Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/45931/geriausias-priesnuodis-byod-trukumams/spausdinti/

Geriausias priešnuodis BYOD trūkumams

Publikuota: 2014-07-31 10:31
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©BDC institutas
Inf. šaltinis: BDC institutas

Abejojančių BYOD (angl. „Bring Your Own Device“) praktikos gerosiomis savybėmis – vis mažiau. Tai, kad BYOD naudojantys darbuotojai yra produktyvesni, parodė ir naujausia bendrovės „BMC Software“ įvykdyta darbuotojų ir vadovų apklausa. Apklausos duomenimis, BYOD naudojantis darbuotojas kasdien dirba vidutiniškai 2 valandomis ilgiau ir išsiunčia 20 elektroninių laiškų daugiau.


Abejojančių BYOD (angl. „Bring Your Own Device“) praktikos gerosiomis savybėmis – vis mažiau. Tai, kad BYOD naudojantys darbuotojai yra produktyvesni, parodė ir naujausia bendrovės „BMC Software“ įvykdyta darbuotojų ir vadovų apklausa.

Apklausos duomenimis, BYOD naudojantis darbuotojas kasdien dirba vidutiniškai 2 valandomis ilgiau ir išsiunčia 20 elektroninių laiškų daugiau. 1 iš 3 BYOD naudojančių darbuotojų darbo paštą patikrina tarp 6 ir 7 valandos ryto – gerokai anksčiau, nei prasideda oficiali darbo diena. 1 iš 4 darbuotojų paštą darbo paštą patikrina ir prieš eidamas miegoti – tarp 23 ir 24 valandos vakare.

Tos pačios apklausos duomenimis, 3 iš 4 IT padalinių vadovų įsitikinę, kad BYOD daro „didelį teigiamą poveikį produktyvumui“.

Geriausias priešnuodis BYOD trūkumams

Dėl produktyvumo aukoja saugumą

Kita vertus, dėl BYOD išaugusiu produktyvumu besinaudojančios įmonės dažnai nekreipia dėmesio į kitą monetos pusę – sumažėjusį duomenų saugumą. „BMC Software“ apklausos duomenimis, 74 proc. BYOD naudojančių įmonių neapmoko savo darbuotojų, kaip apsaugoti duomenis, 45 proc. netaiko jokių apribojimų naudojamai įrangai, o 45 proc. įmonių darbuotojai buvo bent kartą praradę telefonus su įmonės duomenimis.

BYOD turi daugybę teigiamų savybių: darbuotojams patogiau dirbti su vienu prietaisu, be to, tai gali tapti proga įmonei sutaupyti įrenginių sąskaita. Kita vertus, svarbius su įmonės veikla susijusius duomenis būtina apsaugoti. Tam į įrenginius reikia diegti specialias programas, apmokyti darbuotojus elementarių saugumo taisyklių.

Dėl saugumo priežasčių BYOD vis dar sunkiai prigyja didžiosiose įmonėse. JAV atlikta 400 darbuotojų iš didžiausių IT kompanijų apklausa atskleidė, kad įmonėse BYOD nesinaudoja nuo 39 iki 51 proc. darbuotojų. Padėtis dar prastesnė Europoje: rinkos ekspertų „International Data Corporation“ duomenimis, tik 36 proc. Europos įmonių įtraukia BYOD į oficialius planus, o 41 proc. įmonių neketina imtis šios praktikos dar bent 18 mėnesių.

Viena iš priežasčių, kodėl šiame žemyne BYOD prigyja itin sunkiai – darbuotojai yra įsitikinę, kad išmaniuosius prietaisus jiems privalo parūpinti darbovietė. Be to, dažnai jie nepagalvoja apie tai, kad dėl bendrovės interesų teks atsisakyti dalies savo privatumo – kai tai sužinoma, entuziazmas naudotis vienu prietaisu asmeniniais ir darbo reikalais kaip mat sumažėja.

Patogesnis CYOD sprendimas

Gali būti, kad keliančią klausimų BYOD praktiką ateityje vis labiau pakeis artima jos giminaitė CYOD (angl. „Choose Your Own Device“) – kai bendrovė pateikia kelis telefonų modelius, kuriuos gali nupirkti savo darbuotojams, nes žino, kad taip galės nesunkiai užtikrinti jų saugumą.

Taip išsprendžiamos iš karto kelios problemos: sumažėja saugumo spragų ir darbo IT specialistams, o darbuotojams nereikia darbo tikslams naudoti nuosavo telefono. „Insight.com“ duomenimis, toks sprendimas ilgainiui atsiperka ir įmonėms – vienas CYOD besinaudojantis darbuotojas per metus sukuria maždaug 15 tūkst. JAV dolerių pridėtinės vertės.

Bendrovės, naudojančios CYOD, vienu šūviu pataiko iškart į kelis taikinius. Visų pirma, tai galima pateikti kaip papildomą vertę darbuotojams, taip didinant jų lojalumą. Antra, išsirinkus ir atitinkamai sukonfigūravus prietaisus beveik nekiltų problemų dėl duomenų saugumo. Galiausiai, perkant didelį kiekį vienodų telefonų galima išsiderėti palankesnes sandorio sąlygas su tiekėju.


BDC institutas
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!