Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/ivykiai/70217/dell-technologies-forum-nesamoningas-saliskumas-lyties-atzvilgiu-ir-kaip-su-tuo-kovoti/spausdinti/

„Dell Technologies Forum“: nesąmoningas šališkumas lyties atžvilgiu ir kaip su tuo kovoti?

Publikuota: 2019-10-23 08:23
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Visame pasaulyje technologijų sektoriuje dirba 75 proc. vyrų ir 25 proc. moterų. Po truputį ši statistika keičiasi į gerą, tačiau pritraukti moteris dirbti IT sektoriuje vis dar yra iššūkis. „Dell Technologies Forum“ renginyje technologijų rinkos atstovai ir kiti ekspertai „Women in Technology“ sesijoje diskutavo apie pagrindines įvairovės lyčių atžvilgiu nebuvimo priežastis ir galimus sprendimo būdus.


Visame pasaulyje technologijų sektoriuje dirba 75 proc. vyrų ir 25 proc. moterų. Po truputį ši statistika keičiasi į gerą, tačiau pritraukti moteris dirbti IT sektoriuje vis dar yra iššūkis, ypač kai kalbama apie aukščiausio lygio vadovaujančias pozicijas. Kasmetiniame „Dell Technologies Forum“ renginyje Vilniuje technologijų rinkos atstovai ir kiti ekspertai „Women in Technology“ sesijoje diskutavo apie pagrindines įvairovės lyčių atžvilgiu (angl. diversity) nebuvimo priežastis ir galimus sprendimo būdus.

„Dell Technologies Forum“: nesąmoningas šališkumas lyties atžvilgiu ir kaip su tuo kovoti?

Sesiją atidarė ir moderavo „Dell Technologies“ Centrinės ir Rytų Europos marketingo direktorė Katerina Athanasopoulos. Ji kvietė sesijos pranešėjus – „MoQ“ vadovę Moniką Rimkūnaitę–Bložę, verslo psichologę, „Triple O Consulting“ konsultantę Laurą Rimkutę bei „Dell Technologies“ ISG Technology Consulting vyresnįjį direktorių Centrinės ir Rytų Europos regionui Radomir Bordon – pasidalyti savo įžvalgomis apie lyčių atžvilgiu tvarią technologijų darbo rinką ir aplinką.

Trys priežastys, kodėl lyčių įvairovė bendrovėms yra naudinga

„Bendrovės finansiniai rezultatai, konkurencingumas ir pranašumai žmogiškųjų išteklių srityje – trys pagrindinės priežastys, dėl kurių bendromis jėgomis turime stengtis įveikti lyčių barjerus ir įtvirtinti įvairovės politiką įmonėse, – atidarydama sesiją pabrėžė K. Athanasopoulos ir pradėjo diskusiją. – Konsultacijų įmonės „McKinsey & Company“ praėjusiais metais atlikto tyrimo duomenimis, bendrovės, kuriose vadovaujančiose pozicijose lyčių įvairovė egzistuoja, tikėtina, 21 proc. pagerins savo pelningumą. Be to, įmonės, neturinčios lyčių barjero, yra daug patrauklesnės darbo ieškantiems asmenims – 67 proc. kandidatų norėtų dirbti lyčių atžvilgiu įvairioje darbo aplinkoje.“

Pasak K. Athanasopoulos, nors įvairovės nauda bendrovėms yra akivaizdi, ekspertai vis dar diskutuoja, kaip įmonės galėtų tai pasiekti – tapti įvairialype verslo bendruomene. Pradedančiose darbo pozicijose įmonėse vyrų ir moterų pasiskirstymas yra beveik vienodas: 52 proc. vyrų ir 48 proc. moterų. Tačiau kai kalbame apie aukščiausio lygio vadovaujančias pozicijas – jas užima 40 proc. moterų ir tik 20 proc. iš jų eina vykdomųjų vadovių (direktorių) pareigas. Mažėjantis moterų skaičius aukščiausio lygio vadovių pozicijose yra glaudžiai susijęs su gebėjimu pademonstruoti pasitikėjimą savimi ir savo galimybes.

Psichologė: iš moterų tikimasi didesnio emocinio intelekto

Verslo psichologė L. Rimkutė pasidalijo profesinėmis įžvalgomis, kodėl moterims dažnai sunku užimti lyderių pozicijas. „Visų pirma, mano požiūriu, lyderystė nebūtinai reiškia darbą aukščiausiose pareigose. Tai reiškia žmogų, kuris nepriklausomai nuo užimamų pareigų sugeba prisiimti atsakomybę ir spręsti kylančias problemas“, – savo pranešimo metu pasakojo L. Rimkutė ir atkreipė dėmesį, kad moterims dažnai sunkiau sekasi kalbėti apie save ir savo stipriąsias savybes nei vyrams.

Verslo konsultantės L. Rimkutės nuomone, šis reiškinys susijęs su saviverte ir visuomenės nuostata, kad iš moterų tikimasi didesnio emocinio intelekto nei iš vyrų.

Darbdavio palaikymas yra būtinas

„Galiausiai grįžtame prie pagrindų, kad labai sunku tapti bendrove, kurioje neegzistuotų lyčių stereotipai – juk dažniausiai nesąmoningai manome, jog IT specialistai, pavyzdžiui, technologijų inžinieriai, turėtų būti tik vyrai. Šį požiūrį ir pasąmonės diktuojamą įsitikinimą, mano nuomone, turime keisti. Bendrovės tikslas turėtų būti pritraukti gerą ekspertą, nepriklausomai nuo lyties, t. y. neleidžiant nesąmoningam šališkumui savo paieškos susiaurinti tik iki vyrų kandidatų. Ieškoti talentų – tai ieškoti ne vyrų ar moterų, o įdarbinti patyrusius ir gabius specialistus“, – sakė R. Bordon ir sesijos metu dalijosi savo asmenine patirtimi, kaip kovoti su šiuo nesąmoningu šališkumu.

M. Rimkūnaitė–Bložė, vadovaujanti vienam iš sėkmingiausių Lietuvos mobiliųjų mokėjimų startuolių „MoQ“, sutiko, kad bendrovės turėtų keisti savo mąstymą ir palaikyti moteris. „Moterims reikia palaikymo iš jas supančios aplinkos, pavyzdžiui, vadovų ir kolegų, kurie padėtų augti ir atrasti savo talentą. Norint vadovauti komandai, neužtenka tik puikaus emocinio intelekto. Siekdamas tapti technologijų sektoriaus lyderiu, asmuo turėtų įgyti specifinių įgūdžių ir čia reikalinga ir darbdavio pagalba“, – teigė M. Rimkūnaitė–Bložė.

Šiemet „Dell Technologies“ forumai vyks daugiau nei 150 šalių, Baltijos regione tikimasi sulaukti daugiau nei 600 dalyvių. Sesija „Women in Tehchnology“ – viena iš forumo dalių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!