Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/70528/karjeros-dienos-griauna-mitus-apie-profesijas/spausdinti/

Karjeros dienos griauna mitus apie profesijas

Publikuota: 2019-11-14 20:11
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Aukštųjų mokyklų organizuojami karjeros dienų renginiai tūkstančiams studentų padeda sėkmingai įžengti į darbo rinką. Kontaktų mugių metu besimokantieji sėkmingai mezga dialogus su būsimais darbdaviais, tačiau, susidarius inžinerinių specialistų deficitui, verslas vis daugiau investuoja į specialistų pritraukimą ir dar aktyviau ieško reikalingų talentų.


Jau ne vienerius metus šalies aukštųjų mokyklų organizuojami karjeros dienų renginiai tūkstančiams studentų padeda sėkmingai įžengti į darbo rinką. Kontaktų mugių metu besimokantieji sėkmingai mezga dialogus su būsimais darbdaviais, tačiau, susidarius inžinerinių specialistų deficitui, verslas vis daugiau investuoja į specialistų pritraukimą ir dar aktyviau ieško reikalingų talentų bei griauna visuomenėje vyraujančius stereotipus apie inžinerines profesijas.

Karjeros dienos griauna mitus apie profesijas

Inžinierių poreikis auga kasdien

Nors gyvename ketvirtosios pramonės revoliucijos laikmečiu, tačiau dažnai dar pasikliaujame klaidingais stereotipais apie vienus ar kitus dalykus. Ši problema yra ypač gaji kalbant apie gamybines, inžinerines specialybes. Kauno technikos kolegijos (KTK) direktoriaus N. Varno teigimu, geriausia priemonė kovoti su šiais mitais – susitikti su jaunais žmonėmis ir parodyti, kaip viskas pasikeitė.

„Šiandien inžinerinė pramonė yra pakilime, tačiau tuo pačiu turi ir labai daug iššūkių. Pagrindinis iš jų – darbuotojų poreikis. Mes puikiai suprantame, kad veikdami išvien su verslo įmonėmis, galime geriau atliepti jų poreikius, todėl bendri karjeros renginiai yra neatsiejama mūsų veiklos dalis studentų karjeros planavimo kontekste. Juk būsimi absolventai priima svarbius sprendimus savo gyvenime ir renkasi karjeros kelią, pirmąsias darbovietes.

Be to, į įmones šiandien ateina nauja karta darbuotojų, o vadovai siekia suburti dirbančius žmones į darnią ir puikiai veikiančią komandą, tad tokie renginiai – puikus formatas susipažinti ir geriau suprasti, su kokiomis idėjomis pas darbdavius ateina naujoji karta. Išskirtinai inžinerinei pramonei skirtas kontaktų muges organizuojame nebe pirmą kartą ir jos pritraukia vis daugiau įmonių, kolegijos studentų ir, kas yra labai svarbu, būsimųjų studentų, t.y. bendrojo ugdymo mokyklų 11-12 klasių moksleivių, kurie netrukus rinksis profesijas. Jei prieš kelis metus tokį renginį organizavome kolegijos aktų salėje, tai šiemet kontaktų mugės dalyviai savo stendus išsidėliojo jau per kelis kolegijos aukštus, kuriuose pristatė save ir kvietė pasikalbėti absolventus ir abiturientus. Šis susidomėjimas rodo, kad inžinerinių profesijų darbuotojų poreikis šiandien aktualus, o tokie renginių, kurie yra specifiniai ir skirti būtent atitinkamoms pramonėms šakoms, reikia. Šiuo keliu žengiame jau ne mes vieni“, – sako N. Varnas.

Aviacijai reikalingi įvairių specializacijų inžinieriai

„FL Technics“ atstovės Lauros Soling teigimu, aukštųjų mokyklų organizuojamose karjeros dienose dalyvaujančios įmonės tikslas parodyti, kad ne tik aviacijos ar orlaivių priežiūros specialybių studentai gali pretenduoti įsidarbinti kompanijoje.

„KTK organizuojamų karjeros dienų metu siunčiame pagrindinę žinutę, kad mums reikia ne tik orlaivių mechanizmų techninio eksploatavimo specialybės studentų, bet ir elektronikos, elektrotechnikos, automechanikos ir kitų studijų programų absolventų. Svarbu, kad studentai turėtų inžinerinį suvokimą, inžinerijos pagrindus ir pašaukimą.

Pavyzdžiui, turime avionikos komandą, kuri kasdien tvarko lėktuvų elektros sistemas. Ar gali būti geresnė darbo vieta elektronikos ar elektros srities inžinieriui nei avionikos skyrius? Žmonės čia gali tobulinti savo elektrotechnikos žinias jau per aviacijos srities kampą ir augti kaip specialistai.

Analogiška situacija yra ir su kitomis inžinerinėmis kryptimis. Geri inžineriniai pagrindai gali nuvesti net ir į pardavimų sritį. Juk žmogus, kuris puikiai išmano, kaip veikia atitinkami komponentai ir visa sistema, gali sėkmingai parduoti ir suteikti dar daugiau pridėtinės vertės įmonei.

Aišku, akcentuojame, kad šis kelias nėra lengvas, tačiau labai įdomus. Nors susidomėjimas aviacijos programomis šiuo metu auga ir studijuojančiųjų kasmet beveik padvigubėja, norint tapti aukščiausiai vertinamu sertifikuotu specialistu, dar reikia ir bent 5-erius metus padirbėti orlaivių angare, dalyvauti mokymuose, išlaikyti egzaminus ir gauti atitinkamus sertifikatus. Tad tam reikia motyvacijos, kurios šiandien jaunimas nestokoja. Mes taip pat visada padedame ir tokių bendrų pastangų dėka kartu užauginame puikų specialistą“, – profesijos subtilybes pristato „FL Technics“ atstovė L. Soling.

Klaidingas įsivaizdavimas atbaido specialistus

Su profesijos pasirinkimo stereotipais susiduria ne tik aviacijos sektorius, bet ir kelių inžinerijos įmonės. Anot UAB „Kauno keliai“ generalinio direktoriaus pavaduotojo kokybei Loreno Makaravičiaus, vykstantys karjeros dienų renginiai pirmiausia padeda panaikinti mitus.

„Nors šiais laikais informacijos apstu ir internete, gyvo bendravimo ir tokių kontaktų mugėse svarba niekur nedingsta. Pirma – mes prisistatome, kas esame ir ką siūlome, tačiau, antra, labai svarbi misija – griauname neteisingus stereotipus. Pavyzdžiui, daugelis jaunų žmonių iš nuogirdų įsivaizduoja, kad studijas baigęs kelininkas yra žmogus, kuris visą dieną dirba su kastuvu. Tai yra labai toli nuo tiesos. Mūsų įmonėje dirba inžinieriai, kurie specializuojasi transporto, technikos skyriuose, kiti – braižo brėžinius ir pateikia 3D sprendimus ar dirba geodezinius darbus su dronais ir kita specializuota įranga. Tai labai plati sfera, kurioje reikia itin specifinių žinių, o jas įgyti galima įgyti aukštojoje mokykloje. Džiaugiamės, kad KTK yra viena iš sėkmingiausiai rengiančių kelių inžinerijos absolventus aukštųjų mokyklų. Galima sakyti, kad apie 50 % mūsų kompanijos darbuotojų, įskaitant ir mane patį, yra šios aukštosios mokyklos absolventai.

Labai svarbu, kad karjeros dienų metu mes, užmezgę kontaktą, toliau studentą orientuojame ir formuojame jau studijų praktikos metu, dažnai ir įsidarbiname. Svarbu, kad motyvuojame jauną žmogų ir parodome, kur reikia labiau gilintis, domėtis, kokių papildomų žinių gali prireikti, kaip atrodys darbo specifika ir kiti aspektai. Studentai gali rinktis savo karjeros kelią įvertinę darbo pobūdį, įmonės kultūrą ir kitus aspektus“, – karjeros dienų svarbą pabrėžia UAB „Kauno keliai“ generalinio direktoriaus pavaduotojas kokybei L. Makaravičius.

Tikslingai ateina paskutinių kursų studentai

Ne pirmose karjeros dienose dalyvaujančios UAB „Peikko“ kompanijos atstovės Erikos Rudaitytės teigimu, tikslingai į tokius renginius ateina paskutinių kursų studentai, o pirmakursiai dar žvalgosi nedrąsiai.

„Kaip daugelis įmonių nori didinti žinomumą apie save ir parodyti karjeros perspektyvas, taip daugelis studentų ieško praktikos ir karjeros galimybių. Per keletą metų pastebėjome, kad pirmakursiai, nors jiems jau ir reikia praktikos, dar vis nedrąsiai vaikštinėja ir retas kuris aktyviau bendrauja. Visiškai priešinga situacija yra su paskutiniųjų kursų studentais, kurie jau tiksliai žino, kur ir ką nori daryti.

Pavyzdžiui, mums visada yra reikalingi statybos inžinerijos studentai, konstruktoriai, kurie galėtų modeliuoti, rengti brėžinius. KTK karjeros dienų metu daugelis jau žinojo mūsų įmonę, todėl tikslingai ir atėjo pas mus, norėdami gauti praktikos vietą, o po to sėkmingai įsidarbinti.

Mes kiekvienais metais priimame į praktiką po 4 inžinerijos srities studentus. Žinoma, galimybių atlikti praktiką yra ir kituose mūsų padaliniuose, tokiuose kaip finansų, personalo ar projektų valdymo, tačiau didžiausias poreikis yra statybos inžinerijos absolventų ir jis nuolatos tik auga“, – specialistų poreikį pristato E. Rudaitytė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!