Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/74175/zmogaus-teisiu-organizacija-ragina-kovoti-su-robotais-zudikais/spausdinti/

Žmogaus teisių organizacija ragina kovoti su „robotais žudikais“

Publikuota: 2020-08-18 18:46
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) paviešino raportą, teigiantį, kad vis daugiau pasaulio valstybių nori pasirašyti naują tarptautinį susitarimą, draudžiantį visiškai autonominius ginklus.


Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) paviešino raportą, teigiantį, kad vis daugiau pasaulio valstybių nori pasirašyti naują tarptautinį susitarimą, draudžiantį visiškai autonominius ginklus, praneša portalas DW.

Žmogaus teisių organizacija ragina kovoti su „robotais žudikais“
Asociatyvi „Pixbay“nuotr.

Išleistas raportas, pavadintas „Stabdant robotus žudikus: valstybių pozicijos uždraudžiant visiškai autonominius ginklus ir išlaikant žmogaus kontrolę“ (angl. „Stopping Killer Robots: Country Positions on Banning Fully Autonomous Weapons and Retaining Human Control“), apžvelgė 97 valstybių pozicijas dėl visiškai autonominių ginklų politikos nuo pat tada, kai apie tai buvo pradėta kalbėti JT Žmogaus teisių taryboje 2013 m.

„Human Rights Watch“ tvirtina, kad vis daugiau valstybių ir nevyriausybinių organizacijų šią temą pradeda vertinti rimtai, o noras apsaugoti žmoniją nuo „robotų žudikų“ su kiekvienais metais vis auga.

Ilga kampanija stabdant „robotus žudikus“

Nuo pat 2013 m. HRW ir daugiau nei 160 kitų nevyriausybinių organizacijų stūmė į priekį kampaniją prieš „robotus žudikus“, kuri siekia uždrausti visiškai autonominius ginklus, šiems dar visiškai neišvydus kovos lauko.

„Žmogaus kontrolės panaikinimas panaudojant jėgą yra laikoma rimta grėsme žmonijai, kuriai, kaip ir klimato kaitai, yra reikalinga skubi tarptautinė reakcija“, – teigė šios kampanijos koordinatorė ir HRW ginkluotės temų skyriaus vadovė Mary Wareham.

„Tarptautinė sutartis, draudžianti tokių įrenginių naudojimą, yra vienintelis efektyvus būdas susitvarkyti su rimtais automatizuotų ginklų iššūkiais“, – pridūrė M. Wareham.

Pasak HRW raporto, tarptautinio tokių ginklų uždraudimo reikalauja Alžyras, Argentina, Austrija, Bolivija, Brazilija, Čilė, Kinija, Kolumbija, Kosta Rika, Kuba, Džibutis, Ekvadoras, Salvadoras, Egiptas, Gana, Gvatemala, Vatikanas, Irakas, Jordanija, Meksika, Marokas, Namibija, Nikaragva, Pakistanas, Panama, Peru, Palestina, Uganda, Venesuela ir Zimbabvė.

Lietuva, kuri irgi buvo paminėta raporte, kol kas neturi konkrečios pozicijos autonominių ginklų draudimo tema, nors palaikė tarptautinių derybų galimybę ir 2014–2019 m. dalyvavo visuose šios tematikos derybose.

Deja, HRW teigimu, tokie kariniai gigantai kaip Rusija ir JAV stengiasi blokuoti visą derybų procesą, kartu investuodami didelius išteklius į dirbtinio intelekto kariuomenės tikslams vystymą, ir šiuo metu kuria autonomines ginkluotės sistemas.

M. Wareham tvirtino, kad, nepaisant pavienių valstybių, daugelis kitų turi panašų suvokimą ir stengiasi neleisti mašinoms atimti žmogaus gyvybės, todėl yra pasirengusios kolektyviniam veiksmui.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!