Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/73687/paaiskejo-gyvybes-mokslu-inovatoriu-konkurso-nugaletojai/spausdinti/

Paaiškėjo gyvybės mokslų inovatorių konkurso nugalėtojai

Publikuota: 2020-07-10 18:12
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Paaiškėjo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros organizuoto konkurso „Wanted: Life Sciences Innovators“ nugalėtojai. „Vilnius Tech Park“ vykusio renginio „Ultimate Pitch Challenge“ metu konkurso finalininkai pristatė savo gyvybės mokslų srities idėjas. Jų klausė ne tik konkurso vertinimo komisija, bet ir renginį stebėję patyrę investuotojai.


Vakar, liepos 9 d., paaiškėjo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuoto konkurso „Wanted: Life Sciences Innovators“ nugalėtojai. „Vilnius Tech Park“ vykusio renginio „Ultimate Pitch Challenge“ metu konkurso finalininkai pristatė savo gyvybės mokslų srities idėjas. Jų klausė ne tik konkurso vertinimo komisija, bet ir renginį stebėję patyrę investuotojai.

Paaiškėjo gyvybės mokslų inovatorių konkurso nugalėtojai

Patarė naudotis galimybėmis ir būti kantriems

Atidarydamas renginį MITA MTEPI programų ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėjas Ričardas Valančiauskas priminė, kad Lietuvai iškeltas ambicingas strateginis tikslas – tapti patraukliausia Europos šalimi gyvybės mokslų industrijos plėtrai ir siekti, kad Lietuvos gyvybės mokslų industrijos dalis šalies bendroje pridėtinėje vertėje 2030 m. sudarytų 5 %. „Sparčiai augančiai Lietuvoje gyvybės mokslų industrijai reikia jūsų perspektyvių idėjų. Pasinaudokite visomis galimybėmis – vystykite savo idėjas iki inovacijų, kurios gali padaryti proveržį, ir kurkite gyvybės mokslų įmones!“, – ragino jis.

Dalyvius pasveikinti atvykęs Lietuvos verslo angelų tinklo LitBAN atstovas Justas Bakšys inovatoriams pristatė organizacijos teikiamą pagalbą. Jis skatino laiką investuoti į komunikacijos gebėjimų lavinimą ir vystant idėją nepamiršti pardavimų svarbos. Gauti finansavimą prireikia laiko, todėl investuotojas patarė būti kantriems: dėl būtinų procedūrų kartais procesas trunka 2 mėnesius, o kartais prireikia pusmečio ar net metų.

Ieško ne tik investuotojų

Galimybe pristatyti savo gyvybės mokslų idėją pasinaudojo konkurso finalininkai: įmonės „Emplastrum“, „Ligence“, „Mitopharma“, „Cumulatis“ bei „Big-seq“, „Karutis“, „BioCubicle“,„Erinacin“, „Flazeda Life Tech“ ir „PainView“ komandos. Idėjų pristatymui, kuriam su tarptautiniu startuolių treneriu Gleb Maltsev ruošėsi MITA organizuotose „Blitz Pitch Workshop“ dirbtuvėse, inovatoriai turėjo po 3 min. Komisija, kurią sudarė akceleravimo fondo „70 ventures“ vadovaujatis partneris, investuotojas Per Moller, Vilniaus universiteto mokslo prorektorė ir vicerektorė, biochemikė profesorė Edita Sužiedėlienė ir MITA inovacijų konsultantas Kęstutis Andriulaitis, kurie po kiekvieno pristatymo inovatorių apipildavo klausimais.

Kadangi dalyvauti konkurse inovatoriai buvo kviečiami su skirtingo technologinio išvystymo lygio idėjomis, o 48% iš jų buvo tik pirminėje – idėjos stadijoje, „pitch‘o“ metu dalyviai minėjo ne tik siekiantys pritraukti investicijų, bet ir ieškantys partnerių ar patarėjų teisės bei rinkodaros klausimais.

Laimėtojams – naujos galimybės vystyti idėjas

Visi konkurso finalininkai pakviesti į rudenį vyksiančią intensyvią startuolio vystymo programą „Life Sciences Start-up Masterclass“, kurioje galės vystyti savo idėją padedami įvairių sričių profesionalų. Dėl priemonių juos ir toliau konsultuos MITA konsultantai.

Pirmą vietą konkurse „Wanted: Life Sciences Innovators“ laimėjo kompanija „Ligence“ su medicinos inžinerijos krypties prototipu giliojo mokymosi neuroniniais tinklais paremtai širdies ultragarsinei analizei. Jiems atiteko 2000 Eur prizas, pietūs su investuotoju bei komandiruotė į užsienyje vykstančią konferenciją arba kitą partnerių paieškos ar idėjų pristatymo investuotojams renginį.

Antrąją vietą užėmė farmacijos ir raudonosios biotechnologijos krypties sprendimą vystanti komanda „Flazeda Life Tech“. Ji pristatė sintetinių žmogaus pieno baltymų (ŽPB) ir žmogaus pieno oligosacharidų (ŽPO) komplekso pagrindu kuriamų sintetinio pieno baltymų produktų idėją. Komanda taip pat apdovanota 1000 Eur piniginiu prizu bei komandiruote į užsienyje vykstančią konferenciją, partnerių paieškos ar idėjų pristatymo investuotojams renginį.

Trečioji vieta atiteko mokslininkui Renaldui Urniežiui („Cumulatis“). Jis konkurse dalyvavo su farmacijos ir raudonosios biotechnologijos kryptį atitinkančiu automatinio indukavimo sistemos prototipu, skirtu rekombinantinių E.coli baltymų sintezei, stebėsenai ir valdymui indukcijos metu. Jam atiteko 500 Eur piniginis prizas.

Papildomai I – III konkurso vietų laimėtojai turės galimybę išvykti į verslo akceleratorių užsienyje bei savo patobulintas idėjas investuotojams pristatyti kitąmet vyksiančio didžiausio Baltijos šalyse tarptautinio gyvybės mokslų renginio „Life Sciences Baltics“ metu.

Apie vystomą idėją verta kalbėti nuo „servetėlės stadijos“

Komisijos pirmininkė prof. E. Sužiedėlienė, skelbdama pirmos vietos nugalėtoją, skatino visus inovatorius nepasiduoti – tobulinti idėjas tol, kol jos sulauks susidomėjimo. Anot profesorės, nepriklausomai nuo studijų krypties, verslumo gebėjimus būtina ugdyti nuo pirmo kurso, o idealiu atveju – netgi nuo mokyklos suolo, tačiau Lietuvoje dar trūksta šios kultūros. Jos įsitikinimu, mokslo ir verslo partnerystė yra būtina – tą rodo ne tik sėkmingai veikiančios iš mokslo atėjusių žmonių įsteigtos kompanijos, bet ir pritaikant mokslo žinias kuriami visuomenės poreikius tenkinantys inovaciniai sprendimai.

Komisijos narys Per Moller gyvybės mokslų industrijos atstovams kūrybos stadijoje patarė kuo daugiau kalbėti su būsimais vartotojais, kurie gali suteikti aktualių įžvalgų apie sprendžiamą problemą. Jis ragino inovatorius taupyti laiką: „jei niekas nesusidomi jūsų idėja „servetėlės stadijoje“ (angl. napkin stage), tikėtina, kad nesulauksite susidomėjimo ir ją išvystę iki prototipo“. Pasibaigus renginiui investuotojas prasitarė, kad sutiko dalyvių, su kuriais būtinai tęs pradėtus pokalbius ir patars, kuria kryptimi vystyti turimas idėjas.

Konkursą „Wanted: Life Sciences Innovators“ MITA paskelbė š. m. sausio 9 dieną. Jame dalyvauti kviesti studentai, tyrėjai ar individualūs asmenys, kuriantys ir dirbantys gyvybės mokslų, biotechnologijų, sveikatos ar kitose srityse, norintys „įdarbinti“ savo žinias ir ateityje įkurti startuolį. Teikiamos idėjos turėjo būti parengtos pagal Lietuvos sumanios specializacijos sveikatos technologijos ir biotechnologijos kryptį bei atitikti Lietuvos gyvybės mokslų industrijos sąvoką. Konkurso metu gautos 27 paraiškos: iš jų – 5 prototipai, 9 koncepcijos ir 13 idėjų. Atlikus paraiškų vertinimą į antrąjį konkurso etapą pateko 17 idėjų, o finalinio renginio scenoje pasirodė 10 gyvybės mokslų srities inovatorių komandų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!