Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/71336/dukrai-prarijus-baterija-motina-perspeja-kitus-svarbi-kiekviena-minute/spausdinti/

Dukrai prarijus bateriją motina perspėja kitus: svarbi kiekviena minutė

Publikuota: 2020-01-20 16:32
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Dvimetė Sophie Skill teko kelias dienas praleisti intensyvios terapijos palatoje po to, kai ji prarijo blizgančią, apvalią, nedidelės monetos dydžio bateriją. Elemento rūgštis išgraužė vaiko stemplę ir plautį, sukėlė siaubingus skausmus. Mergaitės gyvybei buvo kilęs pavojus.


Dvimetė Sophie Skill teko kelias dienas praleisti intensyvios terapijos palatoje po to, kai ji prarijo blizgančią, apvalią, nedidelės monetos dydžio bateriją. Elemento rūgštis išgraužė vaiko stemplę ir plautį, sukėlė siaubingus skausmus. Mergaitės gyvybei buvo kilęs pavojus, rašoma BBC.

Dukrai prarijus bateriją motina perspėja kitus: svarbi kiekviena minutė
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Anot ją gydžiusių medikų, Sophie istorija nėra kažkoks išskirtinis atvejis: Didžiojoje Britanijoje nuo prarytų baterijų kasmet miršta du vaikai.

Sagą (o vaikams – saldainį) primenantys mažyčiai maitinimo elementai yra dažnai naudojami žaisluose ir buities įrenginiuose. Pošventinis periodas yra pavojingiausias, kuomet yra išpakuojamos dovanos ir vaikai skuba džiaugtis naujais žaislais ar kitais elektroniniais įrenginiais.

Blizgantis sidabrinis mygtuko formos maitinimo elementas vaikus dažnai itin vilioja. Tačiau jeigu vaikas praryja bateriją, pavojus kyla ne tik dėl paspringimo grėsmės. Baterija gali sukelti stiprius vidaus organų nudegimus.

Clare Skill, Sophie mama, BBC išreiškė viltį, kad jos dukterį ištikusi nelaimė taps pamoka kitiems tėvams.

Rimta trauma

Britei iki šiol neaišku, kur jos dukra surado nelaimę atnešusią bateriją. „Ji normaliai kvėpavo, tačiau labai garsiai šaukė, tiesiog klykė. Aš niekada nieko panašaus nesu girdėjusi“, – aiškino Clare.

Ji nedelsiant išvežė Sophie į ligoninę, ir kuomet medikai nustatė, kas tapo nežmoniško mergaitės skausmo priežastimi, iškart nugabeno ją į operacinę, kad būtų galima ištraukti svetimkūnį.

Nepaisant to, kad motina itin skubiai nugabeno vaiką į ligoninę, mergaitė vis tiek buvo sunkiai sužalota.

„Per dvi valandas baterija spėjo pridaryti didelės žalos. Jai atliko rentgeno tyrimą, ir paaiškėjo, kad maitinimo elementas išdegino jos plautį ir stemplę. Teko prisijungti prie dirbtinio plaučių vėdinimo aparato“, – pasakojo ji.

Netrukus po operacijos mergaitė kelias dienas praleido intensyvios terapijos skyriuje. Dar kelias savaites jai teko praleisti įprastoje ligoninės palatoje.

Šiuo metu Sophie yra šešeri, ji yra visiškai pasveikusi.

Cheminė reakcija

Seilės ir kiti skysčiai, kuriuos išskiria organizmas, kontakto su baterija metu sukelia cheminę reakciją, kuri išskiria kaustines medžiagas, todėl gyvybiškai svarbu tokiais atvejais suteikti skubią medicininę pagalbą ir daryti tai kaip įmanoma greičiau.

Šiuo atveju yra svarbi kiekviena minutė, tvirtina ekspertai. Net ir išsikrovęs elementas gali sunkiai sužaloti vaiką.

Patarimai, kaip išvengti nelaimės

Įsitikinkite, kad žaisluose ar kituose įrenginiuose, kurie naudoja elementus, yra fiksuojamas arba prisukamas varžtu skyrius baterijoms.

Būkite budrūs su tokiais įrenginiais, kaip muzikinės sveikinimų atvirutės, elektroninės žvakės ir distancinio valdymo pultai, nes vaikai dažnai labai lengvai gali pasiekti elementus.

Įsitikinkite, kad atsarginės baterijos yra saugomos neprieinamoje vaikams vietoje, o panaudotos – iškart utilizuojamos.

Anglijos nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos vyr. gydytojas Stephenas Powisas naujienų agentūrai BBC pareiškė: „Visiškai maži vaikai gali manyti, kad elementai yra saldainiai. Mes norime perspėti tėvus, kad šios baterijos gali būti mirtinai pavojingos“.

Anot jo, paprasčiausias būdas apsaugoti vaikus – saugoti elementus sunkiai pasiekiamoje vietoje ir įsitikinti, kad jau panaudotos baterijos būtų saugiai užrakintos arba kitaip apsaugotos nuo vaikų.

Medikai perspėja: jeigu įtariate, kad vaikas galėjo praryti bateriją, negaiškite laiko ir nedelsiant kreipkitės pagalbos į medikus.


tv3.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!