Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/85190/pirmasis-e-musko-menuo-prie-twitter-vairo-atleidimu-banga-ultimatumai-ir-vargai-su-melynomis-varnelemis/spausdinti/

Pirmasis E. Musko mėnuo prie „Twitter“ vairo: atleidimų banga, ultimatumai ir vargai su mėlynomis varnelėmis

Publikuota: 2022-11-29 18:30
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Per mėnesį Elonas Muskas inicijavo masinius atleidimus, pateikė likusiems darbuotojams mįslingą ultimatumą, atkūrė prieštaringai vertinamų veikėjų, įskaitant buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, paskyras ir pradėjo, o paskui atsisakė plano apmokestinti „Twitter“ kultines mėlynas varneles.


Per mėnesį Elonas Muskas inicijavo masinius atleidimus, pateikė likusiems darbuotojams mįslingą ultimatumą, atkūrė prieštaringai vertinamų veikėjų, įskaitant buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, paskyras ir pradėjo, o paskui atsisakė plano apmokestinti „Twitter“ kultines mėlynas varneles, rašo CNN.

Pirmasis E. Musko mėnuo prie „Twitter“ vairo: atleidimų banga, ultimatumai ir vargai su mėlynomis varnelėmis
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kelis mėnesius praleidęs nesėkmingoje teisinėje kovoje, kad išsisuktų nuo savo pirminio pasiūlymo pirkti „Twitter“, E. Muskas spalio 26 d. pirmą kartą įžengė į bendrovės biurus, nešinas kriaukle.

CNN apžvelgia, kokiais būdais E. Muskas (kuris tuo pat metu tebėra ir kitų savo bendrovių „Tesla“ ir „SpaceX“ generalinis direktorius) paliko pėdsaką vienoje įtakingiausių pasaulio socialinių tinklų platformoje.

Atleidimų banga

Beveik iš karto po to, kai E. Muskas užbaigė dramatišką 44 mlrd. dolerių vertės sandorį dėl „Twitter“ įsigijimo, atleistas buvęs generalinis direktorius Paragas Agrawalas bei kiti vadovai. Tada E. Muskas pats tapo platformos generaliniu ir vieninteliu direktoriumi, kaip nurodyta vertybinių popierių ataskaitoje.

Tačiau šis dramatiškas vadovybės supurtymas buvo tik pirmasis būsimų esminių personalo pertvarkymų požymis. E. Muskas pradėjo plataus masto atleidimus visoje bendrovėje, per porą dienų sumažindamas bendrą darbuotojų skaičių maždaug 50 proc.

Lapkričio 3 d. išvakarėse ir lapkričio 4 d. daugybė dabar jau buvusių „Twitter“ darbuotojų platformoje pradėjo rašyti, kad jiems buvo užblokuotos įmonės el. pašto dėžutės – darbo vietų mažinimas prasidėjo labai dramatiškai.

Atleidimai palietė tokius skyrius kaip etinio dirbtinio intelekto, rinkodaros ir komunikacijos, paieškos, viešosios politikos ir kt. Darbuotojams internete atsisveikinant su kolegomis, E. Muskas iš esmės tylėjo, bent jau kalbėdamas apie etatų mažinimą.

Dar vienas dramatiškas naujojo vadovo žingsnis – E. Muskas viešai atleido programinės įrangos inžinierių, kuris išgyveno pirminį etatų mažinimo etapą, bet vėliau „Twitter“ tinkle uždavė E. Muskui klausimų.

E. Muskas pateikė ultimatumą likusiems darbuotojams: po masinio darbuotojų skaičiaus mažinimo elektroniniu laišku paprašė likusių „Twitter“ darbuotojų nusiteikti dirbti „itin sunkiai“, arba palikti įmonę, išmokant išeitinę kompensaciją.

„Kad sukurtume proveržį ir sėkmingai veiktume vis konkurencingesniame pasaulyje, ateityje turėsime dirbti itin atkakliai, – rašė E. Muskas lapkričio 16 d. išsiųstame pranešime. – Tai reikš, kad teks intensyviai dirbti ilgas valandas. Tik išskirtiniai darbo rezultatai bus vertinami teigiamai.“

Toliau atmintinėje E. Muskas aprašė, kaip „Twitter“ bus „daug labiau orientuotas į inžineriją“, o tada pateikia darbuotojams ultimatumą. „Jei esate tikri, kad norite būti naujojo “Twitter„ dalimi, spauskite “taip„ ant toliau pateiktos nuorodos“, nukreipdamas darbuotojus į, kaip atrodo, internetinę formą.

E. Muskas sakė, kad visi darbuotojai, kurie to nepadarys iki kitos dienos, ketvirtadienio, 17.00 val., gaus trijų mėnesių išeitinę išmoką.

Reklamų užsakovai pusto padus

Praėjus maždaug savaitei po to, kai perėmė bendrovę, E. Muskas pareiškė, kad jos pajamos „smarkiai sumažėjo“. Virtinė prekės ženklų – nuo „General Mills“ iki „North Face“ ir „Volkswagen Group“ – patvirtino stabdantys reklamą socialiniame tinkle.

„Twitter pajamos smarkiai sumažėjo dėl aktyvistų grupių daromo spaudimo reklamuotojams, nors turinio moderavimo srityje niekas nepasikeitė ir padarėme viską, ką galėjome, kad nuramintume aktyvistus“, – rašė E. Muskas lapkričio 4 d., – „Jie bando sunaikinti žodžio laisvę Amerikoje“.

Problemos su profilių autentifikavimu

Kitas „Twitter“ aspektas, kurį E. Muskas greitai sugriovė, yra viena iš naudotojams geriausiai pažįstamų platformos funkcijų: mėlyni varnelės formos ženkliukai, kurie ilgą laiką buvo naudojami valdžios pareigūnų, žurnalistų ir kitų viešų asmenų autentiškumui patvirtinti.

„Dabartinė “Twitter„ ponų ir valstiečių sistema, pagal kurią nustatoma, kas turi ar neturi mėlyną žymę, yra nesąmonė“, – lapkričio 1 d. rašė E. Muskas, – „Galia žmonėms! Mėlyna už 8 dolerius per mėnesį“.

Lapkričio 5 d. „Twitter“ pristatė atnaujintą savo „iOS“ programėlės versiją, kuri leido naudotojams mokėti mėnesinį abonentinį mokestį, kad jų profiliuose būtų matomamėlyna varnele. Atnaujinime, kuris tuo metu buvo aprašytas „Apple App Store“ parduotuvėje, teigiama, kad nuo šiol naudotojai turės mokėti 7,99 JAV dolerio per mėnesį už bendrovės „Twitter Blue“ prenumeratą, kad platformoje gautų varnelę.

Per kelias dienas nuo prenumeratos paslaugos įdiegimo „Twitter“ užplūdo įžymybių ir įmonių apsimetėlių banga, kurie greitai pasinaudojo naująja sistema ir prisistatė prekių ženklais ir žinomais veikėjais.

Kilo chaosas, o vienas iš jo pavyzdžių – suklastota paskyra, nusipirkusį mėlynos varnelės ženkliuką ir apsimetusi farmacijos milžine „Eli Lilly“, „Twitter“ parašė, kad dabar itin svarbus vaistas nuo diabeto bus nemokamas. Dėl šio įrašo kompanijos akcijų vertė nukrito.

Tokiai sistemai nepasiteisinus, E. Muskas prenumeratos paslaugos diegimą atidėjo iki mėnesio pabaigos. Kitą savaitę vyks naujas patikrinimas, kurio metu fizinių asmenų, vyriausybinių paskyrų ir įmonių kategorijos bus žymimos skirtingomis spalvomis.

E. Muskas sakė, kad pagal naująją sistemą patvirtintos paskyros bus pažymėtos mėlyna varnele asmenims, pilka varnele – vyriausybėms ir auksine varnele – įmonėms.

Atkurtos anksčiau užblokuotos paskyros

Lapkričio 19 d. E. Muskas atkūrė buvusio prezidento Donaldo Trumpo „Twitter“ paskyrą, praėjus beveik dvejiems metams po to, kai ji buvo visam laikui uždrausta po 2021 m. sausio 6 d. išpuolio prieš Kapitolijų.

Šis žingsnis buvo atliktas netrukus po to, kai „Twitter“ atkūrė kelių kitų prieštaringai vertinamų, anksčiau uždraustų ar sustabdytų naudotojų, įskaitant transeksualius asmenis įžeidusį Jordaną Petersoną bei antisemitizmą kursčiusį Kanye West.

Prieš atkuriant D.Trumpo „Twitter“ paskyrą E. Muskas paskelbė apklausą, kurioje platformos naudotojų buvo klausiama, ar D.Trumpas turėtų būti atstatytas, ir nedidelė dauguma (51,8 proc.) balsavo už.

D.Trumpas anksčiau sakė, kad, užuot vėl prisijungęs prie „Twitter“, liks savo platformoje „Truth Social“, ir nuo tada, kai jo paskyra vėl pradėjo veikti, dar nepasirodė „Twitter“.

Tačiau jo požiūrio pasikeitimas gali turėti didelių politinių pasekmių, nes D.Trumpas yra sakęs, kad 2024 m. sieks respublikonų prezidento nominacijos.

Atlikęs dar vieną „Twitter“ apklausą, lapkričio 24 d. E. Muskas pareiškė, kad nuo kitos savaitės pradės atkurti daugumą anksčiau uždraustų „Twitter“ paskyrų. Tai būtų kol kas toliaregiškiausias jo žingsnis, kuriuo jis siekia panaikinti socialinės žiniasklaidos platformos politiką, pagal kurią vartotojai, nuolat pažeidžiantys jos taisykles, visam laikui sustabdomi.

Padėkos dienos pranešimas buvo paskelbtas po to, kai dauguma respondentų balsavo už jo apklausą, ar pasiūlyti „bendrą amnestiją sustabdytoms paskyroms, jei jos nepažeidė įstatymų ar nedalyvavo įžūliame šlamšto platinime“.

Naujausi jo sprendimai atkurti anksčiau uždraustas paskyras, pagrįsti jo apklausų platformoje rezultatais, pastebimai prieštarauja E. Musko ankstesniems pareiškimams.

Praėjus vos dienai po to, kai jis perėmė „Twitter“, E. Muskas sakė, kad socialinės žiniasklaidos bendrovė „formuos turinio moderavimo tarybą, kurioje bus labai įvairių nuomonių“.

„Kol ši taryba nesusirinks, nebus priimami jokie svarbūs sprendimai dėl turinio ar atnaujinamos paskyros“, – pridūrė E. Muskas.

Neaišku, ar ši taryba kada nors buvo sukurta, ar ji buvo sušaukta, ar dalyvavo priimant sprendimus dėl D.Trumpo ir anksčiau uždraustų paskyrų sugrąžinimo.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!