Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/30441/pranasaujama-asmeninio-kompiuterio-eros-pabaiga/spausdinti/

Pranašaujama asmeninio kompiuterio eros pabaiga

Publikuota: 2011-08-14 07:44
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Kompiuterių netolimoje ateityje laukia toks pats likimas kaip ir spausdinimo mašinėlių, plokštelių grotuvų ir lempinių stiprintuvų. Tokią pranašystę skelbia ne kas kitas, o inžinierius, kūręs vieną pirmųjų IBM asmeninių kompiuterių.


Kompiuterių netolimoje ateityje laukia toks pats likimas kaip ir spausdinimo mašinėlių, plokštelių grotuvų ir lempinių stiprintuvų. Tokią pranašystę skelbia ne kas kitas, o inžinierius, kūręs vieną pirmųjų IBM asmeninių kompiuterių.

Rugpjūčio 12 dieną sukanka 30 metų, kuomet buvo pristatytas pirmasis IBM asmeninis kompiuteris, žymėjęs naujos skaitmeninių technologijų eros pradžią. Nors tuo metu nedidelė ir mažai žinoma kompanija „Apple“ asmeninį kompiuterį buvo pristačiusi prieš penkerius metus, būtent 1981-aisiais pasirodęs IBM asmeninis kompiuteris 5150 tapo būsimos rinkos standartu, pagal kurio pavyzdį buvo gaminta didžioji dalis šio tipo įrenginių.

Pranašaujama asmeninio kompiuterio eros pabaiga

Bendrovės IBM technologijų vadovas Markas Deanas teigia, kad tokių asmeninių kompiuterių laikas eina į pabaigą. M. Deanas prisidėjo prie 5150 sukūrimo, jam priklauso 3 iš 9 šio kompiuterio patentų.

Kaip tinklaraštyje „A Smarter Planet“ rašo M. Deanas, kompiuterį kūrusių inžinierių grupė nesitikėjo, kad jų kūrinys taps masinio naudojimo preke, o visame pasaulyje per metus bus jų parduodama šimtai milijonų. „Kai dalyvavau asmeninio kompiuterio kūrime, tuo metu negalvojau, kad gyvensiu tiek ilgai, jog pamatyčiau, kaip jis išnyks“, – prisipažįsta M. Deanas.

IBM atstovas taip pat rašo, kad šiuo metu jis pats nebesinaudoja įprastu asmeniniu kompiuteriu, jį yra iškeitęs į planšetinį kompiuterį. Tiesa, čia pat jis priduria, kad asmeninis kompiuteris kaip įrenginys greičiausiai dar bus naudojamas pakankamai ilgai, tačiau daugiau nebeturės tokios reikšmės inovacijoms ir visos IT rinkos plėtrai.

Technologijų ateitis, anot M. Deano, nepriklauso nuo vieno įrenginio, o nuo visos technologijų ekosistemos, kurioje svarbiausias elementu tampa galimybė bendradarbiauti ir laisvai keistis idėjomis. Nors šiandien daug dėmesio sulaukia išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai, M. Deano teigimu, su jais technologijų ateitį sieti nebūtų teisinga, nes inovatyvios idėjos gimsta socialinėse erdvėse, jas įgyvendina patys žmonės.

Apie kitokią asmeninio kompiuterio ateitį jo 30-ojo gimtadienio proga kalba ir kita su šia sritimi nemažai susijusi bendrovė „Microsoft“. Tiesa, ji skelbti asmeninio kompiuterio išnykimo neskuba ir sako, kad artimiausiu metu technologijų pasaulis įžengs į erą „Kompiuteris plius“, kurioje kompiuterio funkcionalumą išplės mobilieji įrenginiai.


IQ.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!