Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/70250/isdalintos-pirmosios-lietuvoje-meikeriu-stipendijos/spausdinti/

Išdalintos pirmosios Lietuvoje „meikerių“ stipendijos

Publikuota: 2019-10-25 16:02
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvoje „meikerių“ judėjimas įgauna pagreitį, sparčiai auga ir šių atstovų bendruomenė, kurios gretas papildo proaktyvūs ir gebantys kurti jaunuoliai. VGTU Kūrybiškumo ir inovacijų centras „LinkMenų fabrikas“ drauge su išmaniųjų technologijų kompanija „Deeper“ vasaros pradžioje įsteigė pirmąją Lietuvoje „meikerių“ stipendiją, kuri atiteko keturiems prototipų kūrėjams.


Lietuvoje „meikerių“ judėjimas įgauna pagreitį, sparčiai auga ir šių atstovų bendruomenė, kurios gretas papildo proaktyvūs ir gebantys kurti jaunuoliai. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Kūrybiškumo ir inovacijų centras „LinkMenų fabrikas“ drauge su išmaniųjų technologijų kompanija „Deeper“ vasaros pradžioje įsteigė pirmąją Lietuvoje „meikerių“ stipendiją, kuri atiteko keturiems prototipų kūrėjams.

Gauti stipendiją pretendavo visi VGTU studentai. Galiausiai konkurso būdu atrinkti 10, pateikę savo prototipų idėjas, o rugsėjo mėnesį buvo išrinkti keturi finalininkai – produktų kūrimo entuziastai, savo prototipus kūrę visą vasarą.

„Meikerių“ stipendija – tai galimybė studentams kurti, eksperimentuoti, projektuoti įdomius įrenginius. Stengėmės sukurti eksperimentams draugišką aplinką, kur jie išmėgino praktiškai neseniai įgytas teorines žinias neišleisdami pinigų, nes mes finansavome ir medžiagas, ir suteikėme nemokamai visą mūsų turimą įrangą. Skiriamos stipendijos paskatino studentus vasaros metu ne tik eiti dirbti su specialybe nesusijusius darbus, bet likti ištikimiems inžinerijai, gilinti vasaros metu studijoms naudingas žinias ir daryti tai kūrybiškai, kuriant ir gaminant šaunius prototipus, ir galiausiai iš to tam tikra prasme uždirbti“, – teigia VGTU Prototipavimo laboratorijos vedėjas, studentų mentorius Ričardas Leščinskas.

Smėlio braižytuvas. VGTU „LinkMenų fabriko“ nuotr.
Smėlio braižytuvas. VGTU „LinkMenų fabriko“ nuotr.

Projektas nugalėtojas – Elektronikos fakulteto studento Juliaus Šapalo sukurtas smėlio braižytuvas (angl. sand plotter). „Tai interaktyvi išmani ateities namų interjero detalė, priemonė atsipalaidavimui, meditacijai, kurioje natūraliai susijungia gamta ir technologijos. Minimalistinio stiliaus instaliacija, kurios tūrį užpildo kvarcinis smėlis. Kuriant konstrukciją, panaudotas dviejų ašių CNC staklių principas, kurį naudojant smėlyje gulintis plieninis rutuliukas gali kurti įvairius piešinius ir mandalas. Rutuliukas valdomas magnetu, paslėptu dėžės apačioje, kurio nesimato ir atrodo tarsi rutuliukas magiškai ridinėtųsi smėlyje“, – taip instaliaciją pristato studentų mentorius R. Leščinskas.

Elektroninė dviračių spyna-stovas. VGTU „LinkMenų fabriko“ nuotr.
Elektroninė dviračių spyna-stovas. VGTU „LinkMenų fabriko“ nuotr.

Kita instaliacija – elektroninė dviračių spyna-stovas su integruota skaitmenine spyna, sukurta dviejų VGTU Mechanikos fakulteto studentų Roko Bagdono ir Tomo Kubaičio. „Instaliacijos veikimo principas toks: žmogus privažiuoja prie stovo, kur pakabinta ir privirinta stora grandinė, kuria apjuosiamas dviratis, paspirtukas ar kita transporto priemonė, rakinama prie dviračių stovo. Įkišus apjuostą grandinę į stovo jungtį, reikia suvesti savo PIN kodą – stovas užsirakina tik su individualiu PIN kodu. Žmogus, grįžęs pasiimti transporto priemonės, suveda savo PIN kodą ir dviračių stovas atsirakina. Kitas žmogus veda savo PIN kodą, todėl nereikia bendro PIN kodo, kortelės ar rakto, kiekvienas gali įvesti savo kodą, naudodamasis viešo naudojimo elektronine dviračių spyna-stovu“, – apie realiai veikiantį įrenginį pasakoja R. Leščinskas.

Planuojama tobulinti įrenginio dizainą, veikimo principą ir idėją siūlyti Lietuvos ar užsienio miestų savivaldybėms, įmonėms. Pasak R. Leščinsko, įrenginys gali tapti masinio naudojimo stovu, kurie būtų įrengiami prie bibliotekų, katedros ar kitose masinių susibūrimų vietose. „Sukurtas įrankis padidina dviračių saugumą, nes įprastai žmonės vežiojasi pigias lengvas spynas, kurias lengva nukirsti, todėl dviračių saugumas mažas, galima kišeninėmis replėmis nukirpti spyną ir lengvai nuvaryti dviratį, net neatkreipus praeivių dėmesio. Tiems, kas vežiojasi storas spynas, kyla kita problema – papildomas svoris, reikia turėti kuprinę ar prie dviračio pritaisytą bagažinę saugiai spynai. Šiuo įrenginiu mes išsprendžiame įvardytas problemas – dviratis prirakinamas spyna ir stora grandine. Norint nupjauti grandinę, prireiktų papildomų specialių įrankių, o tai jau atkreiptų praeivių dėmesį, todėl šiuo atveju išauga dviračių saugumas“, – įsitikinęs R. Leščinskas.

Muzikinė Tesla ritė. VGTU „LinkMenų fabriko“ nuotr.
Muzikinė Tesla ritė. VGTU „LinkMenų fabriko“ nuotr.

Dėmesį patraukia ir Elektronikos fakulteto studento Andžej Kuldoš sukurtas prototipas, turintis šou elementų – tai muzikinė Tesla ritė. Rankoje laikant paprastą elektros lemputę, ji įsižiebia be jokių laidų ir atrodo gana magiškai. Muzikinė Tesla ritė – tai aukštos įtampos generatorius, kuris išskiria plazmos kibirkštį. Plazma valdoma garso dažniu ir sukuria garsą. Matome ne tik plazmą ir degančią lemputę, bet ir girdime kuriamą muziką, kurios garsai pasitelkiami kūrinio melodijos atkartojimui, pavyzdžiui, kaip „Super Mario“ muzikėlė, Nokia skambučio standartinė melodija, „Game of thrones“ ir „Žvaigždžių karų“ pagrindiniai takeliai.

Kaip vieną iš praktiškiausių buitinių instaliacijų R. Leščinskas įvardija Tomo Kubaičio sukurtą „On Air“ švieslentę, kurios idėją lėmė labai paprasta problema. „VGTU „LinkMenų fabrike“ turime garso įrašų studiją. Dažnai ten užeinantys žmonės kaskart atidarę duris sutrukdo studijos darbą. Reikėjo kažko, kas įspėtų, kad studijoje vyksta darbas. Naudodamas atvirojo kodo elektroniką, studentas sukonstravo radijo ryšiu valdomą švieslentę, ant kurios per juodą akrilą šviečia raudonas užrašas „On Air“. Tai kokybiškai pagamintas, nenusileidžiantis pramoninei gamybai, prietaisas. Nuspaudus mygtuką dėžutėje, kuri veikia studijoje bevieliu ryšiu, ženklas įsižiebia raudonai ir visiems žinoma, kad tuo metu studijoje daromas garso įrašas.“, – teigia studentų mentorius R. Leščinskas.

Švieslentė „On Air“. VGTU „LinkMenų fabriko“ nuotr.
Švieslentė „On Air“. VGTU „LinkMenų fabriko“ nuotr.

„Siekiant tęstinumo ir dar geresnių rezultatų, dar šį rudenį planuojame startuoti su didesniu projektu – „Meikerių akademija“, kurioje sieksime įtraukti techninės kūrybos entuziastus iš visos Lietuvos. Šios akademijos programos metu dalyviai išmoks, kaip strategiškai mąstant, analizuoti globaliais tematikas ir rasti su jomis susijusias problemas. Turint aiškiai nustatytas problemas, dalyviai bus mokomi, kaip generuoti idėjas produktams (hardware), kurie spręstų anksčiau rastas problemas. Vyks atviros paskaitos, kurių metu ekspertai iš skirtingų industrijų kalbės apie produkto įvaizdžio kūrimą, autorių teises ir apsaugas, futurizmą, tvarumą ir tvarumo atsakomybę, miestus, mobilumą ir sujungiamumą (IoT). Dalyviai išmoks, kaip praktiškai įgyvendinti savo idėjas naudodamiesi greitojo prototipavimo principais. Programos pabaigoje mokės naudotis lazerine pjaustykle, 3D spausdintuvu, braižytuvu, CNC staklėmis, elektronika. Sukurtų produktų kūrėjai bus apdovanoti rėmėjų piniginiais prizais, galimybe gauti inkubaciją VGTU „LinkMenų fabrike. Susipažins su daugybe profesionalų ir turės galimybę rasti mentorius savo sukurto produkto vystymui ir komercializacijai“, – sako VGTU „LinkMenų fabriko“ direktorius Adas Meškėnas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!