir „Outlook Express“ išskyrus tik, kad su „Horde“, elektroninį paštą galite pasiekti visur.

„Squirrel“. Pagrindinis privalumas – ji yra klasika. Šis „Webmail“ pašto serveris siūlo vartotojams visą spektrą standartinių funkcijų, pradedant nuo adresų knygelės ir pašto sąrašų ir baigiant padidintomis galimybėmis el laiškų rūšiavime. Laibai didelės pritaikymo galimybės ir funkcionalumo praplėtimas įskiepių pagalba.

„RoundCube“. Šiuo metu labiausiai paplitęs pašto serveris tarp interneto tiekėjų bendro naudojimo serveriuose.

Žinant, kaip pasirinkti tinkamą „Webmail“ pašto serverį, dabar galite optimizuoti savo darbą ir mėgautis greičiu ir prieinamumu prie savo dedikuoto pašto serverio.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!