Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/4102/lietuviska-elektroninio-paraso-taikymo-programine-iranga-sekmingas-atviru-standartu-naudojimo-pavyzdys/spausdinti/

Lietuviška elektroninio parašo taikymo programinė įranga – sėkmingas atvirų standartų naudojimo pavyzdys

Publikuota: 2006-04-18 07:14
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Skaitmeninio sertifikavimo centras, UAB
Inf. šaltinis: Skaitmeninio sertifikavimo centras, UAB

Šiandien, kai vis daugiau paslaugų yra perkeliama į elektroninę erdvę, iškyla nemažai klausimų, tokių kaip elektroninių dokumentų formatų pasirinkimas, vieningas el. parašo formatas. Šiems tikslams rengiamos konferencijos ir forumai. Patirtis rodo, kad atviro kodo programinė įranga sėkmingai suranda kelią į sferas, kur dar visai neseniai buvo naudojama tik komercinė programinė įranga.


Šiandien, kai vis daugiau paslaugų yra perkeliama į elektroninę erdvę, iškyla nemažai klausimų, tokių kaip elektroninių dokumentų formatų pasirinkimas, vieningas el. parašo formatas. Šiems tikslams rengiamos konferencijos ir forumai kur šalys narys aptaria aktualius klausimus ir skaito pranešimus.

Dar neseniai Informacinės visuomenės plėtros komitetas rengė konferenciją „Elektroninio parašo formatai valstybės institucijose“, o balandžio 11 d. Čekijos Respublikos sostinėje Prahoje užsidarė IDABC programos konferencija „OpenGovernment 2006“, kurioje dalyvavo 25 šalių atstovai.

Konferencijos dalyviai pasidalino atvirų standartų ir atviro kodo programinės įrangos naudojimo patirtimi, teikiant e. paslaugas. Atviri standartai ir atviro kodo programinė įranga vis plačiau naudojama ES valstybėse teikiant e. paslaugas.

Dalyvių patirtis rodo, kad atviro kodo programinė įranga sėkmingai suranda kelią į sferas, kur dar visai neseniai buvo naudojama tik komercinė programinė įranga. Konferencijos dalyviai aptarė klausimus susijusius su atviro kodo programinės įrangos licencijomis, apsikeitė nuomonėmis kaip ES šalys narės galėtų bendradarbiauti kuriant bendro naudojimo programinę įrangą, pavyzdžiui, viešųjų pirkimų organizavimui.

„Labai svarbu, kad konferencijoje kalbama ne tik apie atviro kodo programinę įrangą, bet ir apie atvirus dokumentų formatus ir standartus“, – pabrėžė konferencijoje dalyvaujantis Skaitmeninio Sertifikavimo Centro vadovas Mudrikas Dadašovas. Visai neseniai Lietuvoje buvo oficialiai paskelbta, kad atviri formatai rekomenduojami kuriant e. valdžios paslaugas. 2006 metais yra numatyta nemažai reikšmingų atvirų dokumentų formatų populiarinimo renginių. Jų tikslas – informuoti visuomenę kaip atvirų standartų naudojimas mažina biudžeto sąnaudas ir užtikrina skirtingų sistemų sąveiką.

UAB „Skaitmeninio sertifikavimo centras“ teikia programinę įrangą JUSTA, skirta el. dokumentų pasirašymui, parašo tikrinimui ir vartotojo autentifikavimui, kuri sukurta būtent atvirų standartų XAdES ir SAML pagrindu. „Mums labai svarbu turėti realias galimybes išbandyti programinės įrangos JUSTA suderinamumą su kitomis ES šalyse išleidžiamomis identifikavimo kortelėmis. Konferencijos metu pavyko susitarti su atskirais ES šalių atstovais dėl bendro testavimo. Kovo pradžioje testavome kaip JUSTA veikia su dokumentais, pasirašytais estiškomis identifikavimo kortelėmis, o šį mėnesį tikimės išbandyti dar 2–3 ES šalių identifikavimo korteles“, – pažymėjo M. Dadašovas.

SSC aktyviai dalyvaudama tarptautiniuose renginiuose siekia būti tarp pirmaujančių ES šalyse el. parašo paslaugų tiekėjų. Gegužės mėnesį Slovenijoje, Liublianos mieste programinė įranga JUSTA bus pristatyta tarptautinės „Porvoo Group“ nariams. „Porvoo Group“ – tai tarptautinis organizacijų tinklas, kurio tikslas skatinti ES šalys naudotis elektroninio identifikavimo priemonėmis paremtomis viešojo rakto infrastruktūra (PKI).

Pasak SSC vadovo, Liublianoje pirmą kartą bus demonstruojama kaip JUSTA, įrašyta mobiliajame telefone, gali pasirašinėti dokumentus ir autentifikuoti vartotojus.


SSC

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!