Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/79392/nasa-iesko-zmoniu-kurie-noretu-praleisti-metus-isivaizduodami-kad-gyvena-marse/spausdinti/

NASA ieško žmonių, kurie norėtų praleisti metus įsivaizduodami, kad gyvena Marse

Publikuota: 2021-08-17 16:36
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

NASA ieško savanorių, kurie praleistų metus įsivaizduodami, kad yra izoliuoti Marse. Kosmoso agentūra kviečia žmones dalyvauti eksperimente, padėsiančiame pasiruošti astronautų siuntimui į Raudonąją planetą. Jau galima teikti paraiškas dalyvauti programoje, kurios metu bus atrinkti keturi kandidatai metus gyventi modulyje „Mars Dune Alpha“.


NASA ieško savanorių, kurie praleistų metus įsivaizduodami, kad yra izoliuoti Marse. Kosmoso agentūra kviečia žmones dalyvauti eksperimente, padėsiančiame pasiruošti astronautų siuntimui į Raudonąją planetą, rašo „Sky News“.

NASA ieško žmonių, kurie norėtų praleisti metus įsivaizduodami, kad gyvena Marse
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Jau galima teikti paraiškas dalyvauti programoje, kurios metu bus atrinkti keturi kandidatai metus gyventi modulyje „Mars Dune Alpha“.

Beveik 160 kv. metrų Marso aplinka buvo sukurta 3D spausdintuvu ir įrengta Hiustone, Teksase, įsikūrusio Johnsono kosmoso centro pastate.

Patalpoje nėra langų; eksperimento dalyviai bus maitinami iš anksto paruoštu kelionėms į kosmosą skirtu maistu.

Savanoriai, kuriems už dalyvavimą programoje bus mokama, imituos Marso tyrimų misiją. Tai reiškia, kad jie leisis į pasivaikščiojimus kosmose, turės ribotą ryšį su namuose likusiais artimaisiais, ribotus maisto ir kitų būtiniausių dalykų išteklius bei periodiškai susidurs su įrangos gedimais.

NASA planuoja surengti tris tokio pobūdžio eksperimentus, pirmasis jų turėtų prasidėti 2022 m. rudenį.

„Mes norime suprasti, kaip žmonės elgiasi tokiais atvejais. Mes modeliuojame realias Marso situacijas“, – sako programai vadovaujanti mokslininkė Grace Douglas.

Kandidatai turi būti įgiję gamtos mokslų, inžinerijos ar matematikos magistro laipsnį arba turėti orlaivių pilotavimo patirties.

Agentūros teigimu, 2015 m. filmą „Marsietis“ (angl. „The Martian), kuriame vaidina Mattas Damonas, atkartojančiame eksperimente gali dalyvauti tik Jungtinių Valstijų piliečiai ar teisę nuolat gyventi JAV turintys asmenys.

Tai turi būti 30–55 metų amžiaus, geros fizinės formos, mitybos problemų neturintys asmenys, kurių neužsupa judančiose transporto priemonėse.

Kanados astronautas Chrisas Hadfieldas sako, kad tai rodo, jog NASA ieško panašaus į astronautų pasirengimo žmonių, todėl, anot jo, šis eksperimentas turėtų būti labiau vykęs, nes jame dalyvaus žmonės, panašesni į tuos, kurie iš tiesų keliaus į Raudonąją planetą.

Jo teigimu, kiek anksčiau Rusijos surengta misijos į Marsą imitacija, pavadinta „Mars 500“, patyrė nesėkmę iš dalies dėl to, kad joje dalyvavo daugiau ar mažiau paprasti žmonės.

Pats Ch. Hadfieldas 2013 metais penkis mėnesius praleido orbitoje Tarptautinėje kosminėje stotyje, kur, akomponuodamas sau gitara, įrašė savą Davido Bowie`io hito „Space Oddity“ versiją.

Tik pagalvokite, kiek „Netflix“ serialų galėsite pažiūrėti, – svarstė jis. – O jei pasiimsite muzikos instrumentą, galite įžengti net nemokėdamas groti, o išeiti pasaulinio lygio muzikantu.“

Ši patirtis gali padovanoti „neįtikėtiną laisvę – metus be jūsų įprasto gyvenimo įsipareigojimų“, – pridūrė astronautas.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!