Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/29217/tinklarasciu-sekmes-formule/spausdinti/

Tinklaraščių sėkmės formulė

Publikuota: 2011-05-20 07:05
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: el. paštas Gediminas Gasiulis
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Lietuvoje prieš kelerius metus kilusi tinklaraščių banga šiuo metu išgyvena stagnaciją: rašantiems stinga motyvacijos, o susikaupus naujam įrašui neretai tenka nusivilti menku skaitomumu. Ką, kada ir kaip rašyti, kad būtum pastebėtas?


Lietuvoje prieš kelerius metus kilusi tinklaraščių (angl. blog) banga šiuo metu išgyvena stagnaciją: rašantiems stinga motyvacijos, o susikaupus naujam įrašui neretai tenka nusivilti menku skaitomumu. Ką, kada ir kaip rašyti, kad būtum pastebėtas? Į šiuos klausimus atsako lietuviškus tinklaraščius stebinčios svetainės Poko.lt autoriai.

„Poko“ stebi per 1 tūkst. lietuviškų tinklaraščių, seka jų turinio populiarumą ir sudaro bei nuolat atnaujina kiekvieno įrašo populiarumo indeksą. Į jį patenka „Facebook“, „Twitter“ ir kitų tinklų duomenys. Remiantis jais skaitytojams pateikiami labiausiai dėmesio verti įrašai.

Tai, ką svetainėje mato jos lankytojai, yra jau „suvirškintas“ produktas. Tačiau už viso to slepiasi nuorodas į įrašus, jų skaitomumą ir komentarus analizuojanti sistema.

Pasinaudodami šios sistemos duomenimis, „Poko“ sudarė Lietuvos „blogosferos“ apžvalgą.

Tinklaraščių sėkmės formulė

Dalinasi socialiniame tinkle „Facebook“

Nors Lietuvoje yra ne viena „blogoferma“ (pvz., Blogas.lt, Blogr.lt, Liux.lt, Sala.lt ir kt.), tokioms bendruomenėms nepriklausantys nuosavi tinklaraščiai šluosto joms nosį. Nepriklausomi tinklaraščiai sudaro beveik pusę „Poko“ sekamų svetainių. Iš viso lietuviškuose tinklaraščiuose per dieną parašoma vidutiniškai po 200 įrašų. Produktyviausia savaitės diena – trečiadienis, mažiausiai rašoma sekmadieniais ir pirmadieniais. Daugiausia įrašų paskelbiama 14 valandą popiet ir likus valandai iki vidurnakčio.

Itin aktyviai tinklaraščių įrašais dalinamasi socialiniame tinkle „Facebook“ – čia patenka net 81 proc. jų nuorodų.

Kur kas rečiau tam naudojamas tinklas „Twitter“. Jame dažniausiai dalinamasi įrašais apie technologijas, tačiau „čiulbesiai“ sudaro tik 16 proc. visų pasidalinimų.

O jei vieną dieną dingtų „Google Buzz“, greičiausiai niekas to net nepastebėtų – čia įrašais dalinasi vos 3 proc. lietuvių.

„Poko“ taip pat stebi komentarų skaičių po įrašais. Šioje srityje neaplenkiamas yra Simono Bartkaus tinklaraštis, sulaukiantis vidutiniškai 410 komentarų kiekvienam įrašui.

Geriausia rašyti apie sportą

Daugiausia Lietuvos tinklaraštininkų rašo apie kultūrą ir pramogas bei gyvenimą (t. y. asmeninio pobūdžio įrašai). Apie sportą rašoma mažiausiai, tačiau ši kategorija sulaukia daugiausia dėmesio. Joje ypač išsiskiria „Žalgirio“ fanų „Green Death“ svetainė bei apie tenisą rašantis „Vasara Open“.

Kiekvienas sporto įrašas surenka beveik po 13 populiarumo taškų, o mokslo bei technologijų straipsniais pasidalinama tik po 4 kartus. Kitų temų straipsniais pasidalinama vidutiniškai po 5 kartus.

Atsižvelgiant į visus šiuos veiksnius, „Poko“ skelbia tinklaraščio sėkmės formulę: didžiausio populiarumo gali tikėtis tie, kas rašo apie sportą arba gyvenimą, o publikacijas skelbia trečiadieniais iki 12 val. ryte arba po 20 val. vakaro. Didesnio lankomumo taip pat galima tikėtis rašant dažnai.

Tačiau visi šie faktoriai nulemia ne daugiau nei 10 proc. įrašo populiarumo. Svarbiausia – turinys.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!