Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/9685/savaitgali-vyko-pirmos-lietuvoje-robotu-kautynes/spausdinti/

Savaitgalį vyko pirmos Lietuvoje robotų kautynės

Publikuota: 2007-10-30 11:06
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Robotai.elektronika.lt

Paskutinę „Infobalt 2007“ parodos dieną, 2007 m. spalio 27 d., elektronikos mėgėjai surengė pirmas Lietuvoje „mini sumo“ robotų kautynes. Po varžybų, atsakinėdami į lankytojų klausimus, robotų kūrėjai džiaugėsi, kad pavyko sudominti jaunimą technologijomis ir robotų kūrimu. Nuo keistų „padarų“ knibždantis ir dūzgiantis stendas sulaukė didelio dėmesio, o prie keliomis eilėmis žiūrovų apsupto kovos ringo buvo išties sunku prasibrauti.


Vitalij Rodnov, asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Edmundas Žvirblis, Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas
Vitalij Rodnov, asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Edmundas Žvirblis,
Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas

Paskutinę „Infobalt 2007“ parodos dieną, 2007 m. spalio 27 d., elektronikos mėgėjai surengė pirmas Lietuvoje „mini sumo“ robotų kautynes. Po varžybų, atsakinėdami į lankytojų klausimus, robotų kūrėjai džiaugėsi, kad pavyko sudominti jaunimą technologijomis ir robotų kūrimu.

Nuo keistų „padarų“ knibždantis ir dūzgiantis stendas sulaukė didelio dėmesio – dar pirmąją parodos dieną pas robotų kūrėjus užsuko ir su jais kalbėjosi Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas, tolimesniais planais domėjosi asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Edmundas Žvirblis.

Robotų kūrėjų klubo atstovas Vitalij Rodnov, pasakodamas apie šio renginio tikslus, teigė, kad „mini sumo“ robotukus pasigaminti nesudėtinga, ir savarankiškai tai gali padaryti net vyresniųjų klasių moksleiviai. Tačiau jis neatskleidė savo pagaminto robotuko – varžybų nugalėtojo, akivaizdžiai pranašesnio už kitus dalyvių kūrinius, kainos.

BAD'as ringe buvo negailestingas
BAD'as ringe buvo negailestingas
(kairėje – BAD'as, dešinėje – „Švininis“)

„Šie robotukai, nors ir atrodo panašūs į žaislus, gali kainuoti ne vieną šimtą litų. Tarptautinėms varžyboms surinkti robotai – tai sudėtingi elektroniniai mechanizmai. Jiems specialiai kuriamos valdymo programos ir planuojama kautynių taktika. Tačiau šiuo renginiu norėjome sudominti ir paskatinti jaunus žmones kurti patiems. Tiek pristatytų robotų gausa, tiek stendą supusių parodos lankytojų dėmesys rodo, kad tai padaryti mums pavyko“, – apibendrino pasirodymą V. Rodnov.

Prie keliomis eilėmis žiūrovų apsupto kovos ringo buvo išties sunku prasibrauti. Pasibaigus varžyboms bei aprimus aistroms, toliau buvo demonstruojami ir kitokie robotai: vieni galėjo sekti nubrėžtą liniją, kiti – klaidžiojo po stendą, išvengdami kliūčių. Valdomas per atstumą robotas netgi buvo „įdarbintas“ – jis, važinėdamas netoliese, viliojo lankytojus užsukti į stendą bei dalino jiems reklaminius kalendoriukus.

Asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Edmundas Žvirblis ir robotų kūrėjai
Asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Edmundas Žvirblis ir robotų kūrėjai

Renginį parėmė asociacija „Infobalt“, RC Shop.LT, žurnalas „Kompiuterija“, UAB „Lemona“ bei portalas Elektronika.lt.

„Mini sumo“ varžybų momentus, užfiksuotus nuotraukose ir vaizdo įrašuose, galima peržiūrėti robotų kūrėjų klubo svetainėje – Robotai.elektronika.lt.

Lemona     Elektronika.lt
Infobalt     Kompiuterija     RS Shop
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!