Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/kompiuterija/14588/kompiuterio-pelei-40-metu/spausdinti/

Kompiuterio pelei – 40 metų

Publikuota: 2008-12-11 12:46
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

1968 m. gruodžio 9 d. Douglasas Engelbartas pirmą kartą panaudojo pelę, norėdamas pademonstruoti naujovišką darbo su kompiuteriu būdą. Pirmoji pelė, kurią D. Engelbartas, tuometu dirbęs Stanfordo išradimų institute, pademonstravo konferencijoje „Fall Joint Computer Conference“, buvo pagaminta iš medžio ir turėjo vieną mygtuką.


1968 m. gruodžio 9 d. Douglasas Engelbartas pirmą kartą panaudojo pelę, norėdamas pademonstruoti naujovišką darbo su kompiuteriu būdą.

Pirmoji pelė, kurią D. Engelbartas, tuometu dirbęs Stanfordo išradimų institute, pademonstravo konferencijoje „Fall Joint Computer Conference“, buvo pagaminta iš medžio ir turėjo vieną mygtuką. Tačiau to pakako, kad šis įrenginys susilauktų daugybės tyrėjų dėmesio ir po tiek laiko būtų tapęs standartu.

Ne paslaptis, kad tuo metu beveik visi kompiuteriai teveikė tik tekstiniu režimu. Valdyti juos galima buvo tik klaviatūra vedant atitinkamas komandas. Tai visiškai netenkino Douglasą Engelbartą. Jis manė, kad kompiuterius galima valdyti daug paprasčiau, kad su jais įmanoma daug daugiau ko padaryti.

Douglas Engelbart rodo pirm1 kompiuterio pelę
Douglas Engelbart rodo pirmąkompiuterio pelę
©www.superamir.be

Nors jis buvo nevienintelis taip galvojantis visgi realesnių projektų ties naujos kartos kompiuterių valdymo įrenginių kūrimų kaip ir nevyko. Tačiau reikalai pajudėjo 1965 metais D. Rulifsonas susitikus su Douglasu. Rulifsonas nusprendė prisijungti prie pelės kūrimo. Nors sugalvoti kaip veikti turėtų pelė pavyko daug greičiau, tačiau viešas pristatymas buvo atidėliojimas. Teko sukurti ir programinę įrangą, kuri galėtų išnaudoti pelės galimybes (juk tuo metu nieko panašaus tokio kaip ir nebuvo!).

„Tai buvo gera paroda, viskas buvo tikra“, – pasakojo Jeffas Rulifsonas, šiuo metu dirbantis „Sun VLSI“ tyrimų grupės direktoriumi. 1968 m. jis dirbo architektu ir buvo pagrindinis šioje parodoje pademonstruotos programinės įrangos programuotojas. Be šių dviejų žmonių verta paminėti Billą Englishą, kuris ir pagamino pirmąją pelę ir labai padėjo ją pristatinėjant.

Billo Englisho sukonstruota pelė padėjo D. Engelbartui pademonstruoti kaip tekstinės rinkmenos gali būti prisegamos, kopijuojamos ir įklijuojamos bei parodyti, kaip naudoti kompiuterinius tinklus, vykdant bendrus projektus, arba bendrai redaguoti dokumentus.

D. Engelbartas norėjo, kad kompiuteriai būtų pagalbininkai, kurie padidintų žmonių protinius sugebėjimus ir leistų jiems dirbti daug našiau ir produktyviau, nei jie sugebėtų dirbti be tokių įrenginių. 1968 m. parodoje buvo pademonstruota kompiuterinė sistema, vadinama NLS, sukurta praktiniam šių idėjų įgyvendinimui.

Na, ir pabaigai – keli pirmųjų pelių demonstravimo vaizdo įrašai:



Parengta pagal: Games.lt ir DELFI.LT.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!