Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/75041/kompensacijas-uz-nauja-elektromobili-gales-gauti-ir-verslas/spausdinti/

Kompensacijas už naują elektromobilį galės gauti ir verslas

Publikuota: 2020-10-16 20:11
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Nuo šių metų balandžio gyventojai, įsigiję naują arba naudotą elektromobilį, gali gauti kompensaciją nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. eurų kompensaciją. Tačiau nuo spalio 19 d. kompensaciją galės gauti ne tik gyventojai, bet ir įmonės ar organizacijos, o finansavimas gali siekti net 200 tūkst. eurų.


Nuo šių metų balandžio gyventojai, įsigiję naują arba naudotą elektromobilį, gali gauti kompensaciją nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. eurų kompensaciją. Tačiau nuo spalio 19 d. kompensaciją galės gauti ne tik gyventojai, bet ir įmonės ar organizacijos, o finansavimas gali siekti net 200 tūkst. eurų.

Kompensacijas už naują elektromobilį galės gauti ir verslas
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Šių metų spalio 12 d. aplinkos ministras Kęstutis Mažeika patvirtino taisykles, kuriomis remiantis maksimalus subsidijos dydis vienam pareiškėjui yra 200 tūkst. eurų su PVM.

Paraiškos bus priimamos nuo šių metų spalio 19 d. iki 2021 m. vasario 1 d. Šiam tikslui iš Klimato kaitos programos skirta 3,5 mln. eurų.

„Balandžio pradžioje pradėtos mokėti kompensacijos gyventojams šiek tiek išjudino šalies elektromobilių rinką. Tikimės, kad ši finansinė paskata verslui taip pat išliks populiari ir šiais metais sulauksime daug įmonių prašymų. Tai ir sąmoningumo klausimas – juk pasinaudodamas šiomis galimybėmis verslas prisideda prie klimato kaitos švelninimo ir mažesnio išmetamo šiltnamio dujų kiekio“, – sako APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Finansavimas teikiamas Lietuvos teritorijoje registruotiems ir jos teritorijoje veiklą vykdantiems juridiniams asmenims, kurie įsigyja naują M1 (lengvasis automobilis), M2 (autobusas, kurio masė ne didesnė nei 5 t), N1 (lengvasis krovininis automobilis) ar N2 (krovininis automobilis, kurio masė ne didesnė nei 12 t) klasės elektromobilį.

Už kiekvieną naują lengvąjį arba lengvąjį krovininį automobilį juridinis asmuo gali gauti 4 tūkst. eurų subsidija.

10 tūkst. eurų subsidija mokama pareiškėjui už kiekvieną naują autobusą ar N2 klasės krovininį automobilį.

Dar papildoma 1 tūkst. eurų kompensacija juridinis asmeniui skiriama už kiekvieną sunaikintą seną transporto priemonę.

Norintys gauti kompensaciją juridiniai asmenys, turi elektromobilį įregistruoti savo vardu arba įsigyti lizingu – taptų elektromobilio valdytoju.

Parama teikiama įsigyjant tik naujus elektromobilius, kai pareiškėjo elektromobilio jo vardu registracijos data, registracijos liudijime pirmoji registracijos data ir pirmosiostos tos transporto priemonės registracijos Lietuvoje data sutampa.

Siekiant gauti papildomą išmoką už naikinamą seną automobilį, juridiniam asmeniui šis automobilis turi priklausyti ne mažiau kaip 12 mėnesių. Jo techninė apžiūra galiojo iki priemonės įtraukimo į 2020 m. Klimato kaitos programos lėšų naudojimo metinę sąmatą detalizuojantį planą ir transporto priemonė iki prašymo pildymo datos ne mažiau kaip 12 mėnesių buvo registruotas Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registre.

Iš gyventojų gavo daugiau nei 300 paraiškų

Gyventojai, įsigiję naują arba naudotą elektromobilį dėl kompensacijų prašymus teikti gali jau nuo šių metų balandžio. Paraiškos bus priimamos iki kitų metų vasario 1 d.

APVA komunikacijos specialistė Austėja Jonaitytė nurodo, kad iki šiol dėl kompensacijos buvo sulaukta 333 paraiškų.

„Visi, kurie atitinka aprašo reikalavimus ir teisingai užpildo paraiškas, gauna kompensacijas“, – sako A. Jonaitytė.

Anot jos, galima pastebėti, kad žmonės dažniausiai renkasi naudotus elektromobilius – paraiškų kompensacijoms gauti įsigijus naudotą elektromobilį gauta daugiausia.

„Vyrauja naudoti elektromobiliai – gavome 236 paraiškas. O dėl naujų elektromobilių kompensacijų kreipėsi 97 gyventojai“, – nurodo APVA komunikacijos specialistė.

Pagal aplinkos ministro patvirtintas taisykles, kompensacinės išmokos dydis vienam gyventojui už naudotą elektromobilį yra 2 tūkst. eurų. Perkant naują elektromobilį kompensacija – 4 tūkst. eurų.

Papildoma 1 tūkst. eurų kompensacija taip pat skiriama gyventojui, kuris sunaikino seną transporto priemonę. Dėl šios išmokos į APVA kreipėsi kelios dešimtys asmenų – sunaikinimui iš viso priduota 40 senų transporto priemonių.


tv3.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!