Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/72299/nuo-nenutrukstamos-gamybos-iki-darbo-nuotoliu-kas-keiciasi-imonese-diegiant-skaitmenizacija/spausdinti/

Nuo nenutrūkstamos gamybos iki darbo nuotoliu: kas keičiasi įmonėse diegiant skaitmenizaciją?

Publikuota: 2020-03-28 09:51
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Sklandus darbo organizavimas, pasiekiami duomenys, nenutrūkstanti gamybos grandinė – tokiais skaitmenizuotos veiklos privalumais galėjo pasinaudoti įmonės, kai valstybė paskelbė karantiną dėl COVID-19. Tikima, kad ateityje skaitmenizacija bendrovėms taps vis reikalingesnis įrankis.


Sklandus darbo organizavimas, pasiekiami duomenys, nenutrūkstanti gamybos grandinė – tokiais skaitmenizuotos veiklos privalumais galėjo pasinaudoti įmonės, kai valstybė paskelbė karantiną dėl COVID-19. Tikima, kad ateityje skaitmenizacija bendrovėms taps vis reikalingesnis įrankis. Įmonėms, siekiančioms skaitmenizuotis, Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) primena apie įgyvendinamą Europos Sąjungos investicijų kvietimą pagal priemonę „Pramonės skaitmeninimas LT“. Verslui numatyta paskirstyti virš 15 mln. Eur.

Nuo nenutrūkstamos gamybos iki darbo nuotoliu: kas keičiasi įmonėse diegiant skaitmenizaciją?
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Investicija į darbo lankstumą

Analizuojant, kokių privalumų įmonėms suteikia gamybos skaitmenizavimas, dažnai minimas didesnis konkurencingumas šalies ir užsienio rinkose, gebėjimas atliepti vartotojų poreikius ir prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių. Tačiau Kauno technologijos universiteto (KTU) dėstytojas dr. Valdas Eidukynas sako, kad tokios grėsmės kaip COVID-19 atvėrė ir naujų pavyzdžių, kaip gamybą skaitmenizavusios įmonės gali sau padėti ekstremaliu metu.

„Šių dienų realijos rodo, kad skaitmenizacija daugeliu atvejų leidžia išvengti kontakto su žmonėmis nenutraukiant įmonės darbo. Galiu vienas pats kurti produktus, paruoštus detalių modelius persiųsti gamykloje esančiam kolegai, kuris parengs gamybai atitinkamas programas ir 3D spausdintuvas spausdins ar CNC centras detales pagamins. Šioje grandinėje svarbiausia turėti gerą internetą ir atitinkamą programinę bei gamybinę įrangą“, – neabejoja V. Eidukynas.

Kaip pavyzdį KTU atstovas pateikia ir įmones, kuriančias dirbtinį intelektą ar duomenų valdymo sistemas. Tokios bendrovės jau ir iki šiol buvo neatsiejamos nuo skaitmenizacijos, tad, daro prielaidą pašnekovas, pernelyg nepajuto koronos viruso krizės. Gyvą kontaktą (jei toks ir buvo) jos labai greitai pakeitė į virtualų bendravimą bei sklandžiai prisitaikė dirbti nuotoliniu.

Kitas privalumas – debesyje laikomi duomenys. Anot V. Eidukyno, iki šiol didelei daliai bendrovių tai keldavo neapibrėžtumą ir baimę – kas vyksta su duomenimis, kai jie guli ne stalčiuje, o kabo privačiame debesyje? Tačiau būtent toks duomenų laikymas ir apdorojimas laikomas neišvengiama įmonių ateitimi. O tai suprantantys šiomis dienomis gali daug lengviau pasiekti duomenis, dirbti su jais, dalintis su kolegomis.

Padeda išvengti gamybos klaidų

Turint procesus skaitmenizuojančią įrangą, sumažėja mechaniškai atliekamų darbų kiekiai, nebereikia pildyti kalno gamybinės dokumentacijos, be to, išvengiama gamybos klaidų, atsirandančių netinkamai parengus dokumentus. V. Eidukyno pastebėjimu, ne viena įmonė Lietuvoje jau turi gamybos centrus, veikiančius skaitmeniniu režimu. Tiesa, savo veiklą įmonės skaitmenizuoja palaipsniui, kadangi tam reikia didelių investicijų. Dalis technologinio parko skaitmenizuojama, kita – dirba įprasta tvarka. Tačiau net ir daliniai pokyčiai gali atnešti svarią grąžą.

„Manau, kad po šios krizės iš anksčiau pasirengusios arba veiklą skaitmenizuoti besiruošiančios pramonės įmonės smarkiai „šaus“ į priekį. Žinoma, svarbu, kad ekonomika nebūtų visai užgesusi, nes jei taip nutiktų, vėl iš naujo įkurti laužą gali būti labai sunku. Ir atvirkščiai, kai laužas tik prigesęs ir jis gauna naujo kuro – greitai įsiplieskia. Taip ir su mūsų pramone, daugelis sričių galėtų greitai stotis ant abiejų kojų. Žmonės vėl pradės vartoti, grįš prie įprastų poreikių, o galbūt net paaiškės, kad per šį laiką susiformavo didelis kurių nors produktų trūkumas“, – kalba dr. V. Eidukynas.

Savo ruožtu jis siūlo nepraleisti progos ir pasinaudoti tokiomis ES paramos priemonėmis kaip „Pramonės skaitmeninimas LT“. Eksperto nuomone, tai papildoma galimybė įmonėms investuoti į brangią įrangą ir ją išbandyti.

Strateginis žingsnis link didesnės brandos ir talentų pritraukimo

Kaip pastebi LVPA vadovas Aurimas Pautienius-Želvys, įmonės pagal ES investicijų priemonę „Pramonės skaitmeninimas LT“, kuria dabar bus paskirstyta 15,35 mln. Eur ES investicijų, visų pirma galės įvertinti galimybes skaitmeninti gamybą ir vėliau įsidiegti įrangą su integruotomis skaitmeninimo technologijomis.

„Naujuoju ir jau antruoju kvietimu pagal šią priemonę siekiame paskatinti labai mažas, mažas ir vidutines įmones (MVĮ) paskubėti įsitraukti į globalios skaitmeninės transformacijos procesus. Taip pat į finansavimą pretenduoja projektai, kuriais įmonės numačiusios diegti bent vieną skaitmeninę technologiją arba su ja susijusius sprendimus“, – akcentuoja A. Pautienius-Želvys.

LVPA vadovo pastebėjimu, ankstesni priemonę pasitelkusių bendrovių pavyzdžiai rodo, kad strateginės investicijos į gamybos skaitmenizavimą gali sudaryti unikalias sąlygas konkurencingumui ir produktyvumui.

„Gamybos įmonės vadovo strateginis apsisprendimas įgyvendinti skaitmeninę transformaciją neišvengiamai padeda iki galo suefektyvinti verslo procesus ir įsidiegti daugiau pažangesnių technologijų. Tai puiki galimybė suderinti darbuotojų, kultūros, struktūros ir veiklos užduotis“, – sako A. Pautienius-Želvys.

Pasak LVPA direktoriaus, gamybinių įmonių skaitmenizavimo sėkmė atveria kelią ir talentingų darbuotojų pritraukimui.

Plačiau apie priemonės galimybes, tai, kas gali kreiptis finansavimo ir kaip sėkmingai sudalyvauti kvietime, galėsite sužinoti balandžio 2 dieną nuotoliniame seminare „Pramonės skaitmeninimas LT“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!