Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/2777/dazniausiai-aptiktu-virusu-ir-snipinejimo-programu-lapkricio-menesio-desimtukas/spausdinti/

Dažniausiai aptiktų virusų ir šnipinėjimo programų lapkričio mėnesio dešimtukas

Publikuota: 2005-12-03 07:18
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: el. paštas ©Panda Security Lietuva
Inf. šaltinis: Panda Security Lietuva

Net ir lapkritį, jau penktą mėnesį iš eilės, „Sdbot.ftp“ buvo tiesioginio antivirusinio sprendimo „Panda ActiveScan“ dažniausiai aptinkama grėsmė. Sąraše taip pat yra grėsmės, kurios turėjo didelį poveikį praėjusį mėnesį, – „Sober.AH“ ir „Mitglieder.FK“, – dažnai pasirodydamos kartu su „Mitglieder“ šeimos trojanais.


Net ir lapkritį, jau penktą mėnesį iš eilės, „Sdbot.ftp“ buvo tiesioginio antivirusinio sprendimo „Panda ActiveScan“ dažniausiai aptinkama grėsmė. Sąraše taip pat yra grėsmės, kurios turėjo didelį poveikį praėjusį mėnesį,- „Sober.AH“ ir „Mitglieder.FK“, – dažnai pasirodydamos kartu su „Mitglieder“ šeimos trojanais. Kalbant apie šnipinėjimo programas, „New.net“ išlaikė lyderio pozicijas, kaip ir spalio mėnesį.

Toliau pateikiame išvadas, kurias galima padaryti iš „Panda ActiveScan“ dažniausiai lapkričio mėnesį aptiktų grėsmių dešimtuko:

„Sober.AH“: sėkmingas virusų derinys ir socialinė inžinerija

„Sober AH“ variantas sugebėjo taip greitai išplisti dėka jo kūrėjo panaudotos socialinės inžinerijos metodo, kuriuo vartotojai būdavo pavilioti atidaryti failą su kirminu. „Sober.Ah“ pritraukdavo dėmesį tokiais būdais, kaip el. laiško tekstais, užsimenančiais apie Paris Hilton ir Nicole Richie nuotraukas ir video medžiagą, ir kitais, bandančiais įtikinti esant įspėjimais iš FTB ar CŽV apie prisijungimą prie uždraustų internetinių adresų.

„Mitglieder“ trojanai dominuoja sąraše

Keturios grėsmės iš „Panda ActiveScan“ aptiktųjų yra „Mitglieder“ šeimos trojanai. Jų dominavimas aiškiai pastebimas buvo lapkritį sukurtose atakose, pasižymėjusiose masiniu daugybės variantu plitimu užtvindant tinklą.

Trojanų daugėjimas

Priešingai kirminų dominavimui praeitame dešimtuke, šį mėnesį penkios grėsmės iš sąrašo yra trojanai, kas parodo internetinių apgavikų suaktyvėjimą naudojantis šios rūšies grėsmę kaip priemonę savo piktiems ketinimams.

Grėsmė Dažnumas %
W32/Sdbot.ftp 3,59
W32/Netsky.P.worm 2,11
W32/Sober.AH.worm 1,64
Trj/Mitglieder.FK 1,33
W32/Gaobot.gen.worm 1,18
Trj/Qhost.gen 1,15
Trj/Mitglieder.GB 1,06
Trj/Mitglieder.FO 0,93
W32/Alcan.A.worm 0,85
Trj/Mitglieder.FL 0,78

Palyginimui Lietuvos duomenys:

Grėsmė Dažnumas %
W32/Sdbot.ftp 4,72
W32/Netsky.P.worm 2,86
Trj/Mitglieder.FK 2,36
W32/Jeefo 1,86
W32/Gaobot.gen.worm 1,61
W32/Sober.AH.worm 1,49
Trj/Mitglie der.FO 1,24
Trj/Mitglieder.FU 1,24
Trj/Cimuz.X 1,24
Trj/MadCow.A 1,24

Lapkričio mėnesio šnipinėjimo programų dešimtuke pirmosios trys pozicijos išlieka nepakitusios. Pasikeitimai yra tik dėl „LinkReplacer“ ir „CWS.Olehelp“, kurie pakeitė „Dyfuca“ ir „Petro-Line“.

Šnipinėjimo programa Dažnumas %
Spyware/New.net 2,35
Spyware/Cydoor 1,56
Spyware/Virtumonde 0,87
Spyware/BetterInet 0,57
Spyware/Altnet 0,57
Spyware/MarketScore 0,43
Spyware/RXToolbar 0,38
Spyware/media-motor 0,27
Spyware/LinkReplacer 0,27
Spyware/CWS.Olehelp 0,2

Norėdama padėti kuo daugiau vartotojų nuskanuoti ir dezinfekuoti savo sistemas, „Panda Software“ siūlo nemokamą tiesioginį antivirusinį sprendimą „Panda ActiveScan“ ir „SpyXposer“ – nemokamą šnipinėjimo programas aptinkančią priemonę.


Panda

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!